Sokan nem tudják, mit kell tenni vérzés esetén

A sérülések súlyossága fajtáik szerint nagyon különböző lehet. A fájdalomcsillapítást elsősorban a seb szakszerű ellátása biztosítja.

A legnagyobb veszélyt egy esetleges fertőzés jelenti, ezért ha ennek bármiféle esélyét látjuk (például harapott sebek esetén), haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Nagyobb baleset esetén a mentők megérkezéséig lehetséges, hogy el kell hárítanunk a közvetlen életveszélyt, kisebb sérüléseknél pedig ideiglenesen el kell látnunk a sebet.

sebkezelés, vérző seb, vérzés
Nem árt tudni, mit tegyünk, ha folyik a vér a sebből. Fotó: Getty Images

Elsősegélynyújtás és ideiglenes sebellátás

Mind az elsősegélynyújtás, mind az ideiglenes sebellátás célja, hogy megelőzzük a további sérülést, fertőzést és az esetleges szövődményeket, de közben ne gátoljuk meg a későbbi szakellátást. Ha olyan nagy a sérülés, hogy mentőt kell hívnunk, első lépésként helyezzük biztonságba a beteget, ellenőrizzük a légzést és a keringést. Szükség esetén csillapítsuk a nagy vérzéseket nyomókötés segítségével, majd fedjük le a nagy sebeket. Ha van törött végtag, azt rögzítsük, majd készítsük fel a sérültet a szállításra.

Mit tegyünk nagyobb vérzés esetén?

Ideiglenes sebellátás esetén először távolítsuk el a ruhát a seb környékéről. Mivel a sebnyílás megnyitja a kaput a kórokozók felé is, a vérzés csillapítása után fertőtlenítsük a sebet, majd fedjük be steril kötéssel. Nagyobb vérzés esetén szükség lehet nyomókötés felhelyezésére is. Fontos, hogy ne nyúljunk a sebbe kézzel vagy nem steril eszközzel, ne helyezzünk bele tampont vagy vattát, ne öblögessük vízzel és ne kenjünk rá semmilyen kenőcsöt, mert ezzel elfertőzhetjük a sérülést.

A seb a test szöveteinek külső hatásra, mechanikus okból bekövetkező folytonossági hiánya. Vérzéssel és fájdalommal jár, osztályozható elhelyezkedése, alakja, mélysége vagy keletkezésének oka szerint is.

Az általános sebkezelés lépései

Az alkalmi sebek ellátásának lépései a seb tisztítása, a sebalap kimetszése, a sebzárás. Amennyiben a sérülés nagyon súlyos a fertőtlenítés után a sebellátás helyi érzéstelenítésben vagy altatlásban folytatódik. A sebtisztítás során a sebet hidrogénperoxid-oldattal átöblítik, a sebet és környékét fertőtlenítik. A következő lépés a sebkimetszés, melynek során a seb széleit kimetszik, miközben ügyelnek rá, hogy a lehető legkevesebb ép szövetet távolítsák el.

Így zárjuk le a sebet

A sebzárás többféle módon történhet. Ha a sérülés 6-8 órán belül keletkezett, és nem fertőződött el, elsődleges sebzárást végeznek elsődleges varrattal, kapcsokkal vagy ragasztóval. Elsődleges, halasztott varratot akkor alkalmaznak, ha a sérülés 6-8 órával az ellátás előtt keletkezett, és nincs jele sérülésnek. Ilyenkor a sebkimetszés után még egy hétig nyitva hagyják a sebet, és ha még mindig nem fertőződik el, a sebszéleket összeöltik. Amennyiben a sérülés szennyezett volt, korai vagy késői másodlagos varratot alkalmaznak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra