Szokások, amelyek tönkretehetik a hajat

Ártalmas a túl sok fésülés, és az is, ha fejfedő nélkül, hosszú ideig tartózkodunk a napon. De mit kell még kerülnünk?

Mint minden másra, úgy a hajunkra is igaz, hogy meghálálja a törődést. Az is meglátszik rajta azonban, ha nem bánunk vele jól. A webMD cikke alapján összegyűjtöttük, mely káros szokásoktól kell megszabadulnunk, ha meg akarjuk óvni frizuránk szépségét, egészségét.

Túl sokat fésülködünk

Téves az az állítás, hogy a hajnak jót tesz a sok fésülés. Az igazság az, hogy ha túlzásba visszük ezt a szokást, akkor kezdetben "csak" a hajvégek kezdenek töredezni, később azonban hajhullás is jelentkezhet.

Túlzásba visszük a hajszárítást

Minél gyakrabban szárítjuk a hajunkat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a tincseink károsodnak. Amikor tehát csak lehet, mellőzzük a hajszárítót, és hagyjuk, hogy a hajunk magától száradjon meg. Ha ez nem megoldható, akkor a hajszárítót mindig állítsuk alacsony fokozatra, és legalább 15 centiméterre tartsuk el a hajunktól.

Vigyázzunk a hajunkra!
Vigyázzunk a hajunkra!

Nem kíméljük a vizes hajunkat

A nedves haj sokkal sérülékenyebb, így óvatosan kell vele bánni. Szakemberek éppen ezért nem javasolják például, hogy vizesen fésüljük ki a frizuránkat. Amennyiben ez elkerülhetetlen, figyeljünk arra, hogy ritka fogú fésűt használjunk, és legyünk gyengédek, amennyire csak tudunk. Az sem tesz túl jót a (vizes) hajnak, ha hajmosás után száraz törölközővel alaposan átdörzsöljük. Ebben az esetben is a gyengédség a kulcsszó: dörzsölés helyett csak óvatosan nyomogassuk át a tincseket, így kisebb a károsodás veszélye.

Nem viselünk fejfedőt a napon

Sokak számára természetes, hogy (folyamatosan) védik a bőrüket a napsugárzás káros hatásaitól. Azzal azonban már kevesebben foglalkoznak, hogy a hajukat és a fejbőrüket is óvják. Pedig a napsugarak kiszáríthatják, töredezetté tehetik a hajat, és a fejbőrt is károsíthatják. Fontos tehát, hogy ha hosszú ideig tartózkodunk a napon, vegyünk fel kalapot, sapkát vagy kendőt.

Nem viselünk úszósapkát a medencében

A szép haj titka - hajápolás lépésről lépésre. Kattintson!

Az úszómedencék vizében lévő klór - csakúgy, mint a napsugárzás - kiszáríthatja, töredezetté teheti a tincseinket. Az úszósapka azonban (legalábbis valamennyire) védheti a hajat a károsodástól, így ne felejtsük el felvenni úszáshoz. Aki valamiért mégsem akarja ezt megtenni, úszás után igyekezzen minél hamarabb hajat mosni, és használjon kondicionálót is.

Túl sok a vegyi anyag

Talán mondanunk sem kell, hogy a hajunknak és a fejbőrünknek azok a vegyi anyagok sem tesznek jót, amelyeket például a daueroláshoz vagy a festéshez használnak. Ha nem figyelünk, a haj könnyen szárazzá, töredezetté válhat, sőt, fejbőr-irritáció is jelentkezhet. Igyekezzünk tehát csak annyiszor alávetni tincseinket ilyen "tortúrának", amennyiszer elengedhetetlenül szükséges, vagy próbáljunk meg természetes(ebb) alternatívákat találni.

Nem járunk fodrászhoz

Ha egészséges fürtöket szeretnénk, akkor bizonyos időközönként el kell menni fodrászhoz. A szakember ilyenkor levágja a töredezett hajvégeket, és ezáltal felfrissíti a frizuránkat, ami ápoltabbá, élettel telibbé válik.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció