Miért télen problémásabb a bőr?

A szezonális tényezők mindig hatással vannak a bőrünkre is, főként a hideg, száraz, szeles telek tudják kikezdeni arcunk, kezünk bőrét. Ezekben a hónapokban könnyedén lesz száraz, irritált, viszkető a bőrünk, ezért fontos, hogy még körültekintőbben gondoskodjunk róla. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést választhassuk, fontos, hogy megértsük, mi okozza pontosan a téli bőrproblémákat.

Hideg, száraz levegő

A hideg levegő nedvességtartalma sokkal alacsonyabb, mint a melegé, ezért sokkal jobban szárítja a bőrt. A hidratálás éppen ezért különösen fontos a téli hónapokban. A megfelelő krémek a bőr felső rétegében (szaruréteg) tartják a nedvességet, így kevésbé tud kiszáradni.

Kemény szelek

Az erős téli szelek kiszárítják a bőr természetes hidro-lipid rétegét, amely a bőrfelszínre kerülő faggyú, verejték és a bőr egyik fő lipidje, a ceramid , valamint a szarusejtek sajátos keveréke. Ez a réteg egyfajta természetes akadály, amely a bőrben tartja a nedvességet, hogy így óvja meg a kiszáradástól.

Az otthon melege

Télen nem csak a kinti időjárástól kell tartanunk, hiszen a fűtött, meleg otthon is megviseli a bőrünket. A fűtésszezonban ugyanis az otthoni levegő szárazabbá válik, így hasonlóan működik, mint a kinti, hideg levegő. Hogy ezt elkerüljük, érdemes télen rendszeresen párásítani a lakásban.

Miért télen problémásabb a bőr?
Télen a kinti időjárás és a fűtött lakás is megviseli bőrünket

Forró fürdő

Ha kint tombol a hideg tél, nagyon kellemes venni egy forró fürdőt vagy zuhanyt, de a bőr ennek kevésbé örül. A túl meleg víz, a zuhanyzóban képződő gőz ugyanis nagyon szárítja. A bőrnek sokkal jobbat teszünk, ha a langyos zuhanyt választjuk. Ha pedig mindenképpen forró fürdőben üldögélnénk, akkor keverjünk a vízhez néhány csepp fürdőolajat is. Érdemes télre a szárító, lúgos szappanokat is félretenni, helyettük pedig hidratáló tusfürdőt használni.

Forró italok

A tél a forró csokoládé, a tea, a gőzölgő kávé időszaka is. Ezek az italok azonban koffeint tartalmaznak, amely dehidratálja testünket, így a bőrt is szárítja. Érdemes ezt is figyelembe venni, és kívülről, hidratáló krém segítségével pótolni a kiesett nedvességet.

Téli ruházat

A meleg, kötött holmik, főként a gyapjúból készült pulóverek, sálak ugyan nagyon mutatósak, de az érzékenyebb bőrűeknek irritációt, viszketést okozhatnak. Akinek kényesebb a bőre, jobban jár, ha olyan anyagokat választ, amelyek kevésbé dörzsölik a bőrét - és válasszon hipoallergén mosószereket.

Nap

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy nyáron mennyire fontos a bőr védelme a napfénytől, de a téli nap is ugyanolyan káros lehet. Még ha nem érezzük is a hőt, az UV sugárzás akkor is jelen van. Éppen ezért érdemes még akkor is napvédő krémet használni, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, de süt a nap.

Forrás: everydayhealth.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: