Párkapcsolat: ezt tedd, hogy újra megőrüljetek egymásért

Hosszú távú párkapcsolatokban gyakran előfordulhatnak hullámzások, vagyis vannak jobb és rosszabb időszakok is – ez teljesen természetes. Nem ritka probléma azonban az sem, hogy kialszik a tűz a felek között: az ágyuk kihűl, az intimitás pedig szinte teljesen elpárolog az életükből. Ne csüggedj, ha te is éppen ezzel küzdesz – van megoldás!

Gondok vannak a szexuális életetekkel? A pároddal alig jut időtök egymásra és az együttlétekre? Nem vagytok egyedül, sokan küzdenek hasonló problémákkal. A The Guardian által kérdezett Peter Saddington párterapeuta alábbi tanácsai azonban talán segíthetnek abba, hogy visszacsempésszétek az intimitást a mindennapjaitokba.

Beszéljetek nyíltan a problémáitokról!

A párkapcsolat elején, amikor még feltétel nélkül megőrül egymásért a két fél, úgy tűnhet, hogy minden működik magától anélkül, hogy komolyabb erőfeszítéseket tennénk ezért. Később azonban, amikor a kezdeti rózsaszín köd feloszlik, és a mindennapi mókuskerék is letöri a lelkesedésünket, a párok egy része egyszerűen nem tudja, mit kezdjen a helyzettel – de sokszor még azt sem, hogyan beszéljenek róla a partnerüknek. A szakértő szerint viszont muszáj kommunikálni a párkapcsolati és szexuális gondokról. Ő első lépésként azt ajánlja, hogy mindenki szánjon néhány napot arra, hogy átgondolja, mi a baja, majd ki kell tűzni egy időpontot, amikor a felek leülnek egymással szemben, és őszintén kimondják, ami a lelküket nyomja.

Ahhoz, hogy ez a megbeszélés ne torkolljon egy óriási veszekedésbe, javasolt kerülni a „te ilyen vagy olyan vagy” típusú vádaskodásokat, és inkább azt mondani, „szerintem ez a probléma, és ez nekem ilyen érzés”. Ez valóban lehetőséget ad arra, hogy a fontos dolgokkal foglalkozzunk, és együtt kidolgozzuk, mire van szükségünk a kapcsolat megmentése érdekében.

boldog pár
Hosszú távú párkapcsolatokban gyakran előfordulhatnak hullámzások, de újra lehet éleszteni a tüzet. Fotó: Getty Images

Keressétek meg a változás okát!

Milyen volt régen a szexuális életetek? Milyenek voltak a kedvenc intim pillanataitok? Mi változott azóta, és mi akadályozza meg, hogy rendezzétek a helyzetet? Ha ezekre a kérdésekre közösen választ adtok, az sokat segíthet abban, hogy megértsétek egymást és közelebb kerüljetek a megoldáshoz.

Idézzétek fel, miért szerettetek egymásba!

Elevenítsétek fel a megismerkedéseteket, és mondjátok el egymásnak, mi tetszett meg nektek a másikban. Ha ezeket átbeszéltétek, menjetek el kettesben egy romantikus vacsorára, és törekedjetek arra, hogy ismét megigézzétek egymást úgy, mint régen. Ennek persze nem kötelező szexszel végződnie, de ha újra különlegesnek és kívánatosnak érzitek magatokat, az valószínűleg a nemi vágyra is jó hatással lesz. A lényeg, hogy visszataláljatok egymáshoz.

Az üdvözlő és búcsúcsók ne maradjon el!

Akárhányszor elköszöntök egymástól, vagy újra találkoztok közös otthonotokban, mindig jusson idő egy ölelésre vagy csókra. Emellett amikor csak tudtok, bókoljatok a partnereteknek. Napközben pedig jól tud esni néhány üzenet, amely arról biztosítja szerelmeteket, hogy hiányzik nektek, és alig várjátok, hogy újra lássátok őt. Ezek olyan apróságok, amelyek a kapcsolatotok elején valószínűleg magától értetődőek voltak, azóta viszont kikoptak a napi rutinból – pedig nagyon is fontosak. Azt üzenik ugyanis, hogy törődtök egymással. Ha érzelmileg visszatér az intimitás, akkor már a szexuális életet is sokkal könnyebb rendezni.

Legyen minden héten legalább egy különleges estétek!

Ha szeretnétek megmenteni egy kihűlés szélén álló kapcsolatot, az bizony mindkettőtök részéről elköteleződést igényel. Normális, ha néha nincs kedvetek a szeretkezéshez és a romantikázáshoz, de ettől még nagyon fontos, hogy legalább hetente egy estét szánjatok arra, hogy különleges élményben részesítsétek egymást. Ugyanis minél több hét marad ki, annál inkább az válik normálissá az életetekben, hogy nincs intimitás köztetek. Ez természetesen nem csak a szexről szól – kezdetben egy-egy közös fürdés vagy minden pénteken egy mély beszélgetés is bőven megteszi.

Jegyezzétek fel, mi az, ami igazán jó mindkettőtöknek!

Beszéljétek meg, hogy ki mit szeret az ágyban, mire vágyik, mit próbálna ki, illetve a szexen kívül milyen egyéb dolgok esnének jól nektek – például masszázs, simogatás, meztelen összebújás. Ezeket írjátok fel kis cetlikre, majd hajtsátok azokat össze és tegyétek az összes papírdarabot egy befőttesüvegbe. Amikor pedig van időtök egy kis meghittségre, húzzatok ki egy fecnit és valósítsátok meg, ami rajta áll. Ez ismét szórakoztatóvá és izgalmassá varázsolhatja az együtt töltött perceiteket, mindez pedig segíthet a köztetek lévő tűz fenntartásában.

Ne takargassátok magatokat!

A terhesség, a szülés, az öregedés, valamint a fogyás vagy hízás jelentősen megváltoztathatja a testet. Ha viszont ezt szégyellni kezditek a párotok előtt, az hamar megölheti a vonzalmat. „Gyakran javaslom a pároknak, hogy feküdjenek le egymás mellé meztelenül, és töltsenek így időt együtt anélkül, hogy szexelnének. Egymás bőrének közelsége nagyon intim és feltöltő pillanatokat okozhat” – véli a szakember.

Fedezzétek fel az intimitás új szintjeit!

Legapróbb vágyaitokat is fejezzétek ki egyértelműen! Ha tehát szeretnétek megérinteni a másikat, vagy arra vágytok, hogy párotok végigsimítsa a hátatokat, mindenképpen kommunikáljátok felé – nem éri meg arra várni, hogy a másik gondolatolvasóvá váljon. Tény azonban, hogy számos oka lehet annak, hogy az intimitás kikopik egy kapcsolatból – neheztelés, folyamatosan visszatérő viták, szorongás, menopauza, merevedési problémák, és így tovább. Fontos azonban tudni, hogy mindig lehet változtatni, és van mód az intimitás új szintjeinek bevezetésére. „Olyan párral is dolgoztam már együtt, akik hat éve nem szexeltek egymással, és megtiszteltetés volt számomra, hogy az én segítségemet kérték az intimitásuk újraélesztéséhez” – fogalmazott Saddington.

Honnan tudhatod, hogy demiszexuális vagy?
A szexuális irányultságok sokszínűségéről ma már egyre többet tudunk, azonban nem feltétlenül lehet mindig egyértelműen megállapítani, hogy mi magunk pontosan hova is tartozunk. Ha esetleg már foglalkoztat egy ideje a gondolat, hogy talán te is a demiszexuálisok táborát erősíted, korábbi cikkünk segíthet közelebb kerülni a válaszhoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A pára-, ködfoltok feloszlását követően, a napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg. Az ország északi, északkeleti felén lehet több a felhő. Számottevő csapadék nem várható. Az északi szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra