Az apáknak is lehet szülés utáni depressziójuk

Anyák esetében közismert, hogy szülés után jelentkezhetnek hangulati zavaraik, a szakemberek szerint azonban az apákat is érdemes lehet kivizsgálni ilyen irányban.

Jótékonysági szervezetek azt kérik az amerikai nemzeti egészségügyi szolgálattól, vezesse be az újdonsült apák mentális egészségének rutinellenőrzését, hogy kiderülhessen, kik azok, akik esetleg szülés utáni depresszióban szenvednek. Erre ugyanis jelenleg nemhogy rendszer nincs, de még túl sok tanulmány sem született a témában. Pedig a National Childbirth Trust adatai szerint az apák legalább 40 százaléka aggódik mentális egészsége miatt, egy 2010-es tanulmány szerint pedig 10 százalék valóban ebben a betegségben szenved.

A szülés utáni depresszió közvetlenül a szülés után jelentkezik, melyet a gyermekvállalás okoz. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, ami ezzel kapcsolatban fontos lehet. Részletek itt.

Mindezek ellenére eddig csak azoknak a férfiaknak ajánlották fel az átfogó mentálhigiénés vizsgálatot, akiknek a párja szenvedett korábban depressziótól, szorongástól vagy egyéb súlyos mentális rendellenességtől.

szülés utáni depresszió a férfiaknál
szülés utáni depresszió a férfiaknál

Sasha Barber mentálhigiénés szakember maga is osztja a kezdeményezés nézeteit, mondván, nagy az egyenlőtlenség az anyák és az apák mentális egészségi állapotának vizsgálata között. Véleménye szerint, ha már az anyát vizsgálják a szakemberek a szülés után, akkor az apát is lehetne, s ez válthatna az új gyakorlattá.

Ne legyen tabutéma

"Hogyan tapasztalták meg a szülést? Milyen volt a hangulatuk? Ellenőrizhetnénk a mentálhigiénés kórtörténetüket, így például kiderülhetne, hogy előtte küzdöttek-e már depresszióval" - részletezte a szakember, megjegyezve: a védőnők, ha tudnak, rákérdeznek, de sok apa 2 hét után visszatér dolgozni, így pedig nem is találkoznak.

A Bluebell jótékonysági szervezet a közelmúltban létrehozott egy új támogató csoportot, a Dads In Mind elnevezésű programot, amely kifejezetten a nehézségekkel küzdő új apák felé fordul. Andy Chambers, a bath-i csoport vezetője úgy fogalmazott, "a férfiaknak nehezére esik, hogy megnyíljanak". A csoportban a férfitársadalom keresztmetszetét láthatják a szakemberek. Vannak, akik rögtön ki tudják adni érzéseiket, míg mások csak ülnek és hallgatják a többieket. A hangsúly azon van, hogy beszéljenek, halljanak a témáról.

"A férfivá válás és a férfilét körül még mindig vannak stigmák, de már nem ilyen világban élünk, nem így kéne működnie" - jegyezte meg a vezető.

Forrás: Skynews

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció