Koronavírus: szabályt szegünk, ha itt vásárolunk

A kijárási korlátozás nem rendelkezett arról, hogy bizonyos kiskereskedelmi egységek egyáltalán nem nyithatnak ki. Ám a szabályok értelmében elég szűk azoknak az üzleteknek a köre, ahol vásárolni lehet.

Márciusban rengeteg hazai bolt bezárt a járványhelyzetre való tekintettel. Van, aki a vevők elmaradása miatt; van, aki afertőzésmegelőzése miatt húzta le átmenetileg a rolót. Húsvét után viszont országszerte egyre több ilyen üzlet nyitott újra. A Magyar Nemzet információi szerint az érintett vállalkozások arra számítottak, hogy két-három hét alatt lecseng majd a rendkívüli helyzet. Ám mostanra sokuknak elfogyott a tartaléka, így az egészségvédelmi intézkedésekre ügyelve újra fogadnak vásárlókat.

Győrfi Pál pelenkában üzent Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az elmúlt hetekben többször is bebizonyította: van humora. Fiával közösen újabb videót készítettek, amelyet itt tekinthet meg.

A nyitvatartással nincs is probléma - amennyiben 15 óra után bezárnak -, de a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint alapszükségleteken kívüli termékeket árusító üzleteket nem lehet felkeresni. Ha tehát például ruhát megyünk el vásárolni, mert gyermekünk kinőtte a tavalyi darabokat, azzal szabályt vétünk. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kifejtette, hogy a nyitva tartástól függetlenül azokat a boltokat, szolgáltató üzleteket nem szabad látogatni, amelyek nem szerepelnek kivételként a kijárási korlátozásokról szóló rendeletben.

A kijárási korlátozás értelmében jelenleg szabálysértés például cipőboltban vásárolni. Fotó: Getty Images
A kijárási korlátozás értelmében jelenleg szabálysértés például cipőboltban vásárolni. Fotó: Getty Images

Büntetés járhat érte

Statisztikák alapján 50 ezernél is több olyan üzlet lehet nyitva Magyarországon, ahol jelenleg nem fogadhatnának vásárlókat, ilyenek például a cipőt, ruhát, ékszert, bútort, mobiltelefont, könyvet és órát áruló kereskedelmi egységek. "Aki ilyen helyre tér be, szabálysértést követ el, ahogy az a vállalkozó is, aki felhúzott rolóval, nyitott ajtóval azt sugallja, hogy szabad bemenni a boltba" - figyelmeztetett Vámos György, és hozzátette, hogy a rendőrség mindezt ellenőrizheti, indokolt estben büntetést is kiszabhat.

A főtitkár kifejtette azt is, hogy tisztában van vele, hogy a boltok üzemeltetői nehéz helyzetbe kerültek. Az érintetteknek szüksége lehet a rájuk szabott támogatásra ahhoz, hogy működőképesek maradjanak és ne kelljen megválniuk alkalmazottaiktól. A szövetség ezért már elküldte javaslatát a szaktárcának, hogyan tudná segíteni a kormány ezen cégek talpon maradását.

Bíró Lajos elmondta, hogyan és mikor nyithatnának újra az éttermek. A magyar sztárséf véleményét az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció