Talpi bőnye gyulladása: sok embert érint

Tipikus tünet: ébredés után ráállnánk a lábunkra, de erős fájdalmat érzünk a talpunkban, a sarkunknál. A jelenséget a talpi bőnye gyulladása okozza, amelynek még a nevét sem ismeri mindenki.

A sarokfájdalom oka, hogy túlterhelés vagy a rugalmasság csökkenése miatt apró szakadások keletkeznek a talpi bőnyében, ami irritációt és gyulladást okoz, valamint fájdalomérzetet kelt. A régies nevű bőnye (latinul fascia) a bőr alatt testszerte megtalálható különleges kötőszövet, amelynek feladata az izmok és a szervek védelme, a mozgáshatások elosztása, illetve a tápanyagellátás. Talpunkban a lábujjakat köti össze a sarokcsonttal, alátámasztja a lábfej hosszanti boltozatát és afféle lengéscsillapítóként szolgál.

A talpi bőnye megrövidülhet vagy rugalmatlanná válhat, ami sarokfájdalmat okoz bizonyos tényezők hatására. A probléma a népesség akár 50 százalékát is érintheti. A Mayo Clinic leírása szerint a jelenség gyakran előfordul

  • negyven éves kor felett,

  • túlsúly és/vagy állómunka miatt,

  • terhesség idején,

  • nem megfelelő lábbeli viselése következtében,

  • túl alacsony vagy túl magas lábboltozat esetén,

  • illetve nem kellően bemelegített és merev izomzattal végzett sportolás miatt.

sarokfájdalom, sarokfájás, fájdalom, lábfájdalom, lábfájás
A sarokfájás hátterében álló probléma a népesség akár 50 százalékát is érintheti.Fotó: Getty Images

Okos nyújtással mérsékelhető a panasz

Az angliai nemzeti egészségszolgálat (NHS) tájékoztatója szerint a talpi bőnye gyulladásának jellegzetes tünete a felkelés utáni sarokfájdalom, ami torna, masszázs, jegelés vagy izomnyújtás hatására enyhül, de a láb pihentetése után újra megjelenik. A talpi bőnye megrövidülésének árulkodó jele, ha talpon állva nehezünkre esik a lábujjakat elemelni a padlótól. Elképzelhető, hogy a jelenség már egy ideje fennáll, mire a fájdalomérzet kialakul. Éppen ezért a fascia-gyulladás mérséklése is csak hosszabb távon lehetséges, pontosabban, ha egyszer megjelent és sikerült kikúrálnunk, utána rendszeresen foglalkoznunk kell a megelőzéssel. Nemcsak a talpat, hanem a vádlit is naponta nyújtani kell, továbbá az ínszalagokat és a lábizomzat minden elemét szükséges erősíteni a sarokfájdalom kiújulásának elkerüléséhez.

  1. Nyújtáshoz álljunk egy lépcsőfok szélére, majd sarkunkat lassan és óvatosan engedjük lejjebb a lépcső szintjénél, közben összpontosítsunk a vádli nyúlására. Nem kell túlzásba vinni.

  2. A talp rugalmasságának növeléséhez használhatunk masszázshengert vagy -labdát, amelyet talpunkkal ide-oda görgetünk. Nem kell erős nyomással végezni, nehogy javulás helyett tovább rontsunk a helyzeten.

  3. Ülő helyzetben fogjuk meg a nagylábujjat, és húzzuk magunk felé, közben érezzük, ahogy finoman megnyúlik a talpi bőnye.

  4. Az is nagyon jó gyakorlat, ha széken ülve két kézzel megfogjuk egy törülköző két végét, és a közepébe belelépünk az egyik lábunkkal, majd a levegőbe emelt lábfejünket magunk felé húzzuk, miközben a lábujjainkat lefeszítjük (karmolunk).

További hasznos tippek a fájdalom enyhítéséhez

Ülőmunka esetén igyekezzünk felpolcolni a lábakat. Állómunkát végzőknek és sportolóknak ajánlott, hogy régi, kitaposott cipőjüket cseréljék újra, amely jobban alátámasztja a lábboltozatot és rugalmasabb a sarka. Érdemes lehet esetleg egy fél számmal nagyobb, vagy szélesebb lábfej-kialakítású lábbelit beszerezni. Megfontolandó továbbá egy harántemelő talpbetét, rugalmas sarokvédő betét vagy zselés sarokemelő párna használata.

Mozgás (munka vagy sport) közben érdemes szakaszosan megállni, és enyhe nyújtógyakorlatokat végezni a bőnye terhelőképességének fokozásához. Ne járjunk mezítláb kemény felületen, és a magas sarkú, hegyes orrú cipők, illetve a flip-flop és bebújós papucsok viselete sem ajánlott.

Van, aki szerint hasznos lehet még az illóolajos talpmasszírozás. Ehhez a gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású levendula, citromfű, eukaliptusz vagy rózsa illóolajat érdemes használni, és 2-3 cseppet kell felhígítani valamilyen hordozóolajban (például mandulaolajban vagy kókuszzsírban). Emellett a C-vitamin, a cink, a glükozamin, a bromelain és a halolaj is enyhítheti a panaszokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)