Segítség a meddőséggel küzdő pároknak

Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Magyar felfedezés segíthet 30-ról 50 százalékosra növelni a mesterséges megtermékenyítések sikerességi rátáját. Részletek itt.

A változást az jelenti, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Amennyiben mind az öt támogatott lombikeljárás sikertelen, úgy nincs lehetőség további beavatkozásra állami finanszírozással. A miniszter reményei szerint a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat a beavatkozások száma, és feltehetőleg lényegesen nő majd a gyermekszám is.


Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy a program kibővítése 2-3 milliárd forintos pluszfinanszírozást jelent. Lesz kapacitásbővítés is az állami fenntartású kórházakban, amelynek fedezete 5 milliárd forint lesz. Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a cél, hogy jobb legyen az eljárások átláthatósága és a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, amely a lehető legtöbb párnak megadja a gyermekvállalás lehetőségét. Hozzátette, ma a szülőképes korú párok 20 százaléka küzd meddőséggel, amiben a kormánynak kötelessége segíteni.

Az állam a lombikprogram kiszélesedésétől a beavatkozások számának megduplázódását várja
Az állam a beavatkozások számának megduplázódását várja

Emelkedik a gyógyszertámogatás

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig a gyógyszert felíró orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert. Emellett mind az állami, mind a magánellátást nyújtó intézményeknél bevezetik az eljárásokkal kapcsolatos regisztrációt, így már nemcsak a sikeres beavatkozásokat kell jelenteni, hanem a lombikeljárás elindulásakor is szükséges lesz a regisztráció.

Súlyos etikai kérdés

Veres András püspök szerint bűnt követ el, aki részt vesz a lombikprogramban, a mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. A nőgyógyászok természetesen egészen másként látják a helyzetet. Részletek itt.

Kérdés kapcsán Balog Zoltán miniszter elmondta, a szóban forgó kormányrendelet csak az eljárás kibővítésével foglalkozik, így nem taglalja a lombikeljárás során megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsát. Cáfolta azt is, hogy a kormány változtatna a hatályos abortuszszabályokon. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, mára megváltozott a világ, ha azonban a meddőségre van orvosi megoldás szigorú erkölcsi és jogi szabályozás mellett, akkor azt "keresztény emberként támogatni kell és támogatni tudom". Balog Zoltán abban egyetért Veres András püspökkel, hogy a megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsa nagyon súlyos etikai kérdés, és a kormány mindent meg fog tenni, hogy az "üzleti cél" ne írhassa felül a gyermekek születésének fontosságát.

Értékelje a cikket!

Tornagyakorlatok visszeres panaszokra

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag