A lombikprogram vallásos alternatívája

Veres András győri megyés püspök, akit mára leginkább a lombikbébiprogrammal kapcsolatos kijelentéseiről ismer az ország a NaProTechnológiát javasolja a meddő magyar pároknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, óriási vihart kavartak Veres András győri megyés püspök augusztusban tett kijelentései, melyek szerint a tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében, és bűnt követ el, aki részt vesz benne. Akkor két szülész-nőgyógyász szakértő segített megérteni a Házipatika.com olvasóinak a mesterséges megtermékenyítés okait és problémáit. Később Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta, hogy a kormány továbbra is támogatja a lombikprogramot, sőt a jövőben bővítik a lehetőségeket.

A kormány továbbra is kiáll a lombikprogram mellett
A kormány továbbra is kiáll a lombikprogram mellett

A győri megyés püspök ezután a Kisalföldnek adott interjújában fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondolt korábban, majd pedig egy embrióélet kioltásával nem járó megoldást is javasolt a terméketlenséggel küzdő (házas)pároknak: a Nyugat-Európában és Egyesült Államokban ismert és elterjedt NaProTechnológiát (Természetes Reprodukciós Technológia). Ez a püspök leírása szerint olyan, a természetes fogantatást elősegítő módszer, amely a lombikprogrammal ellentétben valóban "gyógyítja a sterilitást" és "számos meddőnek tartott házaspárt ajándékozott meg természetes fogantatás útján a gyermekáldás örömével."

Hogy működik a NaProTechnológia? A hvg.hu öszeállításából kiderül, hogy a "hőmérőzéses" módszerrel gyakran összetévesztett NaProTechnológia lényege, hogy a jelentkező megtanulja megfigyelni és nyomon követni saját termékenységi (menstruációs) ciklusát, de nem a testhőmérséklete, hanem egyéb jelek alapján. Ebben termékenységi oktatók állnak rendelkezésére, ők tanítják meg, mit kell figyelnie és napi rendszerességgel feljegyeznie. Legalább három, helyesen vezetett ciklusnyi feljegyzéssel (naplóval) jöhet a következő lépcső, az orvosi konzultáció: a feljegyzett adatok az orvosnak sokszor elsőre megmutatják, milyen - hormonális vagy szervi - probléma állhat a "jelek", illetve végső soron a terméketlenség hátterében. A problémákat az orvos adott esetben ugyanolyan diagnosztikai vagy akár műtéti beavatkozásokkal, illetve gyógyszerekkel igyekszik megoldani, mint a lombikeljárásban is: a "technológia" itt be is fejeződik, a lényege a meddőségi okok feltárásában és megszüntetésében van, a megtermékenyítés már természetes úton történik(het) meg. Bár mindenütt többnyire termékenységnövelő eljárásként híresült el, sokan nem meddőség, hanem egyéb nőgyógyászati panaszok - endometriózis, fájdalmasmenstruációvagy a vele járó erős hangulatingadozások - orvoslásra alkalmazzák a módszert.

Úgy tudni, Veres püspök már öt éve is kiállt a NaProTechnológia mellett: egy 2012. áprilisi előadásában egyenesen úgy beszélt a meddőségkezelési módszerről, mint amit a katolikus egyházon túl az Emmi-előd Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (Nefmi) tanácsadó testületeként működő Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata is támogatna. Pedig ez valójában nincs így.

Segítség a meddőséggel küzdő pároknak

Balog Zoltán nemrég bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A változást az jelenti, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Amennyiben mind az öt támogatott lombikeljárás sikertelen, úgy nincs lehetőség további beavatkozásra állami finanszírozással. A miniszter reményei szerint a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat a beavatkozások száma, és feltehetőleg lényegesen nő majd a gyermekszám is. A témáról itt olvashat részletesebben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: