Gyógyfürdők: mit fizet a tb?

Megnéztük, melyek azok a belföldi ellátások, amelyeket tb-támogatással vehetünk igénybe.

Gyógfürdőbe tb-támogatással is mehetünk, és többféle kezelésre is jogosultak lehetünk. A gyógyfürdők itthon amúgy is rendkívül népszerűek a betegségek megelőzése miatt. Az ilyen fürdők látogatását a vendégek sokszor pihenéssel és rekreációval kötik össze. Ám sokszor arra is szükség van, hogy a betegségben szenvedő emberek megoldást találjanak. Ilyenkor jönnek jól a tb-támogatások, amelyekkel "fürdőgyógyászati eljárásokat" vehetünk igénybe.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK: gyakorlatilag ez a szervezet illetékes a tb-támogatások ügyében) arról kérdeztük, hogy egy beteg mikor veheti igénybe a gyógyfürdőket, ha kezeltetni akarja magát. A NEAK gyógyászati ellátásokat finanszíroz, többek között gyógyfürdőkben is. De kapható tb-támogatás széndioxidos gyógygázfürdőbe (mofettába) is; Magyarországon ilyen természetes gyógyhely Mátraderecskén van. Itt érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, diabétesz érszövődményei, fekélyes és különböző reumatológiai betegségek esetében segíthetnek - a széndioxid gyógygázfürdő honlapja szerint .

Receptre írják fel

A fürdőgyógyászati ellátások pedig legtöbbször a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek rehabilitációjánál javallottak. Erről tb-támogatást természetesen az kaphat, aki megfelelő biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, de persze ez nem elég a gyógyfürdők és más létesítmények látogatásához: a betegek egészségi állapotától is függ a támogatás. A betegeknek a kezelőorvos recepten "írhatja fel" az ellátást. A NEAK által finanszírozott fürdőgyógyászati ellátásokról az interneten is lehet tájékozódni .

Így a tb-támogatott fürdőgyógyászati ellátások közé tartozik többek között: a gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt) és kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, illetve a csoportos gyógytorna és a komplex fürdőgyógyászati ellátás. Az úgynevezett "egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátások" között szerepel ezeken kívül a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás és a már említett szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta).

Számos gyógyfürdő tb-támogatással is igénybe vehető
Számos gyógyfürdő tb-támogatással is igénybe vehető

Ami a konkrét fürdőket illeti, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. számos gyógyszolgáltatást kínál vendégeinek. A felső- és alsólégúti betegségek gyógyítását az inhalatórium szolgálja a Szt. Gellért Gyógyfürdőben. A sókamra és az inhalációs kezelések gyors, hatásos gyógymódok, amelyek szinte azonnali közérzetjavulást eredményeznek.

A Lukács, a Széchenyi és a Gellért Gyógyfürdőben a szénsavas kádfürdő-kezelés során langyos vízben fekszik a vendég, amelybe széndioxidgáz apró, pezsgő buborékjait pumpálják; hatásukra javul a keringés. Iszapkezelés során pedig az iszapban található ásványi anyag, illetve az iszap kiváló hőtároló képessége és lassú hőátadása révén mélyre ható, átmelegítő, az izomkötöttséget oldó és vérbőséget előidéző hatást lehet elérni.

Év végi fürdőzés A hideg időszak beköszöntével a gyógyfürdők felkeresése egyre inkább kézenfekvő lehetőséget jelent egy kis pihenésre. Budapest e tekintetben kifejezetten jó helyzetben van, érdemes tehát a főváros kínálatát böngészni .

A már említett tb-támogatott fürdőkezelések közül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. gyógyfürdőiben szinte valamennyit kínálja, ám a komplex fürdőgyógyászati ellátás közvetlenül nem rendelhető. (Ez amúgy a mozgásszervi betegek részére egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás.)

Külföldi kezelést is támogathatnak

Megkérdeztük a NEAK-ot arról is, hogy milyen külföldi gyógykezeléseket támogatnak. Hangsúlyozták, hogy ebben az esetben a kérelmezhető ellátások körét nem határozzák meg előre, így az esetleges támogatás "irányulhat Magyarországon befogadott, de a beteg szempontjából orvosilag indokolt időn belül el nem látott beavatkozások külföldi elvégeztetésére, illetve olyan beavatkozásokra, amelyeket még a magyar társadalombiztosításba nem fogadtak be."

Az orvosszakmai véleményt mindig a NEAK-tól független orvosszakértő vagy illetékes tagozat mondja ki - hangsúlyozta a szervezet. Az elbírálás legfőbb szempontja, hogy a kért ellátás szakmailag elfogadott legyen és a beteg számára "reális egészségnyereséggel járjon".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: