Edzőterem otthon - tízezer forintból

Alig van időnk, kellemetlenül érezzük magukat az edzőtermekben, ráadásul egy fitneszbérlet igencsak sokba kerülhet. Mozogni azonban muszáj! Összegyűjtöttünk öt eszközt, melynek segítségével olcsón javíthatunk az erőnlétünkön, egészségünkön és alakunkon.

Talán nincs is olyan nap, melyen ne olvasnánk, hallanánk egy új hírt, mely a mozgás pozitív hatásaira hívja fel a figyelmet. A rendszeres sportolás (többek között) segít kordában tartani a magas vércukor- és koleszterinszintet, segít megelőzni az elhízást, a szív- és érrendszeri zavarokat, erősíti az izmokat és a csontokat, sőt nyugodtabbak is leszünk a hatására.

Meglehetősen nehéz megszervezni, hogy naponta minimum fél óránk jusson saját magunkra. A családi, otthoni és munkahelyi kötelezettségek még a szabadidőnk nagy részét is felemésztik; egy edzőtermi, uszodai "kiruccanás" annyi előkészületet igényelhet, mint egy kisebb kirándulás. Ha pedig megérkeztünk, néha akkor sem arra koncentrálunk, amiért odamentünk. Sokan meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat az edzőteremben, különösen, ha már nem annyira fiatalok, vagy éppen van rajtuk néhány felesleges kiló - és feszélyezi őket, hogy nem olyan kitartóak, hajlékonyak vagy dinamikusak, mint mások. A fitnesz- vagy uszodabelépők ára sem elhanyagolható: a mai gazdasági helyzetben nehéz havonta tízezer forintot edzőtermi bérletre költeni.

Akit ezek a körülmények elriasztanak, ám mégis szeretne rendszeresen sportolni, annak ki sem kell mozdulnia otthonról. Szerencsére nagyon sok olyan egyszerűen használható és elérhető árú "tornaeszköz" kapható, melyekkel igen hatékony edzéseket lehet folytatni!

Az edzés négy alappillére

Mielőtt összeválogatjuk az otthoni "edzőterem" legfontosabb eszközeit, érdemes megismernünk a gyakorlatok négy legfontosabb típusát (tulajdonképpen minden mozgásforma besorolható ezekbe a csoportokba). Az első csoportba az állóképességet fejlesztő kardiogyakorlatok tartoznak. Ezek megemelik a pulzusszámot, ezáltal erősítik a szívet és a keringési rendszert. A második típusba az erőt fejlesztő súlyzós gyakorlatokat soroljuk, melyek az izmokat és a csontokat erősítik. A harmadik csoport az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatoké, mozgásformáké, míg az utolsó csoportba a nyújtó gyakorlatokat soroljuk. A két utóbbi segít megőrizni a hajlékonyságunkat, és javítja a mozgáskoordinációt.

Öt nélkülözhetetlen eszköz

  • Ugrókötél (250-1500 Ft) - Az ugrálás nemcsak kitűnő kardiogyakorlat, de a kötél forgatásával a karunkat és a vállunkat is erősíthetjük. A kötél átugrása vagy az ugrások variálása pedig fejleszti a mozgáskoordinációt. Ráadásul az ugrókötelezés meglepően sok kalóriát éget el, sőt az ízületeket is jobban kíméli, mint a hasonló hatásfokú futás.
  • Kézi súlyzó (800-2000 Ft/pár) - A kézi súlyzókkal alaposan és igen hatékonyan átmozgathatjuk a felsőtestünk minden izmát, nehezíthetjük vele például a hasizomgyakorlatokat, gyaloglás közben is használhatjuk őket. Nem kell nagy súlyokkal kezdeni, a kisebbek is legalább olyan hatásosak lehetnek, különösen, ha korábban egyáltalán nem súlyzóztunk.
  • Gumiszalag (800-1500 Ft) - A súlyzókhoz hasonlóan erősítik a felsőtestet, de az alsótest edzésére is használhatjuk őket. Javítják a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, emellett változatosságot jelentenek a súlyzós edzés mellett.
  • Óriáslabda (4000-6000 Ft) - Az óriási felfújt labdákon végzett gyakorlatok során arra is figyelnünk kell, megőrizzük az egyensúlyunkat. Így a gyakorlatok hatékonyabbá válnak, erősödnek a hát és a has izmai. A labdára nemcsak ülni lehet: a lábunkat rátéve nagyszerűen edzhetjük a has-, a comb- és a fenékizmokat; emlegetve pedig felsőtest izmait erősíthetjük. A labdán való "pattogás", rugózás pedig egyszerű és szelíd kardioedzés!
  • Jógaszőnyeg (1000-3000 Ft) - Ezek a speciális anyagból készült szőnyegek nemcsak puhák és kényelmesek a földön végezhető gyakorlatokhoz, de nem csúsznak, így biztonságosak is.

Ha még több a pénzünk...

Ha valamivel jobbak az anyagi lehetőségeink, akkor érdemes a fent felsoroltak mellett beszerezni például egy soft ballt (1500 Ft) - ez a puha, könnyen összenyomható labda segíthet a mell és a combok formálásában, de relaxációhoz is használhatjuk. A hulahoppkarikával (1000-4000 Ft) elsősorban a has izmait edzhetjük, de a karika forgatása kardioedzésnek sem utolsó! A különleges kettlebell súlyok (7000 Ft) nemcsak a felsőtest és a hát izmait erősítik, a hintáztató mozdulatok az egész testet átmozgatják. Ha pedig vidám, de hatásos kardioedzésre vágyunk, ami az egész testet átmozgatja, akkor ugráljunk trambulinon (15.000 Ft)!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső