A szomorú filmek emelik a fájdalomküszöbünket

Az Oxford Egyetem kutatói szerint a szomorú filmek erősítik a csoporthoz tartozás érzését és növelik a fájdalomküszöbünket az olyan agyunkban keletkező vegyületek termelésével, amelyek csökkentik a fájdalmat.

Az egyértelmű - és korábbi tanulmányok tucatjai kimutatták -, hogy a közös nevetés vagy táncolás mind erősíti a csoporthoz tartozás érzetét és emeli a fájdalomküszöböt azzal, hogy endorfin kerül a szervezetbe. De ugyanilyen hatással vannak a szívszaggató jelenetek is. Kiderült, hogy az agynak ugyanazon része felelős a fizikai és a pszichológiai fájdalom kezeléséért.

A kutatók összesen 169 önkéntest vizsgáltak meg. Különböző csoportokba osztották őket és Stuart: Visszapörgetett élet című 2007-ben készült filmet játszották le nekik. Ez egy igaz történeten alapuló film, amely egy kábítószer- és alkoholfüggő férfiról szól. A kontrollcsoportnak két dokumentumfilmet mutattak be, az egyik egy természetfilm volt, a másik Nagy-Britannia történetéről szólt.

Mindkét csoportot megkérdezték a vetítés előtt és után, hogy milyen a hangulatuk, milyenek az érzéseik az egyébként ismeretlen csoporttársaik felé. Az önkénteseknek egy fájdalomtolerancia tesztet is ki kellett tölteniük, például guggolni kellett a hátukat a falnak támasztva. Ez utóbbira azért volt szükség, mert ha nő a fájdalomküszöb , akkor az azt jelenti, hogy az agy endorfint termel.

Akik a drámát nézték, azoknak jelentősen megváltozott a hangulatuk, míg a dokumentumfilmeket nézőknél nem volt jelentős az elmozdulás. A negatív irányba mozdulást leginkább az unalommal magyarázták a kutatók.

A fájdalom három típusa közül valószínűleg a legrejtélyesebb és legnehezebben kezelhető a pszichogén, azaz lelki eredetű fájdalom. Részletek!

Érdekes ugyanakkor, hogy a drámát nézőknek 13,1 százalékkal nőtt fájdalommal szembeni toleranciájuk, míg a másik csoportban csak 4,6 százalékos volt a növekedés. Ezek után nem meglepő az utolsó állítás sem, hogy a drámát nézőknek erősödött a csoporthoz tartozás érzése még akkor is, hogy közben a hangulatuk erősen negatív lett.

Forrás: Index.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: