"Második bőrt" alkottak a fájdalom ellen

Kutatók olyan új nyomásérzékelőket fejlesztettek ki, amelyek egyfajta "második bőrként" megelőzhetik a súlyos fájdalmak kialakulását. A technológiát amputáción átesett embereknek dolgozták ki, akiknek fájdalmat okoz a művégtagok dörzsölődése.

A Southamptoni Egyetem fejlesztése használható lesz a kerekesszékben ülők vagy az ágyhoz kötött betegek esetében is. A technológia a kutatók szerint három éven belül elérhető lesz a brit egészségügyi ellátásban.

Az újfajta nyomásérzékelők szerepe az, hogy megelőzzék a súlyos fájdalom kialakulását amputáltaknál. Vagyis a dörzsölődés és a lefelé ható nyomás okozta még kellemetlenebb érzések kialakulása előtt jelezzék a problémát. A fejlesztés a brit orvostudományi kutatásokat támogató tanács (Medical Research Council) és a Blatchford cég együttműködésével zajlik.

A Blatchfordnál dolgozik egy technikus, Richard Bradbury, aki 26 évesen maga is átélte a kínokat. Jobb lábát térd alatt amputálták, és a BBC-nek visszaemlékezett arra, hogy milyen fájdalmai voltak, amikor gyerekkorában, növés közben kellett cserélni a művégtagokat. Évente akár négy-öt műlábra is szüksége volt, és növés közben ezek nem illeszkedtek mindig tökéletesen.

Az Egyesült Királyságban a probléma mintegy 50 ezer embert érint a BBC szerint. Egy 2000-ben készült jelentés azt állította, hogy egynegyedük azért nem használta a művégtagot, mert túl nagy fájdalmat és kényelmetlenséget okozott.

A most alkalmazott szenzorok vékonyak és rugalmasak. Egy béléssel vonják be őket, tulajdonképpen egy kipárnázott zoknihoz hasonlóan. Ezt rakják a művégtag foglalatába, oda, ahol a végtag csonkja és a művégtag érintkezik.

A második bőr az amputáltaknak segít (Fotó: Europress)

A "kipárnázott" szenzorok információkat küldenek a kutatóknak és az orvosoknak, klinikusoknak, akik megfigyelik a nyomás változását, a legnagyobb és legkisebb értékeket, és megvizsgálják, szükséges-e változtatás a foglalaton a fájdalom enyhítésére.

Dr Liudi Jiang, a Southamptoni Egyetem kutatója, aki a projektet vezeti, úgy nyilatkozott, hogy az újfajta szenzorok "második bőrként" szolgálnak. Erre azért van szükségük az amputáltaknak, mert sokszor idegpályáik is sérülnek, és nem érzékelik megfelelően a bőrre ható nyomást. Ilyenkor néha túl késő, s a túlzott nyomás, dörzsölődés a szövetek károsodásához, súlyos fertőzésekhez vezethet. Így a szenzorok alkalmazásával akár további amputáció is megelőzhető.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)