A testedzés súlyos következményei

A mozgás nagyszerű, és senki sem vitatja, hogy jó, ha fittek akarunk lenni. A túlzásba vitt vagy nem jól kivitelezett testedzés viszont súlyos következményekkel járhat - az extrém edzés pedig éppen divatban van.

Erről a jelenségről szól a Guardian cikke, amely Lisa Andrews történetével indul. A 34 éves asszony egy évvel első gyermeke megszületése után szeretett volna leadni pár kilót - lehetőleg gyorsan és olcsón, így csatlakozott egy 12 hetes online edzőprogramhoz, amelyre a Facebookon keresztül talált rá. A hosszú kihagyás ellenére közepes intenzitásfokozatot választott, ami nem bizonyult jó ötletnek. A naponta ismétlődő, kemény edzések kivették Lisából az erőt, a mozgástól mégis jól érezte magát, így hamar rászokott erre az edzésformára. Egészen addig, amíg nem múló boka- és lábfájdalmaival el nem ment orvoshoz, ahol kiderült, hogy lábfejében az intenzív, rosszul (illetve sehogyan sem) felvezetett edzés hajszálrepedéseket eredményezett, amelyek miatt Lisát hónapokra eltiltotta az orvosa a mozgástól.

A nő története azért példaértékű, mert mára a gyorsan fitté válni kívánó emberek számára első lépéssé vált a közösségi média - elsősorban az Instagram, aztán a blogok, a YouTube - használata. A nyugati világban egyre többet és többet költ mindenki edzésre, ami alapvetően rendben is volna, ám elsősorban nem afféle szolid, testünket szimplán karban tartó edzésekre kell gondolni: jelenleg a kőkemény edzések vannak divatban. Az Instagramon népszerűvé váló rövid fitneszvideókban látottakat pedig rengetegen másolják aztán az edzőtermekben is. Rick Miller dietetikus szerint sokan úgy állnak hozzá az edzésekhez, hogy nem akarnak 5 kilométert kocogni, amikor ugyanennyi idő alatt igazán kemény edzést is végezhetnének, amely során mindent bele kell adniuk, és csak rövid pihenőket engedélyeznek maguknak a gyakorlatok között.

Térd, boka, csukló, váll: edzés közben ezek tartoznak a legsérülékenyebb testrészek közé, de a sérülések elkerülhetőek, ha odafigyelünk mindarra, amit ebben a cikkünkben megírtunk.

A szakemberek jó része nem örül ennek a fejleménynek. Ahogy Miller mondja: számos fiatal olyan embereket követ a közösségi médiában, akiket nem ismer igazán, így azt sem tudja, hogy milyen végzettségük van (vonzó megjelenésük ráadásul sokszor jóval többet nyom a latban, mint képesítéseik megléte vagy hiánya), szponzorálja-e őket valaki, illetve azt is hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy saját teste alkalmas-e arra a fajta edzésre, amelyet másolni kíván. Ez pedig megannyi sérüléshez vezethet.

Egy hivatásos edző szerint számos online program elhiteti a felhasználóival, hogy olyan lesz, mintha személyi edzőjük volna, aki ráadásul olcsó is: pedig ezek a programok egyszerre próbálnak nagyon különböző edzettségi szintű emberekhez szólni, ami enyhén szólva nem ugyanaz, mint ha személyre szabottan edzenének bennünket. A másik probléma, hogy a közösségi média többnyire nagyon fiatal, nagyon vékony és nagyon szexi "fitneszsztárjai" hamis képzetet kelthetnek arról, hogy mit jelent fittnek és egészségesnek lenni.

Minél durvább, annál jobb?
Minél durvább, annál jobb?

Pedig önmagában az egyre növekvő igény arra, hogy fittek és egészségesek legyünk nyilvánvalóan nagyszerű dolog. A mai huszonévesek már többet járnak edzeni, mint éjszakázni, ennek megfelelően pedig az edzőtermek minőségben és megjelenésben is ugrásszerű változásokon estek át. Nő a spinning, a box- és a mindenféle kardioedzésekre jelentkezők száma, ahogy ütemesen növekszik a mindennapokban is hordható, kényelmes edzőruhák (az úgynevezett activewear) piaca is. A probléma nem ezzel van.

A cikkben egy képzett és igen népszerű blogger és személyi edző, Zanna Van Dijk is megszólal, akinek 180 ezer követője van az Instagramon. Zanna beszédterápiát tanult az egyetemen, de hamar átváltott a közösségi médiás fitneszbizniszre. Először csak dokumentálni kívánta, hogyan adja le az egyetemen felszedett súlyfeleslegét, amivel viszont annyira népszerű lett, hogy folytatni akarta, ezért elvégzett egy képzést, és blogbejegyzésekre, illetve videókra koncentrálta az erejét. Van Dijk szerint eleinte ő is nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy nagyon vékony legyen, de ma már egyszerűen csak fitt akar lenni. Követőinek döntő többsége (81 százaléka) nő, és főleg 25-34 év közöttiek. Van Dijk kiemeli, hogy alapvető hiba, ha követői ugyanúgy akarnak kinézni, mint ő, hiszen neki ez a főállása, és hetente négy vagy öt alkalommal is tud hosszan edzeni hozzá. "Ha valaki táplálkozási zavarral küzd vagy hajlamos az edzés megszállottjává válni, akkor inkább ne használja az Instagramot", teszi hozzá.

A mai huszonévesek edzési szokásaival kapcsolatban egy edzőterem tulajdonosa elmondja, hogy a futástól a súlyzós edzésekig az extremitás uralkodik. "Senki sem akar 8 hetet áldozni rá, hogy egyszerűen csak többet mozogjon és kevesebbet egyen, mert unalmasnak találják és hatástalannak. Már a maraton is unalmas, ezért inkább az extrém ultramaratonok számítanak menőnek." Ugyanő hozzáteszi, hogy az emberek 90 százaléka fizikailag nem alkalmas rá, hogy alapos előkészületek nélkül magas intenzitású edzésbe kezdjen, a döntéséhez pedig eleve képzett szakemberre lenne szüksége mindenkinek. Az Instagramon ráadásul csak a siker jelenik meg: a rosszul elsült vagy akár sérüléssel járó edzéseket az emberek inkább elhallgatják.

A potenciálisan sérüléssel járó edzéstípusok közé tartozik a mély guggolás, a kitörés, az elemelés és a magas intenzitású kardiózás. Ha nem dolgoznak együtt szakemberrel, az emberek nem tudják pontosan bemérni, hogy mennyi ismétlés volna megfelelő a számukra ezekből, vagy hogy hány kilóval fogjanak neki a gyakorlatoknak. Probléma az is, világít rá egy orvos, hogy az Instagram fitneszsztárjai többnyire huszonévesek, míg követőik közül sokan jóval idősebbek, a 30-as vagy 40-es éveikben járnak, amikor a test már teljesen másképp reagál a megterhelésre. Ebből lesznek aztán a gyulladások, a húzódások, a repedések és az egyéb fájdalmas következmények. Ezek mellett pedig ott vannak még a pszichológiai problémák is, amelyeket az okoz, hogy a megszállottan edző emberek gyakran a fitneszsztárok nehezen megközelíthető megjelenését tűzik célul maguk elé.

James Duigan, egy hírességeket is edző tréner szerint "sok videó a közösségi médiában komplex mozgásformákat mutat be, amelyektől az emberek megsérülhetnek. Az online világban semmi sem garantálja, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat. Ráadásul számosat modellek végeznek, akik ellenállhatatlannak tűnnek, így pedig mindenekelőtt a legmélyebb bizonytalanságainkat hozzák mozgásba."

Guardian

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: