Mit kell tudnunk a szabadgyökökről?

Az antioxidánsokat jól ismerjük: pontosan tudjuk, hogy ezek a mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséghez és a szépséghez. De azzal is tisztában vagyunk, mi ellen védenek? Ismerjük meg jobban a szabadgyököket!

A szabadgyök nem más, mint egy olyan atom vagy molekula, melynek (legalább) egy pár nélküli, szabadon álló elektronja van. Ez a pozitív, negatív vagy semleges töltésű részecske igen labilis, nagyon fogékony a különböző kémiai reakciókra. Arra törekszik ugyanis, hogy a stabil, páros állapotot visszaállíthassa: ehhez más, stabil vegyületeket "támad meg" és "elrabol" tőlük elektronokat.

Szabadgyökök keletkezhetnek a szervezeten belüli vagy azon kívüli folyamatok hatására: az előbbiek közé tartoznak például az anyagcsere-folyamatok vagy a gyulladásos betegségek, míg az utóbbinál a napfényt (pontosabban az UV-sugárzást) kell megemlíteni.

Szabadgyökök képződnek akkor, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, ha dohányzunk, ha vegyileg szennyezett élelmiszereket vagy erősen klórozott ivóvizet fogyasztunk. Orvosi kezelések, vizsgálatok és a betegségek gyógyítása során is képződhetnek szabadgyökök, például altatásos műtét közben, sugár- és kemoterápiás kezeléskor vagy röntgenvizsgálatkor.

A szabadgyökök léte teljesen természetes a szervezetben, sőt néhány élettani folyamathoz nélkülözhetetlen a jelenlétük. A szabadgyökök szerepet játszanak például a szervezetet megtámadó kórokozók elleni védelemben, illetve a sejtek közötti kommunikációban is. A testünkben egy olyan ellenőrző rendszer is működik, mely meggátolja, hogy a szabadgyökök túlságosan elszaporodjanak. Ha ez zavart szenved vagy túl sok szabadgyök keletkezik, esetleg a környezetünkből túl sok szabadgyök kerül a szervezetünkbe, akkor az elszaporodó és felszabaduló szabadgyökök károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését. Mivel a szabadgyökök az elektronokat a környező szövetek sejtjeiből pótolják, ennek következtében károsodhatnak a sejtek. A szabadgyökök gyorsítják az öregedés folyamatát, például ráncokat okoznak. Hatásukra idegrendszeri zavarok, szem-, tüdő-, szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések alakulhatnak ki.

Antioxidánsokkal az öregedés ellen

Szerencsére, a szabadgyökök ellen van megfelelő védekezés. Az úgynevezett antioxidánsoknak három fő csoportja van: egy részük a szervezetben termelődik, mások a táplálékkal együtt kerül a szervezetünkbe. Meglepő módon, a külsőleg alkalmazott antioxidánsok is hatásosak, ezért érdemes például vitaminos krémeket használni. Az antioxidánsok közé tartoznak az E-, az A- és a C-vitamin, a flavonoidok, a karotinoidok, a szelén, a cink, a mangán.

Az antioxidánsok igen népszerűvé váltak az elmúlt évtizedekben. Jó néhány kutatás bizonyította, hogy ezen anyagok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzésében, az oxidatív stressz elleni küzdelemben és a szabadgyökök okozta sejtkárosító hatások visszafordításában.

Ezzel pedig jelentősen lassíthatják az öregedési folyamatokat és bizonyos betegségek kialakulásának esélyét is csökkentik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció