Pénzhiány és a pozícióféltés miatt nem vállalunk gyereket

A magyarok több mint negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, a 30 év alattiak egyötöde pedig nem is tervez családalapítást. Sok az abortusz, a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozatlanság pedig megdöbbentő.

A nők fele - korántsem alaptalanul - attól fél, hogy terhesség esetén veszélybe kerülne az állása vagy a pozíciója. A munkaadók nehezen tolerálják a szülési szabadságot: a családanyák negyedének korábban problémája származott abból, hogy állapotos. A magyarok tudják, hogy a gyerekvállalásnál számít az időzítés, de sokan ennek ellenére sem alkalmaznak megbízható fogamzásgátló módszert - derül ki egy, a fogamzásgátlás világnapja alkalmából 1200 fő megkérdezésével 2014 augusztusában végzett kutatásból.

Már huszonévesen szülők lennénk, ha lenne rá pénzünk

A magyarok 80 százaléka szerint érdemes 30 éves kor alatt szülni, de a válaszadók több mint fele és a harminc év alattiak több mint kétharmada azzal is egyetért, hogy a nőknek még a gyermekvállalás előtt gondoskodniuk kell a karrierépítésről. A gyermekvállalás egyre inkább kitolódik, és ez a folyamat főként egzisztenciális okokkal magyarázható: a családalapítás előtt álló válaszadók több mint negyede szerint egy gyerek felnevelését sem lehet ma finanszírozni. Nagyon sokan vannak azok is, akik úgy látják: legfeljebb egy utódra telik, két vagy három gyerek eltartását pedig csak minden harmadik pár tudná megoldani.

A nők fele szerint választani kell a család és a karrier között

A nők 50 %-a szerint nehezen lehet helyt állni anyaként és munkavállalóként egyszerre, és közel ugyanennyien úgy látják: muszáj választani a család és a karrier között, jóllehet a munkahelyi előmenetel önmagában még kevés: a megkérdezettek szerint a nőknek testileg és lelkileg is készen kell állniuk az anyaságra, és abban is majdnem mindenki egyetért, hogy a családalapításhoz elengedhetetlen a stabil párkapcsolat és a megfelelő időzítés.

Pénzhiány és a pozícióféltés miatt nem vállalunk gyereket

Pénzhiány és a pozícióféltés miatt nem vállalunk gyereket
(Kép: Europress)


A gyermekvállalás kérdését a fogamzásgátlás is befolyásolhatja

A kutatási eredményekből is látszik, hogy a magyarok többsége nem szeretné a véletlenre bízni a családalapítás kérdését, sokan mégis felelőtlen szexuális életet élnek. Magyarországon még mindig 100 abortusz jut az év minden napjára, ami részben a nem elég megbízható fogamzásgátló módszerek alkalmazásával magyarázható. Tudatosítani kell a nőkben és a férfiakban is, hogy a terhesség-megszakítás lelki és fizikai terhét nem éri meg kockáztatni.

A magyarok tájékozatlanságát jól mutatja, hogy a 30 év alattiak 11 százaléka egyáltalán nem védekezik az együttlétek során, de a többiek sem elég óvatosak. A fiatalok közel egyharmada a rendkívül kockázatos megszakításos közösülésre és a naptár módszerre esküszik, miközben a tökéletes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos megbízhatóságú tablettát, spirált és hüvelygyűrűt csupán 43 százalékuk választja. Az alkalmazási előírásokkal a tudatosabb nőknek is meggyűlik a baja: sokan nem tudják, hogy akár egyetlen tabletta kihagyása is nem kívánt terhességhez vezethet.

Tízből négy magyar azzal sincs tisztában, hogy a spirál az első gyermek megszületése előtt nem az elsődlegesen javasolt módszer. Illetve sokan vagy nem, vagy rosszul tudják, hogy teherbe lehet-e esni a szoptatás ideje alatt A magyar nők tájékozatlansága azért is meglepő, mert többségüknek nagyon fontos a gyermekvállalás időzítése és tervezhetősége, és kipróbálna olyan módszert, amely nem igényel mindennapos odafigyelést, de nem is köteleződik el vele hosszú távon, akár évekre.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag