Minden ötödik pár meddőséggel küzd

Magyarországon öt beavatkozást támogat az egészségbiztosító a lombikbébiprogramban, ami világviszonylatban jelentősnek számít - mondta Urbancsek János, a Semmelweis Egyetem osztályvezető főorvosa.

A tervek szerint a kormány az eddiginél kétszer nagyobb támogatást adhat a lombikbébiprogramnak. Ezáltal többen vehetnek részt államilag támogatott meddőségi kezelésben, valamint az egyes kezelésekhez adott támogatás is nőhet. A szervezeten kívüli megtermékenyítéseket ezután is öt alkalommal támogatja majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), a szükséges gyógyszerek támogatottsága ugyanakkor az eddigi 70 százalékról 90 százalékra nőhet, ami azért fontos, mert a készítmények ára akár a 100-200 ezer forintot is elérheti.

Elérhetőbbé válhat a jövőben a lombikprogram a meddő párok számára
Elérhetőbbé válhat a jövőben a lombikprogram a meddő párok számára

Magyarországon - hasonlóan a fejlett nyugati országokhoz - körülbelül 20 százalékos a meddőség aránya a társadalomban, azaz 150-200 ezer párt érint a probléma, de a szervezeten kívüli megtermékenyítéssel már csaknem minden párnak lehet gyereke - mutatott rá Urbancsek János.

A mesterséges megtermékenyítés ma nagyjából minden harmadik esetben jár sikerrel, ám egy magyar felfedezés akár 50 százalékosra is növelheti az eljárás hatékonyságát. Részletek itt.

Az érem másik oldala

Korábban a HVG arról írt , hogy a magánintézmények rosszul járhatnak a változásokkal, mert bár az állam valóban a duplájára emeli az államilag támogatott lombikkezelések volumenkorlátját, a pluszciklusokat a lap értesülései szerint kizárólag állami intézmények végezhetnék majd el. Ez hosszú távon igen negatívan érintheti a magánintézményeket. Kaáli Géza, a hazai lombikbébi-kezelések több mint kétharmadát végző Kaáli Intézet alapító-igazgatója egy vele készült interjúban csalódottságának adott hangot, amiért a kormány nem tekinti szövetségesének őt, a meddő párok segítőjét.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: