Hová tűnik a sperma a vazektómia után?

A here a vazektómia után is termel spermát. De ha kifelé nem jöhet, akkor hová tűnik?

Számos módja van a nem kívánt terhesség megelőzésének. Az egyik a vazektómia, amikor átvágják az ondóvezetékeket, hogy a spermiumok ne kerüljenek be az ondóba. Mivel a műtét után a herék továbbra is termelnek spermiumokat, felmerül a kérdés, hogy vajon hová kerül a sperma a vazektómia után. A válasz az emberi szervezetben rejlik, amely egyfajta újrahasznosító üzemként működik a spermiumok számára - írta meg az IFLScience.

da
A vazektómia után a spermiumok felszívódnak a szervezetben. Fotó: Getty Images

A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, ezt követően pedig az ondóvezetéken keresztül jut a húgycső hátsó részébe, majd onnan a külvilágba. A vazektómia lényege ennek a folyamatnak a meggátolása, ami a gyakorlatban az ondóvezeték folytonosságának megszakítását jelenti. A beavatkozást a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül végzik el, ahol a bőr alá tudják húzni az egyébként jól kitapintható ondóvezetéket. A vezetéket két lekötés között vágják át, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe, a férfi pedig ebből következendően elveszíti nemzőképességét.

Mi történik a műtét után?

A válasz a címben feltett kérdésre úgy hangzik, hogy a műtét után a herék továbbra is termelnek spermiumokat, de azok a szervezetben felszívódnak. Körülbelül 12 héttel a vazektómia után valamennyi spermium kiürül az ondóvezetékből, ami azt jelenti, hogy az ejakuláció utódnemzésre alkalmatlan, terméketlen folyadékból fog állni. A műtét alanya (és partnere) valószínűleg semmilyen változást nem fog tapasztalni az ondóban, mivel a hiányzó összetevő mindössze négy-öt mikrométer hosszú és két-három mikrométer széles.

Mivel a hímivarsejtek által termelt sperma a műtét után nem jut ki a szervezetből, ezért elpusztul, szétesik, és belekerül a véráramba. Mindez olyan immunológiai folyamatot indít el, amely a spermiumok ellen irányul. A vazektómia általában semmilyen szövődménnyel nem jár, nem szokott vérzés sem kialakulni miatta. Az orvosok elhúzódó sebgyógyulást is csak nagyon ritkán látnak, illetve jellemzően egyéb panasszal sem találkoznak. Fenti okok miatt a férfiak a vazektómia elvégzése után még három hónapig nemzőképesnek tekinthetőek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció