Megjósolható, hogy mennyire lesz sikeres a lombikprogram

Azoknál a nőknél, akiknél magasabb egy bizonyos hormon koncentrációja, sikeresebbnek bizonyulnak a mesterséges megtermékenyítésre irányuló erőfeszítések - olvasható egy nemrég megjelent tanulmányban.

A (JCEM) című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknél magasabb az anti-müllerián hormon (AMH) szintje, 2,5-ször magasabb a sikeres mesterséges megtermékenyítés esélye, mint azoknál, akik ugyanolyan életkorúak, ám ezen hormon szintje alacsonyabb a vérükben.

Az AMH-t korábban is használták, mint egy fontos tényezőt annak előrejelzésében, hogy mennyi petesejtje maradt egy nőnek. A mostani kutatás szerint azonban a hormon szintje a terhesség sikerességet és az élveszületés esélyét is előrevetíti.

A kutatásban 892 nő vett részt 2008 és 2011 között. Az alanyok összesen 1230 lombikeljárásban vettek részt. A hormonszintjüket még azelőtt megmérték, hogy elkezdték volna a lombikprogramot. A teherbe esés esélye azoknál volt a legjobb, akiknek az AMH-szintje 2.94 ng/ml fölött volt. Bár olyan értéket nem találtak, melynél lehetetlen a várandósság, az alacsony AMH-szinttel egyértelműen együtt járt a sikeres lombikeljárás csökkenése (például azoknál a hölgyeknél, akiknél az AMH-szint 0,2ng/ml alatt volt, az 53 kísérletből mindössze 18 embriótranszfer valósult meg és csak 3 egészséges gyerek született).

"A kisbabára vágyó nőknél mindenképpen érdemes megvizsgáltatni ennek a hormonnak a szintjét" - mondta dr. Thomas Brodin, az Uppsalai Egyetem orvosa, a kutatás vezető szerzője. "A magas hormonszint ugyanis azt jelenti, hogy nagyobb az esélye a teherbe esésnek. Ha pedig a mesterséges megtermékenyítésen részt vevőknél magas a hormonszint, akkor nagyobb az esélyük arra, hogy a petesejtekből egészséges embriók fejlődjenek."

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: