Miért fontos a PSA-szint?

A férfiak körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, a prosztatarák esetén is elmondható, hogy minél korábban ismerik fel, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. Vannak azonban olyan laboratóriumi vizsgálatok, amelyekkel a betegség már korai stádiumban felismerhető.

A prosztatarák tünetei és stádiumai

A normál esetben szelídgesztenye formájú és nagyságú prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék - amely többek között a hímivarsejtek mozgását segíti elő - ondóhólyag váladékával és a hímivarsejtekkel együtt alkotják az ondót. A prosztata rosszindulatú megbetegedése jellemzően a 45 éves kor feletti korosztályt érinti. Kialakulásában szerepet játszhatnak a genetikai és a környezeti tényezők, de egyes életviteli sajátosságok - például a sok fehérjebevitel és a vitaminhiányos étrend - szintén növelhetik a betegség kockázatát.

A prosztatarák a kezdeti stádiumban tünetmentes, ekkor még fizikai vizsgálat során sem tapintható elváltozás. A betegség sokszor csak akkor produkál tüneteket, amikor az állapot már előrehaladott és a daganatos sejtek átterjedtek a környező szervekre is. Kórjelző lehet a gyakori vizelési inger, a vérző húgycső, a véres vizelet- vagy ondóürítés, derék- és csontfájdalmak, fogyás, vérszegénység és felső húgyúti pangás.

Fontos tudni, hogy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás hasonló tüneteket mutat, mint a prosztatarák. Az, hogy éppen jó vagy rosszindulatú folyamat zajlik a szervezetben, fizikális, valamint ultrahangos vizsgálat mellett a vérből végzett PSA-teszt is segíthet eldönteni.

A PSA-teszt segíthet korai stádiumban felfedezni a prosztatarákot
A PSA-teszt segíthet korai stádiumban felfedezni a prosztatarákot. Fotó: iStock

PSA-teszt

Milyen laborvizsgálatokat kérhetünk a háziorvostól? Részletek itt.

A PSA (prosztata-specifikus antigén) egy olyan prosztata hámsejtjei által termelt fehérje, amelynek mennyisége vérből jól kimutatható. A PSA a prosztata mirigyben kiválasztódva az ondó fő fehérjekomponensét adja, amelynek legfontosabb feladata az ejakulációt követően az ondó elfolyósítása. Megbetegedések esetén a PSA-szint megemelkedik. Fontos azonban tudni, hogy a fokozott fehérjeszint előfordulhat akár prosztata megnagyobbodás, akár különböző gyulladásos folyamatok során is.

Amennyiben a fizikálisan - a végbélen keresztül - végzett prosztatavizsgálat során sem utal semmi kóros eltérésre, sor kerülhet biopsziás mintavételre is, hogy tisztázhassák a magas PSA-érték okát. Ennek során azonban előfordulhat, hogy a tű nem találja el a rákos területet, így álnegatív eredmény születhet daganatos betegség jelenléte mellett is. A prosztatarák gyanúját ezért sokkal inkább a folyamatosan emelkedő PSA-értékek igazolhatják: ha egy év alatt a PSA-szint a kétszeresére nő, az megerősítheti a rosszindulatú folyamatok jelenlétét, azonban, ha az érték hol nő, hol pedig csökken, az inkább gyulladásra utal.

Szabad PSA teszt

A pontosabb eredmény érdekében lehetőség van úgynevezett szabad-PSA-vizsgálatra. Ez a rendeltetés szerint a szabad PSA és össz-PSA százalékos értékének meghatározására szolgál. A szabad PSA százalékos értékének segítségével különbséget lehet tenni a prosztatarák és a jóindulatú prosztatabetegségek között.

Mivel a prosztatarák korai stádiumban még eredményesen kezelhető, ezért nagy jelentősége van a megelőző vizsgálatoknak. 40-45 éves kor felett minden férfinak javasolt évente egyszer elvégeztetni a PSA-tesztet, különösen azoknak, akiknél a családjában már előfordult prosztatarák. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a PSA szintje nem állandó a teljes élet során: kor előre haladásával magasabb értéket mutat, emiatt nagyjából 60 éves kortól természetes a vérben található PSA-szint enyhe emelkedése.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: