„Nem mindenki akar 50 évig csak egy emberrel lefeküdni”

A házasságtörők jelentős része nemcsak rendkívül kielégítőnek érzi szexuális afférjait, de nem is bánja meg azokat, illetve nem gondolja, hogy a megcsalás negatívan hatna máskülönben egészséges házasságára – derült ki egy friss észak-amerikai felmérésből.

Amikor a televíziós műsorokban, filmekben, könyvekben ábrázolják a jelenséget, legtöbbször erős bűntudat követi a megcsalást, amellyel az érintettek nehezen tudnak megbirkózni. A valóság azonban nem feltétlenül ez, legalábbis erre utalnak egy friss tanulmány eredményei az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban. „Az ilyesfajta afférokkal az érintettek mind szexuális, mind érzelmi értelemben nagyon elégedettek. A megbánás érzete viszont alig-alig jelentkezik náluk. Felfedezésünk egy sokkal bonyolultabb képet fest a hűtlenségről, mint azt korábban gondoltuk volna” – idézi a Johns Hopkins Egyetem közleménye Dylan Selterman pszichológust, a tanulmány vezető szerzőjét.

Weboldal is segíti a hűtlen házastársakat

Selterman a kanadai Nyugat-ontariói Egyetem kutatóival együttműködve igyekezett közelebbi betekintést nyerni a házastársi hűtlenség rejtelmeibe, különös tekintettel a hűtlen fél motivációira, tapasztalataira. Kérdőívükhöz a lehető legkézenfekvőbb forrásból kerestek válaszadókat: egy olyan weboldal felhasználói körében végeztek felmérést, amely a szexuális kalandokra vágyó házas emberek számára kínál diszkrét platformot a partnerkereséshez. Magyarán olyanokkal interjúztak, akik eleve kikacsintgattak házasságukból, ami persze a kutatás eredményeit is némiképp más színben tünteti fel.

megcsalás, hűtlenség, fiatal pár az ágyban, telefon, chat
A házastársukat megcsalók nem feltétlenül éreznek bűntudatot. Fotó: Getty Images

Ezzel együtt az eredmények igen beszédesek. A résztvevők többségében középkorú férfiak voltak, akik saját bevallásuk szerint igaz szerelemmel szerették társukat, a szexuális életüket viszont nem érezték kellően kielégítőnek. Mi több, a megkérdezettek mintegy fele arról panaszkodott, hogy házasságából teljes mértékben kikopott a szex. Nem meglepő tehát, hogy éppen a szexuális elégedetlenség volt a megcsalás mellett leggyakrabban felhozott motivációs tényező. Voltak továbbá, akik így szerették volna kiélni a függetlenség iránti vágyukat, vagy csupán némi változatosságra vágytak az ágyban. Sokkal ritkábban kerültek elő érvként a házastársi kapcsolathoz kötődő alapvető problémák, legyen szó akár a szeretet hiányáról, vagy a házastárs iránt táplált haragról.

A szexterapeuta szerint, ha valakit megcsalnak, az nem jelenti azt, hogy az embernek rögtön saját magában kell keresnie a hibát.

Nem csak rossz házasságban történik megcsalás

A felmérésből az is kiderült, hogy a megcsalást a legtöbben nem bánják meg, még akkor sem, ha amúgy jónak érzik a házasságukat. Eközben viszont a többség nagyon kielégítőnek érzi az afférjait úgy szexuális, mint érzelmi oldalról. Selterman szerint az eredményekből kirajzolódik, hogy a hűtlenség nem feltétlenül mélyről gyökerező párkapcsolati problémák eredménye. Az esetek zömében inkább arról van szó, hogy az emberek újdonságot, izgalmas szexuális élményeket akarnak átélni, vagy csupán nem igazán elkötelezettek a párjuk mellett. „Az emberek motivációi nagyon különbözőek, ha megcsalásról van szó. Néha akkor is megteszik, ha egyébként a párkapcsolatuk igen jónak mondható. Nem találtunk szilárd bizonyítékot arra, hogy ezek az afférok összefüggésben állnának a párkapcsolatok rossz minőségével, esetleg az élettel kapcsolatos általános elégedetlenséggel” – fogalmazott a kutató.

Selterman a jövőben szeretné kiterjeszteni a kutatást más csoportokra is az említett weboldal felhasználóin túl, hogy még pontosabb képet kapjon a hűtlenségről. Ezzel együtt a tanulság szerinte az, hogy a monogámia, illetve a szexuális exkluzivitás fenntartása egy teljes életen keresztül nagyon-nagyon nehéz. Eközben viszont a legtöbben garantáltnak hiszik, hogy párjuk csak velük fog a későbbiekben összebújni, miután összeházasodtak. „Az emberek csupán azt feltételezik, hogy a partnerük teljesen elégedett lesz azzal, hogy élete következő 50 évében egyetlen egy személlyel feküdhet le. A legtöbben viszont elbuknak ebben. Ez nem azt jelenti, hogy minden kapcsolat el lenne átkozva, hanem inkább csak azt, hogy a megcsalás gyakori lehet az emberi párkapcsolatokban” – vélekedett a pszichológus.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra