Hogyan ápoljuk télen a száraz bőrt?

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebbé válhat, éppen ezért fontos, hogy ezekben a hónapokban még jobban odafigyeljünk ápolására.

Szinte minden évszakban vannak olyan környezeti faktorok, amelyek érzékennyé tehetik bőrünket. Míg nyáron például a forróság és a velejáró túlzott verejtékezés okozhat problémát, addig most, a téli időszakban több, egyszerre fennálló tényezővel is számolni kell.

Téli kihívások

A hideg levegő, a központi fűtés és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség mind-mind hatással vannak bőrünkre: csökkentik nedvességtartalmát, aminek hatására bőrünk legfelső rétege könnyen kiszáradhat. A száraz bőr pedig hajlamos berepedezni, kipirosodni és az ekcémás , rozáceás panaszok is könnyebben megjelennek.

Télen könnyebben kiszáradhat a bőrünk
Télen könnyebben kiszáradhat a bőrünk

Bőrápolás télen

A téli bőrápolás során a legnagyobb hangsúly a megelőzésen kell, hogy legyen, vagyis arra kell törekednünk, hogy megakadályozzuk bőrünk kiszáradását. Ennek érdekében érdemes például párásítani környezetünk levegőjét: működtethetünk hidegpárásítót a lakásban, de az is hasznos lehet, ha egyszerűen csak egy nedves törölközőt teszünk a fűtőtestre. Arra is ügyeljük, hogy az arctisztítás és -krémezés során ellensúlyozzuk a külső ártalmakat, ne pedig felerősítsük őket, azaz ne szárítsuk még inkább a bőrünket. Az alkoholos arclemosót cseréljük alkoholmentesre, és a magas víztartalmú készítmények helyett válasszunk zsírosabb, sűrűbb állagú vitaminokat tartalmazó arckrémet a bőrtípusunknak megfelelően. A testápolót érdemes közvetlenül fürdés után felvinni az enyhén nedves bőrre, mert így még a felületi nedvességet is magába zárja majd. Az illatosított krémeket azonban érdemes kerülni, azok ugyanis irritálhatják az érzékeny bőrt.

A száraz bőr általában ártalmatlan, és rendszeres testápoló használatával orvosolható. Ha azonban mégsem így van, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, mivel ez a tünet akár valamilyen betegséget is jelezhet. Részletekért kattintson !

Bár a kinti hideg után jól tud esni egy forró vizes fürdő, azt tartsuk észben, hogy a túlságosan meleg víz igencsak szárítja a bőrt - főleg, ha mellé még szappant is használunk. Jobban tesszük, ha inkább veszünk egy langyos vizes gyors zuhanyt, amihez kifejezetten hidratáló tusfürdőt használunk.

Az UV-védelemről főleg nyáron esik szó, pedig a téli hónapokban is védeni kell bőrünket a napsütéstől. A mindennapokban érdemes UV-szürővel is ellátott nappali krémet használni, ha pedig síelni megyünk mindenképpen vigyünk magunkkal naptejet is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)