Szőr nélkül egy életen át

A legtöbb nő ismeri a borotvát, a szőrtelenítő gyantát, esetleg az otthoni szőrtelenítő gépeket. Ezek a módszerek azonban csak időleges megoldást jelentenek a szőrszálak ellen. Vannak azonban már tartós megoldások is.

A technika fejlődése számos olyan módszerrel ajándékozta meg a szépülni vágyókat, amelyek segítségével tartósan eltüntethetők a testen megjelenő szőrszálak. Érdemes azonban tudni, hogy nincs olyan eljárás, amellyel egyetlen kezelés alatt végleg megszabadulhatunk minden kellemetlen szőrszáltól - a legtöbb esetben több kezelésre van szükség a hosszú távon is vállalható eredményhez, és még így is visszanőhetnek apróbb, gyenge szálacskák az évek múlásával. Ráadásul, mivel a tartós eljárások nem olcsók, érdemes viszonylag kisebb felületen alkalmazni őket. Az arc zavaró szőrszálai például kiválóan eltüntethetők a modern módszerekkel (az anyajegyekből kinövő szőrszálakat viszont tilos kezelni), de a hónalj és a bikinivonal is simává varázsolható így. Természetesen a nagyobb felületek, például a lábszár kezelése sem lehetetlen, de sokkal nagyobb időbeni és anyagi befektetést igényel. Vegyük sorra, mi mindent választhatunk a tartós szőrtelenítési eljárások közül!

Elektrolízis

A legrégebbi tartós szőrtelenítési eljárás, amely már az 1800-as években is ismert volt. Az elektrolízis során hajszálvékony tűt vezetnek a szőrtüszőbe, s ezen keresztül gyenge elektromos áramot juttatnak bele: az áram elpusztítja a szőr tövét és a növekedéséért felelős szövetet, így a szőrszál nem nő ki újra. A galván-epilálásnál a szőrtüszőbe a negatív elektródát vezetik be, az ebbe vezetett egyenáram hatására lúg képződik a tű körül, ez irtja ki a szőrtüszőt.

A diatermiás szőrtelenítésnél a tű hegyébe vezetett váltóáram hőt generál, ez hat a szőrtüszőre. A kezelés hatása egy-egy szőrtüszőre nézve valóban végleges, ám mivel egyetlen szőrszál eltüntetése perceket vesz igénybe, és egy alkalommal legfeljebb 25 szőrszál kezelhető, meglehetősen hosszadalmas, sőt kissé fájdalmas is ez a módszer. 15-30 alkalomra is szükség lehet, így akár egy évig is eltarthat, mire az adott területen minden egyes szálat sikerül eltüntetni. Ezt a módszert ma már viszonylag kevés helyen alkalmazzák.

Lézer

A lézeres szőrtelenítés csak az épp aktív növekedési fázisban levő szőrszálakra hat, így a kezelést legalább ötször-hatszor, de akár nyolcszor is meg kell ismételni. A lézerfény a szőrtüszők sötét festékanyagában nyelődik el, és az így keletkező körülbelül 70 Celsius-fokos hő szabályosan felrobbantja a növekedésben levő szőrtüszőt. Az eljárás csak sötét szőrszálakra alkalmazható, a pigmentben szegény, világos piheszőrökre hatástalan. Ugyanígy csökkenti a kezelések hatásfokát, ha a bőrünk nem teljesen világos, mivel ilyenkor az energiát a bőr pigmentjei is elnyelik, ez ráadásul akár pigmentfoltok kialakulásához is vezethet.

A kezelés előtti hetekben nem szabad a szőrt csipeszelni vagy gyantázni, viszont közvetlenül a kezelés előtt le kell borotválni. A kezelések előtt és után 3-4 hétig érdemes elkerülni a szoláriumot és a napozást. A menstruáció alatt és közvetlenül előtte nem végezhető a lézeres kezelés, és két alkalom között is várni kell 6-8 hetet.

IPL

A lézerhez hasonló elven működik a villanófényes, más néven az IPL (Intense Pulsed Light) technológiával végzett szőrtelenítés is. A pulzáló fény szintén a növekedésben levő szőrszál sötét festékanyagában nyelődik el, és a keletkező hőhatás roncsolja a szőrtüszőt, miközben a környező szövetek épek maradnak. A szárszálak, ahogyan a lézernél is, a kezelés után néhány nappal maguktól kihullanak, és nem nőnek újra. Az IPL egyébként a tapasztalatok szerint a világosabb szőrszálakon, és a sötétebb bőrűeknél is nagyobb hatásfokkal alkalmazható, mint a lézer.

Általában a lézernél kevesebb alkalom is elég a megfelelő eredmény eléréséhez.

Az IPL kezelés előtt is érdemes elkerülni a szoláriumot, és utána a meleg ülőfürdőt, valamint a szaunázást. Nem ajánlott a kezelés a cukor- és bőrbetegeknek és a hormonális megbetegedésekben szenvedőknek, valamint a várandósoknak.

További szőrtelenítési tippeket és még sok érdekességet talál a cikkben, amelyet teljes terjedelmében a Nők Lapja Egészség legfrissebb számában olvashat!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: