Világjárványt hozhat a majomhimlő új, veszélyes variánsa

Közép-Afrikában gyors terjedésbe kezdett a majomhimlő egy új variánsa, ami sokkal veszélyesebb a korábbi változatoknál. Az egészségügyi hatóságok egy újabb világjárvány kitörésétől tartanak.

Az idei évben már több mint 71 ezer majomhimlő-fertőzést azonosítottak, a betegség Európa több országában is felütötte a fejét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint azonban ez a világszerte gyorsan terjedő variáns lényegesen enyhébb megbetegedést okoz, mint az, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban már számos áldozatot szedett a közelmúltban. A Newscientist cikke szerint félő, hogy az egyelőre csak Közép-Afrikában azonosított I. klád (Clade I) változat a világ más pontjain is megjelenik és járványos terjedésbe kezd.

Komoly veszélyt rejthet az új variáns

Az egyelőre csak Afrikában azonosított I. klád lényegesen komolyabb megbetegedést okozhat: az általa kiváltott megbetegedés halálozási aránya 10,6 százalék, csaknem háromszorosa a világszerte terjedő II. klád 3,6 százalékának. A Kongói Demokratikus Köztársaságban az év eleje és szeptember 21. között 120 halálesetet hoztak összefüggésbe ezzel a variánssal, ami még akkor is aránytalanul magas, ha figyelembe vesszük az ország elmaradott egészségügyi ellátórendszerét – írja az Iflscience cikke.

A WHO szakemberei megkongatták a vészharangot. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A WHO szakemberei megkongatták a vészharangot. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A majomhimlő tipikus tüneti közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, megduzzadt nyirokcsomók a nyakban, és – a legjellemzőbb – a testszerte megjelenő, hólyagos bőrkiütés. A WHO szakemberei gyors és egységes fellépést sürgetnek annak érdekében, hogy az I. klád okozta megbetegedések terjedését kordában tarthassák. Mint írták, 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: