Prosztatarák: ilyenkor nem segít a műtét

A betegség korai stádiumában nem jár jelentős előnyökkel a prosztatarák sebészeti kezelése, viszont gyakran komoly szövődményeket idéz elő - mutatta ki egy hosszú távú amerikai kutatás.

A prosztatarák előfordulása az életkorral növekszik, így főként az idős férfiak betegsége. Részletek itt.

Az Amerikai Rák Társaság a prosztatarákot a második leggyakoribb rosszindulatú daganatként tartja számon a férfiak körében, a halált okozó rákos megbetegedések között pedig - a tüdő- és a béldaganatok után - a harmadik legveszélyesebbként. Az előrejelzéseket is figyelembe véve csak az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 161 ezer férfinél diagnosztizálják majd a betegséget 2017 végéig, és közel 27 ezren veszítik majd az életüket prosztatarák miatt.

Az újonnan diagnosztizált betegek többsége korai stádiumú prosztatarákban szenved
Az újonnan diagnosztizált betegek többsége korai stádiumú prosztatarákban szenved

Hosszú távú kutatás

A PIVOT (Prostate Cancer Intervention Versus Observation Trial) elnevezésű nemzeti kutatás 1994-ben indult útjára. Ez az egyik legnagyobb és leghosszabb rákbetegekkel foglalkozó tanulmány. A vizsgálat indulása idején kezdődött általánossá válni a prosztatarák szűrésére használt PSA-vizsgálat, amellyel a prosztata specifikus antigén szintje mutatható ki vérszérumból. Ahogy egyre több embernél diagnosztizálták a kórt, az általános kezeléssé minden esetben a sebészi vagy a sugárkezelés vált. Az elkövetkező 10 év tapasztalatai azonban felvetették, hogy korai stádiumban nem feltétlenül szükséges az ilyen mértékű beavatkozás.

Egy 1992 és 2010 között lefolytatott kutatás eredményei szerint minél gyakrabban ejakulál egy felnőtt férfi, annál kisebb eséllyel alakul ki nála prosztatarák. Részletek itt.

A felvetés tisztázása érdekében a kutatók 731 prosztatarákos férfit választottak ki találomra, akiknek az átlagéletkora akkor 67 év volt. A vizsgált pácienseket két csoportba osztották: az egyik részük kapott sebészi kezelést, míg a másik részüket csak akkor kezelték, ha olyan erős tüneteik jelentkeztek, mint a vizelési nehézségek vagy a csontfájdalom, amelyek rendszerint a rák progressziójára utalnak. Utóbbiak közül sokakat egyáltalán nem kezeltek, mivel a korai stádiumú prosztatarák többnyire csak lassan növekszik és ritkán okoz tüneteket.

Kellemetlen szövődmények

A 20 éves nyomonkövetés során a műtéten átesett férfiak 61 százaléka egyéb okok miatt, 7 százaléka a prosztatarák következtében elhunyt. A csak megfigyelés alatt tartott pácienseknél a halálesetek megoszlása 66 és 11 százalék volt az említett okokra nézve. Mindez úgy értelmezhető, hogy statisztikai értelemben nem jelentkezett szignifikáns különbség a két csoport között. Ugyanakkor a műtéttel kezelt 364 férfi közül 53 főnél (15 százalék) merevedési zavarok jelentkeztek, 63-an (17 százalék) pedig inkontinenciáról számoltak be. További 45 főnél egyéb műtéti szövődmény lépett fel.

"Az újonnan diagnosztizált betegek mintegy 70 százalékánál korai stádiumú prosztatarákot fedeznek fel, ami azt jelenti, hogy a rák kiterjedése a dülmirigyre korlátozódik, és a tumor nem aggresszív. Ezeknek a pácienseknek műtét nélkül is jó a prognózisuk. A tanulmányunk igazolja, hogy esetükben nincs szükség agresszív kezelésekre. Így tehát reméljük, hogy a felfedezésünk távol tartja majd az orvosokat attól, hogy műtétet vagy sugárkezelést javasoljanak az olyan betegeiknek, akik non-agresszív, korai stádiumú prosztatarákban szenvednek" - mondta el Gerald L. Andriole, a Washingtoni Egyetem urológiai sebészeti divíziójának igazgatója, a The New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány társszerzője.

Mindemellett a tanulmány arra is rámutatott, hogy hosszú várható élettartam és közepesen súlyos betegség esetén már hasznos lehet a sebészi beavatkozás és a sugárkezelés.

Forrás: medicine.wustl.edu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: