Mire utal a lüktető fájdalom?

A lüktető fájdalom mint tünet a test különböző pontjain bárhol előfordulhat, a fejtől egészen a lábig. Általában ritmikus hullámokban tör ránk, és úgy érezzük, a szívverésünkkel párhuzamosan dobog.

A háttérben többféle betegség is állhat, mint gyulladás, ütőértágulat (aneurizma), vagy akár daganat is. A Gesundheit.de oldal testrészenként összeszedte a legfontosabb kiváltó okokat.

Lüktetés a fülben

Ha fájdalommal, levertséggel, fáradtsággal, részleges halláskárosodással és lázzal jár együtt, gyaníthatóan középfülgyulladásról van szó. Felismerni könnyű, háziorvos vagy fültükrözés segítségével egy fül-orr-gégész is gyorsan kiszúrja. Nem olyan nagy a baj, maximum egy hetes antibiotikumos kezelést fog felírni, és afájdalomelmúlik.

Hogyan beszéljünk a fájdalmainkról? Rendkívül sokat segít a szakembernek, ha a páciens pontosan körülírja, milyen jellegű, erősségű fájdalmat tapasztal. A HáziPatika.com VideóRendelőjében Dr. Embey-Isztin Dezső összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Nézze meg a videót!

A lüktető érzés a fülben, fájdalom nélkül viszont érrendszeri betegségekre utalhat, ami elsősorban idősebb embereknél fordul elő az érelmeszesedés miatt. A vérnek ugyanis nagyobb ellenállást kell kifejtenie, ezt lehet hallani lüktető zajként a fülben. Ezen kívül a lüktető hangot a fülben okozhatja:

  • Ütőértágulat (aneurizma)
  • Artériák vagy vénák rendellenessége
  • Érfal hosszanti repedése (disszekció)
  • Artéria és véna közötti rendellenes összeköttetés (arteriovenosus fistula)
  • Megnövekedett koponyaűri nyomás
  • Vérszegénység (anémia)
  • Daganat

Ha a dobogó hang a fülben független a szívritmustól, akkor fülzúgásról (tinnitus) beszélünk. A különbség a kettő között az, hogy a tinnitus esetében nincs igazi zajforrás, mint például előző esetben a véráram. A füldobogás nem veszélyes, de ha napokon át hallja, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, aki akár CT- vagy MRI-vizsgálatra is küldheti, hogy kiderítse a jelenség okát.

Lüktető fájdalom a fogban

Ez általában a foggyökér gyulladását jelzi, amelynek leggyakoribb oka a fogszuvasodás, ha már átütötte a fogzománcot, és a dentinnél jár. De állhat a háttérben ínygyulladás, fogágy-gyulladás, sőt, nem megfelelően kibújt bölcsességfog is, ami annak eltávolítását teszi szükségessé fogászati módszerekkel.

Ez általában műtéti beavatkozást is igényel, mert fel kell vágni a fogínyt, aztán pedig össze kell varrni, de az így keletkezett seb is okozhat lüktető érzést, ha a fájdalomcsillapító hatása elmúlik. Ugyanakkor sose becsüljük le a lüktető fájdalmat a fogban, mert ha nem megyünk vele időben orvoshoz, akár a fogak elvesztését is eredményezheti.

Lüktető fájdalom a fejben

Ez gyakori tünet, mert együtt jár a stresszel és a migrénnel. Az egyszerifejfájásáltalában biztonságosan kezelhető, és csökkenthető aszpirinnel, ibuprofennel vagy paracetamollal. Ha azonban havonta nyolcnál többször jelentkezik a tünet, forduljunk mindenképpen orvoshoz.

A lüktető fájdalom bárhol jelentkezhet
A lüktető fájdalom bárhol jelentkezhet

Különösen akkor, ha hirtelen tör ránk, és olyan tünetek is fellépnek vele együtt, mint a hányinger, a nyaki merevség, a bizsergés vagy a bénulás, nem beszélve a tudatzavarról, ami agyvérzést vagy szélütést is jelezhet.

Lüktető fájdalom a szemben

Kisebb lüktetést, akaratlan összehúzódásokat az alsó- vagy felső szemhéjon a legtöbb esetben egyszerű és ártalmatlan izomrángás okoz. Ilyenkor a szem körüli izmok húzódnak össze, aminek oka ismeretlen - talán stressz, vagy magnéziumhiány -, de nem kell aggódni miatta.

Ha viszont a lüktető érzés a szemhéj fájdalmas megduzzadásával jár együtt, akkor a faggyúmirigyek vagy a verejtékmirigyek gyulladására gondolhatunk. Ennek tipikus jele az árpaszem a szemhéjon, amit nem kell kezelni, idővel saját magától is elmúlik. A vörös fény vagy a meleg borogatás enyhíti a tüneteket és a fájdalmat, de ha nem gyógyul, akkor irány a szemész.

Lüktetés a mellkasban

Izgalmi helyzetben, vagy fizikai terhelés esetén gyakran érezzük a szívverésünket, ami teljesen normális. Egy erősebb szívdobogás általában nem komoly, de jelezhet szívritmuszavart vagy szívbillentyű-betegséget is, főleg akkor, ha ugyanezt nyugalmi állapotban vesszük észre magunkon.

Lüktetés a hasban

Ezt az érzést gyakran az aorta lüktetése okozza, ami nagyon sovány embereknél akár látható is a hasfalon keresztül. Többnyire ártalmatlan, de állhat a háttérben hasi aortaaneurizma(körülírt értágulat) is, ami már a hátba is kisugárzó, állandó fájdalommal jár. Egy egyszerű ultrahangos vizsgálattal meg lehet állapítani, a műtét az érrepedés méretétől függ.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: