+18° - +33°
Nincs front

Egy különleges játszótér, tényleg mindenkinek

A MagikMe olyan játszótereket szeretne meghonosítani minél több helyen, amelyeken a súlyosan mozgássérült gyerekek, a súlyosan halmozottan sérült gyerekek és az egészséges gyerekek együtt tudnak játszani.

A gyermekek sokkal befogadóbbak, elfogadóbbak, és ha már kiskorukban megtanulják, hogyan viselkedjenek azokkal, akik esetleg sérültek, később is könnyebben tudnak majd velük együttműködni - ez az alapelv, illetve a létező hiányosságok felismerése ihlette egy új játszótéri eszközcsalád megalkotására a MagikMe-t alapító családokat.
A MagikMe egy olyan kezdeményezés, ami azt tűzte ki célul, hogy azoknak a gyerekeknek is lehetővé tegye a játszótéren való közös játszás élményét, akik olyan súlyosan mozgássérültek, hogy a jelenleg létező speciális (és sajnos meglehetősen ritka, kevés helyen elérhető) játszótéri eszközök közül is alig akad olyan, amit használni tudnának. A MagikMe játszótereinél olyan játékok, eszközök megalkotása a cél, melyeken a súlyosan mozgássérült gyermekek a kerekesszékből kiszállva akadálymentesen és biztonságosan vehetnek részt a játékban ép társaikkal együtt.

Segítség sérülteknek

A Dévény-módszer a mozgási sérülések valamennyi formáján segít, beleértve a szülési és a későbbi, akár baleset okozta sérüléseket is. Milyen sérülés, hogyan kezelhető? Kattintson!

A különleges játszótér nemcsak a sérült gyerekek szempontjából forradalmi, de az egészséges többségi társadalomra is formáló hatással lehet. "Az ép gyerekek nem találkoznak sérült, pláne súlyosan sérült gyerekekkel, ha mégis találkoznak, előfordul, hogy furcsának, ijesztőnek találják őket. Ez pedig se nem igazságos, se nem előremutató. A célunk, hogy a gyerekek megismerkedjenek és együtt játszhassanak a környezetükben élő sérült társaikkal. Meggyőződésünk szerint ez az útja annak, hogy a gyerekek nyílt szívűvé, toleránssá, empatikussá és együttműködővé váljanak a másság iránt és felnőttként támogató, nyitott közösségeket, társadalmat teremtsenek maguk körül" - írják a MagikMe megalkotói.

Az első játék, a Labirintus prototípusa hamarosan elkészül. A Labirintus egy ergonomikus kialakítású, speciális rugós libikóka biztonsági kiegészítőkkel ellátva, amely közös együttműködésen alapuló játékot tesz lehetővé a gyerekeknek. Olyan eszköz, melyet tényleg súlyosan mozgássérült és súlyosan halmozottan sérült gyerekek is tudnak használni, olyanok is, akik nem tudnak ülni, nem tartják jól a fejüket, nem használják ügyesen és könnyen a kezüket.

Különlegessége az is, hogy a gyerekek kerekesszékeikből, babakocsijaikból kiszállva tudnak játszani benne, ami azért jó, mert testközelibb helyzetet tud teremteni, ráadásul külön élményt adhat a súlyosan mozgássérült gyerekeknek, hogy a saját "önindította" mozgásukat használva tudnak részt venni a játékban - közösen másokkal.

A különleges játszótér segítené a mozgássérült gyerekek kikapcsolódását

A különleges játszótér segítené a mozgássérült gyerekek kikapcsolódását


A súlyosan mozgássérült gyerekek számára nagyon fontos szempont a pozicionálás is, bizonyos helyzetekben például a kitámasztott hasaló testhelyzet sokkal előnyösebb, mint egy passzívabb ülőhelyzet, a jó pozíció ugyanis önmagában fejlesztő hatású tud lenni. A játékban részt vevő négy kisgyermeknek együtt, egymásra figyelve és együttműködve úgy irányítsák a libikóka mozgását, hogy a középen lévő labirintus közepébe bevezessenek egy kishajót.

A játék megtervezése és kidolgozása Csortán Beáta és Lendvai Beáta formatervezők, Kis László statikus, valamint Váró Anna és Hajtó Kriszta gyógytornászok szakértelmét dicséri.

Az eszköz az egyik budapesti gyermekkórház közelében lévő felújított parkban kap helyet a helyi önkormányzat jóvoltából. 2016 januárjában pedig Nagy-Britannia legnagyobb játékvásárán, a londoni Toyfairen is be kívánják mutatni.

A MagikMe másik különlegessége, hogy a játék megtervezéséhez, kivitelezéséhez, megépítéséhez, a szükséges engedélyek megszerzéséhez a közösség erejét igyekeznek kihasználni, ugyanis nem hagyományos finanszírozási módszert választottak, hanem úgynevezett crowdfundingot, vagyis azt, hogy bárki hozzájárulhat a projekt sikerességéhez. A világ minden tájáról küldhetnek pénzt (akár minimális összeget is), és végül a sok kicsi adományból összejön a játék megalkotásához szükséges összeg.

A MagikMe Facebook oldala. https://www.facebook.com/magikme
A játék megalkotásához itt lehet pénzadománnyal hozzájárulni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gomoly- és fátyolfelhők is lesznek az égen, de emellett sok napsütés várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag