Tényleg ketyeg a biológiai óra

A "ketyeg a biológiai óra" kifejezést gyakran használják azokra a nőkre, akik sürgető vágyat éreznek a gyermekvállalásra. Kiderült, az óraketyegés valóban hatással van rájuk.

Egy, a Human Nature című magazinban bemutatott kutatásból kiderült, hogy ha valaki óraketyegést hall, miközben a családalapításra vonatkozó terveiről beszél, fiatalabb korban vállalna gyereket, mint ha ugyanezt a kérdést csendes környezetben teszik fel neki. Az óraketyegés az alacsonyabb szociális-gazdasági státuszúakra még erőteljesebben hatott.
Az óraketyegés jobban beindítja a biológiaia órát (Fotó: shutterstock.com)

Az óraketyegés jobban beindítja a biológiaia órát (Fotó: shutterstock.com)


Justin Moss és Jon Maner, a Florida State University kutatói két kísérletet végeztek el. Az elsőben 59 férfit és nőt kérdeztek ki arról, mikor szeretnének megházasodni, családot alapítani. A másodikban 74 önkéntes vett részt, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, a válaszadók hajlandóak-e megváltoztatni a z ideális partnerre vonatkozó elképzeléseiket, ha lehetőségük van valaki mással korábban gyermeket vállalni.

Viták a gyerekről

Általában a nők szeretnének gyermeket egy kapcsolatban, a férfiak inkább húzódoznak: túl öregnek vagy túl fiatalnak tartják magukat. Ha a partnerek egymással ellentétes állásponton vannak, az komoly konfliktust jelent, hiszen ilyen kérdésben nincs kompromisszum: kicsit terhes senki sem lehet. Ha a partnerek véleménye gyökeresen eltér egymástól, mindez szakításhoz is vezethet. Olvasson tovább!

A ketyegő óra hangja nagyban befolyásolta, hogy mikorra tette valaki az ideális gyermekvállalás időpontját: hatására fiatalabb korban vállalnának gyereket, és arra is hajlandóak lettek volna a hölgyek, hogy alább adjanak a vágyaikból. A különbség különösen észrevehető volt az alacsonyabb iskolázottsággal, rosszabb anyagi helyzetben lévő nőknél.

A ketyegő óra azonban semmilyen hatással nem volt a kísérletben részt vevő férfiakra: a kutatás szerint ennek oka abban keresendő, hogy a férfiak esetében nincs annyira életkorhoz kötve a gyermekvállalás. "Egy ilyen egyszerű hang is nagyon erőteljesen befolyásolhatja a gyermekvállalási kedvet, és azt is, hogyan gondolkodnak a nők a potenciális apajelöltekről" - foglalták össze a kutatók.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag