Az otthoni edzés előnyei és buktatói

Az otthoni sport számos előnnyel kecsegtet, és ha a megfelelő mozgásformát választjuk, nem kell tartanunk a hátrányoktól sem.

Az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez naponta legalább félórányi mozgásra van szükségünk. Ha pedig komolyabb célok vezérelnek minket, mint például fogyás, alakformálás, akkor erre még több időt kell szánnunk. Az edzőterem az első esetben felesleges lehet, a másodikban pedig sok időt igényel: ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdemes az otthoni edzést választani.

Az otthoni edzés kényelmes, hiszen saját igényeink szerint végezhetjük a testmozgást. Nem kell senkihez igazodni, alkalmazkodni, akkor és annyit edzhetünk, amennyi számunkra megfelel.

Otthon tornázni jó. Mert hosszú távon sok pénzt spórolhatunk meg, ha nem kell bérletet venni az edzőterembe. Mert nem kell kötött órarendhez igazodni, idegenekkel edzeni-zuhanyozni. Mert a gyakorlatokat saját tempónkban végezhetjük olyan sorrendben, ahogy nekünk jó. Nézzük, hogyan alakítsunk ki otthoni edzőtermet!

Saját tempónkban végezhetjük a gyakorlatokat, nem kell attól tartanunk, hogy nem tudjuk az egész csoporttal tartani az ütemet, illetve nem kell sorban állnunk az eszközökért és kapkodva végeznünk a gyakorlatokat, sőt időt takaríthatunk meg, hiszen nem kell összekészülődni, utazni sem. Saját megszokott környezetünkben edzhetünk a kedvenc zenénkre, de filmet, tévét is nézhetünk közben, olvashatunk vagy akár tanulhatunk is ez idő alatt. Példánkon felbuzdulva pedig családtagokat és barátokat is be tudunk vonni az egészséges életformába.

Az otthoni edzésbe a családot is be lehet vonni
Az otthoni edzésbe a családot is be lehet vonni

Az otthoni edzés kifejezetten előnyös azoknak, akik kevésbé vagy egyáltalán nem mobilak, betegségből lábadoznak, túlsúlyosak vagy szégyenlősek, hiszen a saját komfortzónájukban nyugodtabban tudnak a maguk rutinjában és módjában edzeni. Persze, mindez nem jelenti, hogy nem mehetünk edzőterembe.

A nagy túlsúly nem akadály Jelentős túlsúly esetén válasszunk mozgásterápiás alakformáló gépet, mert az nem terheli meg a tüdőt és a szívet, használata kellemes és könnyen beépíthető a napi rutinba. És már napi 10 perc is hatásos! Részletekért kattintson!

Ha célunk eléréséhez speciális vagy erőteljes mozgásformára van szükségünk, mindenképpen otthoni edzéssel alapozzuk meg erőnlétünket, így fel tudjuk készíteni a testünket és a szervezetünket a komolyabb megterhelésre. Ha ez kimarad, akár sérülést is szenvedhetünk. Ezt a kombinációt hosszút távon is érdemes fenntartani, hiszen a kettő kiválóan kiegészíti egymást.

A mozgás akkor is fontos, ha már elértük a kívánt célt, ahhoz ugyanis, hogy folyamatosan karban tartsuk az állapotunkat anélkül, hogy újra visszaesnénk, az otthoni edzés a legjobb módszer. Bármelyik eset áll is fenn, fontos, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb eszközt hozzá, hiszen csak így tudjuk örömünket lelni a mozgásban, e nélkül ugyanis hamar fel fogjuk adni, ami az egészségünkre nézve rendkívül rossz hatással lesz.

A rendszeresség kerülhet veszélybe

A sok előny és változatosság ellenére az otthoni edzésnél nehéz önmagunktól rendszerességet elvárni, hiszen mindig közbejöhet valami. További hátránya, hogy ha nincs edző vagy ösztönző közeg, akkor szintén megritkulhatnak az edzések. Célszerű egy naplóban vezetni az edzések mennyiségét, így látni fogjuk, ha alábbhagy a lendület. Ha úgy tapasztaljuk, hogy ritkulnak az edzések, akkor érdemes beszerezni egy olyan alakformáló, mozgásterápiás készüléket, amely azzal fokozza az edzések hatékonyságát, hogy lerövidíti az edzésidőt, és hamarabb lesznek láthatóak az eredmények is, ez pedig ösztönzőleg hathat hosszú távon is.

Tény az is, hogy egy jól felszerelt fitneszteremben sokféle eszköz megtalálható, illetve ha helytelenül végezzük a gyakorlatot, azzal növelhetjük a sérülések kockázatát. Azok, akik nehezen tudnak hosszabb ideig az edzésre koncentrálni otthon, az edzőteremben, a futópályán vagy a sportcsarnokban kénytelenek így tenni. Ilyen esetekben olyan edzésformát kell választani, amely minden izmot megmozgat jóval rövidebb idő alatt.

Összefoglalva, az otthoni edzés hatásos és élvezetes is lehet, és még az edzőterembe járóknak is érdemes beiktatniuk az életükbe.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: