Magyar felfedezés segíthet meddő párokon

A mesterséges megtermékenyítés gyakran jelent megoldást a meddőségi gondokkal küzdő párok számára, az eljárás sikeressége azonban közel sem garantált: ma minden harmadik kísérlet hozza meg csupán a várt eredményt. Ezen az arányon javíthat egy úttörő magyar felfedezés.

Egyelőre "ránézésre" döntenek

Pállinger Éva, a Semmelweis Egyetem immunológusa a HVG-nek adott interjúban elmondta, az emberi szervezet sejtjei folyamatosan kommunikálnak egymással. Kollégáival sikerült megfejteniük az embrió sejtjeinek üzenetét, ezáltal egyszerű és gyors eljárással képesek megállapítani, melyik embrió a legéletképesebb. A felfedezés révén jelentősen nőhet a mesterséges megtermékenyítések hatékonysága.

Magyar kutatók felfedezése segítheti a mesterséges megtermékenyítést
Magyar kutatók felfedezése segítheti a mesterséges megtermékenyítést

A kutatónő kifejtette: az eljárás során az anyai és apai sejtekből létrejött embriót öt nap múltán helyezik a méhbe. Hogy a meglévő embriók közül pontosan melyikeket választják ki erre a célra, jelenleg mikroszkópos vizsgálattal döntik el, amelynek során azt vizsgálják, hogy az adott embrió életben van-e, megfelelő-e az alakja, valamint hogy megfelelően osztódik-e. Annak érdekében, hogy fokozzák a terhesség létrejöttének esélyét, ma egynél több embriót szoktak beültetni, ami viszont könnyen ikerterhességhez vezethet, márpedig ez növeli a koraszülés kockázatát.

A Leigh-szindróma nevű mitokondriális betegség elkerülése érdekében háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel jött világra egy gyermek tavaly. Részletek itt.

Új módszer a láthatáron

A kutatók az embrióknak átmeneti otthont nyújtó közeget, a sejttenyésztő folyadékot kezdték el vizsgálni. A kísérletek közben találtak rá az úgynevezett extracelluláris vezikulára, amely nem más, mint az embrió kommunikációs csomagja, amely szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és nukleinsavakból áll. Statisztikai alapon arra is rájöttek, hogy a sikeresen beágyazódó embriók esetében sokkal kevesebb olyan hólyagocska fordult elő a folyadékban, amely nukleinsavat tartalmazott. Magyarán annak megállapítására, hogy melyik a legéletképesebb embrió a meglévő populációból, elegendő azt megnézni, hogy melyiknek van a legkevesebb nukleinsavtartalmú vezikulája.


Pálinger Éva rámutatott, hogy a vizsgálat könnyen és gyorsan elvégezhető, a mesterséges megtermékenyítések sikerességi rátáját pedig akár 50 százalékosra is emelheti alkalmazása. A módszer bevezetését már Pécsen és Budapesten is megkezdték, és szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a hazai lombikbébiközpontokkal. Az eljárás végső jóváhagyása a Szülészeti- és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium feladata.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag