Vérző sebek: így lássuk el őket

A sérülések súlyossága fajtáik szerint nagyon különböző lehet. A fájdalomcsillapítást elsősorban a seb szakszerű ellátása biztosítja.

A legnagyobb veszélyt egy esetleges fertőzés jelenti, ezért ha ennek bármiféle esélyét látjuk (például harapott sebek esetén), haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Nagyobb baleset esetén a mentők megérkezéséig lehetséges, hogy el kell hárítanunk a közvetlen életveszélyt, kisebb sérüléseknél pedig ideiglenesen el kell látnunk a sebet.

sebkezelés, vérző seb, vérzés
Nem árt tudni, mit tegyünk, ha folyik a vér a sebből. Fotó: Getty Images

Elsősegélynyújtás és ideiglenes sebellátás

Miért fájnak a sebek? A seb a test szöveteinek külső hatásra, mechanikus okból bekövetkező folytonossági hiánya. Vérzéssel és fájdalommal jár, osztályozható elhelyezkedése, alakja, mélysége vagy keletkezésének oka szerint is . Mind az elsősegélynyújtás, mind az ideiglenes sebellátás célja, hogy megelőzzük a további sérülést, fertőzést és az esetleges szövődményeket, de közben ne gátoljuk meg a későbbi szakellátást. Ha olyan nagy a sérülés, hogy mentőt kell hívnunk, első lépésként helyezzük biztonságba a beteget, ellenőrizzük a légzést és a keringést. Szükség esetén csillapítsuk a nagy vérzéseket nyomókötés segítségével, majd fedjük le a nagy sebeket. Ha van törött végtag, azt rögzítsük, majd készítsük fel a sérültet a szállításra.

Mit tegyünk nagyobb vérzés esetén?

Ideiglenes sebellátás esetén először távolítsuk el a ruhát a seb környékéről. Mivel a sebnyílás megnyitja a kaput a kórokozók felé is, a vérzés csillapítása után fertőtlenítsük a sebet jódos vagy alkoholos lemosással, ezek után pedig fedjük be steril kötéssel. Nagyobb vérzés esetén szükség lehet nyomókötés felhelyezésére is. Fontos, hogy ne nyúljunk a sebbe kézzel vagy nem steril eszközzel, ne helyezzünk bele tampont vagy vattát, ne öblögessük vízzel és ne kenjünk rá semmilyen kenőcsöt, mert ezzel elfertőzhetjük a sérülést.

Az általános sebkezelés lépései

Az alkalmi sebek ellátásának lépései a seb tisztítása, a sebalap kimetszése, a sebzárás. Amennyiben a sérülés nagyon súlyos a fertőtlenítés után a sebellátás helyi érzéstelenítésben vagy altatlásban folytatódik. A sebtisztítás során a sebet hidrogénperoxid-oldattal átöblítik, a sebet és környékét fertőtlenítik. A következő lépés a sebkimetszés, melynek során a seb széleit kimetszik, miközben ügyelnek rá, hogy a lehető legkevesebb ép szövetet távolítsák el.

Így zárjuk le a sebet

A sebzárás többféle módon történhet. Ha a sérülés 6-8 órán belül keletkezett, és nem fertőződött el, elsődleges sebzárást végeznek elsődleges varrattal, kapcsokkal vagy ragasztóval. Elsődleges, halasztott varratot akkor alkalmaznak, ha a sérülés 6-8 órával az ellátás előtt keletkezett, és nincs jele sérülésnek. Ilyenkor a sebkimetszés után még egy hétig nyitva hagyják a sebet, és ha még mindig nem fertőződik el, a sebszéleket összeöltik. Amennyiben a sérülés szennyezett volt, korai vagy késői másodlagos varratot alkalmaznak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)