Az óvszer és az abortusz országa vagyunk

Egy hazai felmérés szerint a magyar nők 21 százaléka az elmúlt egy évben egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során, és aggasztóan népszerű volt a megszakításos közösülés is. Riasztóan sok fiatal nő használ megbízhatatlan fogamzásgátló módszert!

A hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta a legnépszerűbb; csupán a válaszadók 5 százaléka választotta a közel 100 százalékos védelmet nyújtó, de jóval kevesebb odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált. Hiába megbízható egy módszer, ha nem alkalmazzák helyesen: a kezdő tablettaszedők egyharmada az első 2-3 hónapban legalább egyszer kihagy egy szemet, és a többség nincs tisztában a feledékenység lehetséges következményeivel. A tájékozatlanság a statisztikákból is kiolvasható: jelentős a tinédzserterhességek aránya, és a 19 év alatti lányok körében majdnem minden második várandósság abortusszal végződik.
A szexuálisan aktív magyar nők jellemzően óvszerrel (26%) vagy fogamzásgátló tablettával (22%) védekeznek, de riasztóan magas a megszakításos közösülést választók aránya is (20%). A rendkívül kockázatos módszer a harminc év alattiak körében a legnépszerűbb: a 18-29 évesek 38 százalékával rendszeresen előfordul, hogy megszakítással védekezik.

A képet árnyalja, hogy ebben a korcsoportban az óvszerhasználat is kimagasló: a megkérdezettek 34 százalékának ez az első számú fogamzásgátló módszere, és ugyanennyien választják a tablettát is.

Hormonmentesen is lehet

Milyen módszerek állnak rendelkezésre, ha "bogyófóbiásak" vagyunk, azaz nem szívesen használnánk antibébi tablettát? Kattintson a részletekért!

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az elmúlt egy évben a nők 21 százaléka nem alkalmazott semmilyen fogamzásgátló módszert, az óvatosság pedig az új párkapcsolatok elején sem általános. A felmérésben résztvevők több mint fele már a kapcsolat legelején félreteszi az óvszert, és mindössze a nők harmada (32%) tart attól, hogy nemi úton terjedő betegségeket kaphat el párjától.

A magyar nők nagy része tudatlan a fogamzásgátló módszereket illetően

A magyar nők nagy része tudatlan a fogamzásgátló módszereket illetően

Az óvszert nem szeretik, a tablettától rosszul vannak

A válaszadók többsége (53%) egyetértett azzal, hogy az óvszer használata a nőknek sokkal kellemetlenebb, mint a férfiaknak, és sokan éppolyan macerásnak tartják, mint a tablettát, ami számos kellemetlenséggel is járhat. A kutatás szerint a fogamzásgátlót szedő nők 70 százaléka tapasztalt már legalább egy, a szexuális életet is beárnyékoló mellékhatást: 41 százalékuk libidócsökkenésre, 40 százalékuk hízásra, közel egyharmaduk pedig rosszullétre panaszkodott.

A módszer mégis népszerű, és ezt a megbízhatósága indokolja: helyes alkalmazás esetén a tabletta -hasonlóan a hüvelygyűrűhöz és a spirálhoz - közel 100 százalékos védelmet nyújt, de már egyetlen szem kihagyása is csökkenti a hatékonyságát.

"Sajnos a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót, és sokan a lehetséges következményekkel sincsenek tisztában. A nők egyharmada szerint nem jár semmilyen kockázattal, ha egy szemet elfelejtenek bevenni, és mindössze 3 százalékuk hozta összefüggésbe a tabletta kihagyását egy esetleges abortusszal"- mutatott rá a felmérésben résztvevők tájékozatlanságára Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, a G1 Intézet orvosigazgatója.

"A helyes alkalmazást nem csak a feledékenység veszélyezteti: a nők 13 százaléka eltitkolná a nőgyógyásza előtt, ha növényi alapú nyugtatót szedne, holott bizonyos hatóanyagok csökkentik a tabletta hatékonyságát" - tette hozzá a szakorvos, aki szerint nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen és őszintén konzultáljanak nőgyógyászukkal.


Nem ismerik a lehetőségeiket

Legtöbben a megjelenésüket és a szexuális életüket féltik a fogamzásgátlóktól: az elhízás és a hormontartalom kérdése szinte mindenkit foglalkoztat, de a válaszadók 70 százaléka azzal is egyetért, hogy akkor ideális egy módszer, ha kiválóan szabályozza a menzeszt. A nők megbízható, kíméletes és észrevétlen módszerre vágynak, és - bár a jelek szerint nem tudják -, van miből választaniuk.

A havi egyszeri odafigyelést igénylő hüvelygyűrű például feleannyi ösztrogént tartalmaz, mint egyes tabletták, az ugyancsak alacsony hormontartalmú spirál pedig évekre megoldja a fogamzásgátlás kérdését. A felmérés szerint az elmúlt egy évben a nők csupán 4 százaléka alkalmazta ezeket a módszereket, pedig sokak számára ideális választást jelenthetnek.

A tájékozatlanság egyébként nem csak ezen a területen jelentkezik: a HPV elleni védőoltásról a legtöbben azt hiszik, hogy csak kamaszlányoknak adható, miközben minden szexuális aktív nő és férfi számára ajánlott - mondta el Dr. Szőnyi György.

A védekezéssel kapcsolatos ismeretek hiányát az elszomorító hazai statisztikák is jól mutatják: Magyarországon még mindig 40 abortusz jut 100 élve szülésre, a 19 éven aluli lányok körében pedig majdnem minden második terhesség megszakítással végződik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, az ország más részein gyengén fátyolfelhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag