Bemutatták az első koronavírus elleni applikációt

Német tudósok fejlesztették ki az első hivatalos, a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló okostelefon-alkalmazást, amelynek segítségével pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

Németországban sokáig nagyon alacsonyan tudták tartani a COVID-19 betegségben elhunytak számát, azonban az utóbbi napokban megugrott a halálozási arány, ahogy a fertőzöttek száma is egyre emelkedik. "A növekedés főleg annak tulajdonítható, hogy egyre több az idős beteg, és a vírus terjedésnek indult időseket ellátó intézményekben" - emelte ki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, az Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, hozzátéve, hogy a halálozási arány további növekedésével kell számolni.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is tájékozódhatunk az Országos Mentőszolgálat applikációjának segítségével. Részletek itt.

A járvány lassítására bevezetett korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjével kapcsolatban Lothar Wieler hangsúlyozta, hogy csak kis lépésekből álló és hosszú ideig tartó folyamatról lehet szó, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet elkezdeni.

A vírus és járvány elemzése a cél

A tájékoztatón bemutatták a járvány elleni küzdelemhez fejlesztett első hivatalos okostelefon-alkalmazást. Ez azonban még nem a sokak által várt kapcsolatkövető és lehetséges fertőzésre figyelmeztető rendszer, hanem a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja. Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól.

Az okosórák és fitneszkarkötők adait gyűjti össze és elemzi az új applikáció. Fotó: Getty Images
Az okosórák és fitneszkarkötők adait gyűjti össze és elemzi az új applikáció. Fotó: Getty Images

Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot. A RKI tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

Így mutathatja az alkalmazás a vírus terjedését

A légúti betegségek ugyanis jellegzetes hatással vannak a testi aktivitásra, változik például a pulzus és a nyugalmi vagy az alvással töltött idő, így az aktivitási adatok alakulásából le lehet vonni következtetéseket arról, hogy milyen szakaszban tarthat a COVID-19 betegséget okozó vírus terjedése - fejtette ki Lothar Wieler. Továbbá ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva kiemelte, hogy egyáltalán nem lehetetlen, hogy helytállóak azok a becslések, amelyek szerint a ténylegesen fertőzöttek száma a regisztrált fertőzöttek számának tízszerese.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Mint elmondták, az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalék letöltené az alkalmazást.

A kijárási tilalom ellenére megtartotta az esküvőjét egy fiatal pár, emiatt letartóztatták őket. Ha kíváncsi a részletekre, az nlc.hu cikkében elolvashatja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció