Vérző sebek: így lássuk el őket

A sérülések súlyossága fajtáik szerint nagyon különböző lehet. A fájdalomcsillapítást elsősorban a seb szakszerű ellátása biztosítja.

A legnagyobb veszélyt egy esetlegesfertőzésjelenti, ezért ha ennek bármiféle esélyét látjuk (például harapott sebek esetén), haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Nagyobb baleset esetén a mentők megérkezéséig lehetséges, hogy el kell hárítanunk a közvetlen életveszélyt, kisebb sérüléseknél pedig ideiglenesen el kell látnunk a sebet.

sebkezelés, vérző seb, vérzés
Nem árt tudni, mit tegyünk, ha folyik a vér a sebből. Fotó: Getty Images

Elsősegélynyújtás és ideiglenes sebellátás

Miért fájnak a sebek? A seb a test szöveteinek külső hatásra, mechanikus okból bekövetkező folytonossági hiánya. Vérzéssel és fájdalommal jár, osztályozható elhelyezkedése, alakja, mélysége vagy keletkezésének oka szerint is. Mind az elsősegélynyújtás, mind az ideiglenes sebellátás célja, hogy megelőzzük a további sérülést, fertőzést és az esetleges szövődményeket, de közben ne gátoljuk meg a későbbi szakellátást. Ha olyan nagy a sérülés, hogy mentőt kell hívnunk, első lépésként helyezzük biztonságba a beteget, ellenőrizzük a légzést és a keringést. Szükség esetén csillapítsuk a nagy vérzéseket nyomókötés segítségével, majd fedjük le a nagy sebeket. Ha van törött végtag, azt rögzítsük, majd készítsük fel a sérültet a szállításra.

Mit tegyünk nagyobb vérzés esetén?

Ideiglenes sebellátás esetén először távolítsuk el a ruhát a seb környékéről. Mivel a sebnyílás megnyitja a kaput a kórokozók felé is, a vérzés csillapítása után fertőtlenítsük a sebet jódos vagy alkoholos lemosással, ezek után pedig fedjük be steril kötéssel. Nagyobb vérzés esetén szükség lehet nyomókötés felhelyezésére is. Fontos, hogy ne nyúljunk a sebbe kézzel vagy nem steril eszközzel, ne helyezzünk bele tampont vagy vattát, ne öblögessük vízzel és ne kenjünk rá semmilyen kenőcsöt, mert ezzel elfertőzhetjük a sérülést.

Az általános sebkezelés lépései

Az alkalmi sebek ellátásának lépései a seb tisztítása, a sebalap kimetszése, a sebzárás. Amennyiben a sérülés nagyon súlyos a fertőtlenítés után a sebellátás helyi érzéstelenítésben vagy altatlásban folytatódik. A sebtisztítás során a sebet hidrogénperoxid-oldattal átöblítik, a sebet és környékét fertőtlenítik. A következő lépés a sebkimetszés, melynek során a seb széleit kimetszik, miközben ügyelnek rá, hogy a lehető legkevesebb ép szövetet távolítsák el.

Így zárjuk le a sebet

A sebzárás többféle módon történhet. Ha a sérülés 6-8 órán belül keletkezett, és nem fertőződött el, elsődleges sebzárást végeznek elsődleges varrattal, kapcsokkal vagy ragasztóval. Elsődleges, halasztott varratot akkor alkalmaznak, ha a sérülés 6-8 órával az ellátás előtt keletkezett, és nincs jele sérülésnek. Ilyenkor a sebkimetszés után még egy hétig nyitva hagyják a sebet, és ha még mindig nem fertőződik el, a sebszéleket összeöltik. Amennyiben a sérülés szennyezett volt, korai vagy késői másodlagos varratot alkalmaznak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)