Hová tűnik a sperma a vazektómia után?

A here a vazektómia után is termel spermát. De ha kifelé nem jöhet, akkor hová tűnik? Mutatjuk.

Számos módja van a nem kívánt terhesség megelőzésének. Az egyik a vazektómia, amikor átvágják az ondóvezetékeket, hogy a spermiumok ne kerüljenek be az ondóba. Mivel a műtét után a herék továbbra is termelnek spermiumokat, felmerül a kérdés, hogy vajon hová kerül a sperma a vazektómia után. A válasz az emberi szervezetben rejlik, amely egyfajta újrahasznosító üzemként működik a spermiumok számára – írta meg korábban az IFLScience.

VAZEKTÓMIA, sperma
A vazektómia után a spermiumok felszívódnak a szervezetben. Fotó: Getty Images

A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, ezt követően pedig az ondóvezetéken keresztül jut a húgycső hátsó részébe, majd onnan a külvilágba. A vazektómia lényege ennek a folyamatnak a meggátolása, ami a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakítását jelenti. A beavatkozást a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül végzik el, ahol a bőr alá tudják húzni az egyébként jól kitapintható ondóvezetéket. A vezetéket két lekötés között vágják át, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe, a férfi pedig ebből következendően elveszíti nemzőképességét.

Mi történik a műtét után?

A válasz a címben feltett kérdésre úgy hangzik, hogy a műtét után a herék továbbra is termelnek spermiumokat, de azok a szervezetben felszívódnak. Körülbelül 12 héttel a vazektómia után valamennyi spermium kiürül az ondóvezetékből, ami azt jelenti, hogy az ejakuláció utódnemzésre alkalmatlan, terméketlen folyadékból fog állni. A műtét alanya (és partnere) valószínűleg semmilyen változást nem fog tapasztalni az ondóban, mivel a hiányzó összetevő mindössze négy-öt mikrométer hosszú és két-három mikrométer széles.

Mivel a hímivarsejtek által termelt sperma a műtét után nem jut ki a szervezetből, ezért elpusztul, szétesik, és belekerül a véráramba. Mindez olyan immunológiai folyamatot indít el, amely a spermiumok ellen irányul. A vazektómia általában semmilyen szövődménnyel nem jár, nem szokott vérzés sem kialakulni miatta. Az orvosok elhúzódó sebgyógyulást is csak nagyon ritkán látnak, illetve jellemzően egyéb panasszal sem találkoznak. Fenti okok miatt a férfiak a vazektómia elvégzése után még három hónapig nemzőképesnek tekinthetőek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.