Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül?

A fájdalom érzékelésének csökkentésére számos "gyógyszermentes" módszer létezik, melyek többsége sikeresen kombinálható a klasszikus kezelésekkel. Nagy előnyük a hagyományos terápiával szemben, hogy a mellékhatások ritkák és kevésbé súlyosak.

Kutyaharapást szőrivel: A fájdalomcsillapítás tűszúrásai

Az akupunktúra ősi kínai eljárás, melynek során hosszú, vékony tűket helyeznek a test specifikus pontjaiba abból a célból, hogy a betegséget okozó gátat feloldva, újra biztosítsák az életenergia szabad áramlását a meridiánnak nevezett pályák mentén. Az akupunktúra kiváló fájdalomcsillapító és közérzetjavító módszer. Önmagában vagy kiegészítő kezelés formájában hatásosnak bizonyult a leszoktató terápiákban, fejfájás, menstruációs görcs, teniszkönyök, csontízületi gyulladás, alsó hátfájás, izomfájdalmak kezelésében. Ígéretes eredményeket értek el az akupunktúra segítségével felnőttek esetében a műtétet követő hányinger és fogfájás csillapításában. Az akupunktúrás kezelések megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, aki a felállított diagnózis tükrében dönt az alternatív eljárás igénybevételének szükségességéről. Fontos a megfelelően képzett akupunktúrás szakember megtalálása, hiszen a "rossz" pontba behelyezett tűk fájdalmat okozhatnak, és szerveket károsíthatnak. Elengedhetetlen a fertőzésveszély miatt a steril tűk használata. A megfelelő anatómiai pontok ingerlése történhet még hővel (moxibuszció: fekete üröm vagy más növény szárított levelének elégetése az adott terület felett), nyomással (akupresszúra), vákuummal (köpölyözés) is.

Legyünk urai testünknek!

A biofeedback (biológiai visszajelzés) technika mintegy 150 egészségügyi probléma, köztük a vizelet visszatartási nehézség, a fejfájás, a hőhullámok, a hányinger, a Raynaud betegség tüneteinek mérséklésére használható. Egy átlagos foglalkozás 30-60 percig tart, a terapeuta a kezelés során elektromos érzékelőket helyez a test különböző részeire. Ezek az érzékelők a test ingerre adott válaszát mérik, például az izmok összehúzódását stresszhelyzetben, és arról információt nyújtanak hang- illetve látványelemekkel. A következő lépés annak megtanulása, hogy hogyan érhető el pozitív válaszreakció adása esetünkben az izom elernyesztése fizikai és mentális feszültség alatt.

A képzett biofeedback-terapeuta egészségügyi ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen, gyakran fizikoterápiás gyakorlata van, jó kommunikációs készséggel bír, és megfelelően bánik a páciensekkel. A biofeedback nagy előnye, hogy csökkentheti a gyógyszerigényt, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló állapotok helyreállításában segíthet, és megtanítja a beteget a szervezetében lezajló folyamatok egy részének tudatos befolyásolására.

A biofeedback hatásossága megbecsülhető, ha a páciens napi beszámolót készít, hogy mit érzett a foglalkozás előtt, alatt és után. Depresszióban, súlyos pszichózisban, cukorbetegségben és endokrinológiai betegségben szenvedők esetén a kezelőorvos véleményének megkérése szükséges a biofeedback használatához.

"Helyezze magát kényelembe"

A relaxációs technikák begyakorlását követően a teljes ellazulás bárhol és bármikor elérhető, a feszültség és a fájdalom gyorsan és hatékonyan megszüntethető.

 • Izomlazító gyakorlatok: Az izmok fokozatos ellazítása során először a lábujjak és lábak izmait kell megfeszíteni, majd a többi izomcsoportot lassan haladva a fej felé. A fájó részek megfeszítése csak óvatosan történhet illetve kihagyható. A test többi része e közben ellazult állapotban marad, így a fájdalmas területek nem feszülnek.
 • Relaxációs légzési eljárások: A légzési technikák használata a test ellazulását segíti elő, elvonja a figyelmet a mindennapi gondoktól, megtöri a negatív gondolatok láncolatát. Próbaképpen érdemes elvégezni a következő gyakorlatot: mély lélegzetvétel az orron keresztül négyig elszámolva, benn tartani a levegőt, amíg hétig számolunk, és a szájon át kilélegezni nyolcig elszámolva. Kis gyakorlással a relaxációs légzést teljesen természetesnek fogjuk érezni.
 • Az irányított képi megjelenítés egy olyan ellazulási technika, ahol az egyén gondolatban egy kedvenc békés helyre helyezi, képzeli magát. Minél több érzék (hang-, illat- és látványélmények) bekapcsolásával történik a vizualizáció, annál magasabb szintű a relaxáció, ami elérhető az eljárás segítségével.

A meditáció során az egyén megtanulja a figyelmét összpontosítani speciálisan megválasztott szóra, szavakra, tárgyra vagy lélegzetre, és képes leállítani azon gondolatokat, amelyek általában foglalkoztatják. Ez a gyakorlat egy magasabb szintű fizikai ellazulást, szellemi nyugodtságot hoz létre. Kezdők a meditálást csendes helyen, fekve vagy ülve, gyakorlottak akár állva vagy sétálva nyilvánosan buszon, váróteremben is elvégezhetik.

A meditáció számos egészségügyi probléma megoldására használható többek között

 • feszültség,
 • depresszió,
 • hangulatváltozások,
 • önértékelési panaszok,
 • álmatlanság,
 • fájdalom enyhítésére és
 • krónikus megbetegedések kiegészítő kezelésére.

A csak meditáción alapuló technikák biztonságosnak tekinthető. Bizonyos pszichiátriai panaszok esetén a meditáció végzésének feltétele azonban a kezelőorvos beleegyezése.

Mozgásba vitt meditáció

A meditáció önmagában is hasznos, de gyakran más eljárások részeként fejti ki jótékony hatását.

 • A tai chi egy Kínából származó test-tudat gyakorlat. Nyugtató hatású, javítja az egyensúlyt, elősegíti a jobb emésztést. A tai chi használata egyre nagyobb szerepet kap az álmatlanság, fájdalom és ízületi merevség kiegészítő kezelésében, a koordináció és rugalmasság javításában, az izomerő növelésében, az általános jóléti állapot elérésében, az egyensúly jobb megtartásában. Terhességben, sérv, ízületi problémák, hátfájás, súlyos csontritkulás esetén csak a kezelőorvos engedélyével végezhető.
 • A jóga javítja a test rugalmasságát, a helyes légzéstechnika megismerésében segít, megtanít ellazulni és feszültség-csökkentő hatású. A jóga rendszeres gyakorlása egészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőségű: hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, bizonyos betegségek megelőzéséhez illetve gyógyításához. Csoportfoglalkozásokon lehetőség van a gyakorlatok megfelelő kivitelezésének elsajátítására, melyet később egyedül otthon is sikerrel alkalmazhatunk. Egyes kórképekben a jóga nem vagy csak orvosi felügyelet mellett végezhető.

Figyelmeztetés

Az itt felsorolt eljárások alkalmazásának legnagyobb veszélye az, ha a kezelőorvos által előírt hagyományos gyógykezelés helyett a beteg előnyben részesíti az alternatív/kiegészítő gyógymódokat. Az orvosi diagnózis minden betegség esetében elengedhetetlen, hiányában sikeres terápia nem folytatható. A kiegészítő technikák elkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét a választott eljárás klasszikus terápiával való összeegyeztethetőségéről. Az alternatív orvoslást végző személyek esetében kevés kivételtől eltekintve nem szükséges egészségügyi felsőfokú végzettség, mégis érdemes olyan szakembereket (orvosokat, gyógyszerészeket, gyógytornászokat) felkeresnünk, akik tanulmányaik folytán kellő rálátással rendelkeznek az emberi szervezet működéséről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: