Hírlevelek
Regisztráció

Progeszteron (sárgatesthormon)

A szteroidhormon, ami a terhesség alatt kap fontos szerepet

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A progeszteron a progesztogéneknek nevezett hormonok közé tartozik. Ez utóbbi elnevezés egy tágabb hormoncsaládot jelöl, amelynek a progeszteron a legismertebb tagja.

Név

Progeszteron, sárgatesthormon

Típusa

Női nemi hormon

 A progeszteron hormon felépítése 
 

A progeszteron hormon felépítése

 

Hol termelődik?

A szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik: a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő, a menstruációs ciklus második felében.

Legfontosabb szerepei

A progeszteronnak fontos szerepe van a nőknél a megtermékenyítésben és a méhlepény létrehozásában, a terhesség létrejöttében. De ez felel részben a női menstruációs ciklus szabályozásáért is.

Normálértéke

Mérését a vérből végzik. Normálértéke férfiaknál 0,35 - 4,2 nmol/l, nőknél a follikuláris fázisban 0,57 - 7,7 nmol/l, a preovulációs fázisban 1,1 - 20,6 nmol/l, a luteális fázis közepén 15,5 - 80,0 nmol/l, a luteális fázisban 3,9 - 80,0 nmol/l, míg a menopauza után 0,88 - 3,88 nmol/l

A terhesség három trimeszterében különböző értékek a jellemzők: az első trimeszterben 10-44 ng/ml, a másodikban a 19.5-82.5 ng/ml, míg a harmadikban 65-290 ng/ml közötti az érték.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

A túl magas progeszteronszint jelezhet többes terhességet. Ha ezt nem terhesség okozza, a petefészek vagy a mellékvese daganatára is utalhat.

A túl alacsony progeszteronérték a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezhet, de egy vetélésre is rávilágíthat a terhesség kezdeti szakaszában.

Mikor kell vizsgálni?

A meddőség okainak feltárásánál, menstruációs problémák esetén. A hormon koncentrációjának meghatározása segíti a meddőség okainak feltárását, illetve a méhen kívüli terhesség megállapítását a terhesség korai időszakában.

Részletes leírás

A progeszteron a szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik, a tüszőrepedést (ovuláció) követően a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben, a tüszőrepedést is kiváltó LH hormon hatására. Hatására a méhnyálkahártya olyan fejlett stádiumba kerül, amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt az éppen ekkorra ideért, és megfelelő fejlettséget elért megtermékenyített petesejt beágyazódásához és méhlepény kialakulásához.

Ha a terhesség bekövetkezik, a sárgatest továbbra is fennmarad, és hormonjaival (így a progeszteronnal is) védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait, azaz segít a terhesség fennmaradásában. Ha terhesség nem következik be, a progeszteronszint leesik, a méhnyálkahártya leválik és kilökődik - ez a menstruáció.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás