Autóbaleset után: nem mindenki él át ugyanakkora fájdalmat

A közúti balesetet követően átélt fájdalom nagysága és súlyossága a génektől függhet.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói 948 felnőtt balesetes adatait elemezték két kutatásban. Kiderítették, hogy örökölt génvariánsok befolyásolják a fájdalom intenzitására adott választ a baleset után közvetlenül, illetve hat hét elteltével is.

"Az eredmények igen fontosak, mert a látszólag könnyebben sérült, mégis hosszan tartó fájdalmakkal küzdő baleseteseket gyanakvással figyelik, és gyakran nem kapják meg a megfelelő kezeléseket" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Samuel McLean aneszteziológus professzor. "Ez azt mutatja, hogy a tünetek biológiai alapon alakulnak ki." A kutatásról az Amerikai Aneszteziológus Szövetség washingtoni éves ülésén számoltak be.

Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy a balesetet követően fellépő fájdalom nem csupán a trauma miatt bekövetkező szövetkárosodás eredménye, de erősen befolyásolhatja a test reakcióiban részt vevő pszichés rendszer is. A résztvevőktől vért vettek a sürgősségi ellátást követően, majd felmérték a fájdalmuk mértékét. Ezt megismételték hat héttel később is. Az első kutatás során a dopamin szerepét nézték meg, ez a neurotranszmitter szabályozza a fájdalomérzet kialakulását. Felfedezték, hogy a dopamin receptor 2-vel összefüggő génvariánsoktól függ a baleset pillanatában átélt fájdalom súlyossága.

A második vizsgálat során a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely néven ismert hormonális rendszer szerepét értékelték ki, ez szabályozza a stresszre adott választ. Egy ezzel összefüggő génvariáció 20 százalékkal növeli a baleset utáni hatodik héten a súlyos nyaki fájdalmak kialakulását, és a fájdalomküszöb is alacsonyabb miatta.

"Megtudtuk, hogy az életveszélyes helyzetben működésbe lépő pszichológiai gépezet tartós fájdalmat eredményezhet. Ami az autóbaleseteket illeti, a kihívást az jelentette, hogy ha valami panasza volt a betegnek, azt általában igazolni lehetett röntgennel vagy MRI-vel . A figyelmünket azonban elkerülte az a tény, hogy egy sor más folyamat is fájdalmat okozhat, melyeknek semmi közük a törött csontokhoz és roncsolódott szövetekhez" - mondta el McLean. A kutatás végül ajtót nyithat a fájdalomterápiák egyénre szabása felé, melyekkel hatékonyabban lehetne enyhíteni szenvedésüket, tette hozzá Dr. John Dombrowski, a Washingtoni Fájdalom Központ igazgatója. "Szerintem ez fantasztikus. Én közvetlenül is foglalkozom a betegekkel, így máshogy tudok hozzáállni a kérdéshez."

McLean ezzel együtt felhívta a figyelmet arra is, hogy ez csak az első lépés a fájdalomterápia egyénre szabása felé. A fájdalom biológiájának feltérképezése már önmagában is nagy vívmány. "Nagyon korai szakaszban tartunk még csak, a betegség biológiájának feltárása terén. Később következik annak tanulmányozása, hogy ez miként változik egyénenként."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)