Megszűnik a fájdalomcsillapítók házhozszállítása

Jövőre már csak vitamint és étrend-kiegészítőt lehet majd házhoz rendelni, fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt viszont nem.

Az országgyűlés által elfogadott, a gyógyszerek házhozszállítását tiltó törvény hátrányos a lakosság és a gyógyszertárak szempontjából egyaránt - mondta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. A rendelkezés egy olyan szolgáltatást lehetetlenít el, amelynek népszerűsége az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt.

pill
Vége a fájdalomcsillapítók és a megfázás elleni készítmények házhoz rendelésének. Fotó: Getty Images

Két lehetőségünk lesz januártól

Az új szabályozás értelmében az internetes gyógyszerforgalmazás lehetősége elméletileg megmarad, azonban a gyakorlatban a gyógyszerek eljuttatása a betegekhez jelentős akadályba fog ütközni - emelte ki a szakértő. 2022. januártól a betegek kétféleképpen juthatnak majd az interneten rendelt gyógyszereikhez:

  • Egyrészt személyesen átvehetik a gyógyszertárakban megrendelt készítményeket, ami pontosan ugyanaz, mintha internetes vásárlás nélkül mennének el gyógyszert venni.

  • Másrészt a gyógyszertár gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens segítségével szállíthatná házhoz a gyógyszert, ennek viszont nincs realitása, mivel az ágazat munkaerőhiánnyal küzd, és a tárgyi feltételek biztosítása is további nehézségeket jelent a gyógyszertáraknak.

Ezért kellett változtatni

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert a jelenleg érvényben lévő jogszabály elavult és inkoherens - mondta a lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Ismertetése szerint az utóbbi időben nőtt a szabálytalan gyakorlatok száma, amelyek veszélyeztetik a gyógyszerbiztonságot és a betegek jogait, valamint adatvédelmi kockázatot is jelentenek.

A lényeg tehát az, hogy 2022 januárjától vitamint és étrend-kiegészítőt továbbra is lehet majd házhoz rendelni, de fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt már nem. Szakértők attól tartanak, hogy a gyógyszerek házhozszállításának tiltása bumeránghatást fog kiváltani, hiszen a lakosság részéről az igény nem fog megszűnni, és előtérbe kerülhetnek az interneten elérhető nem biztonságos termékek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: