Hajritkulás? Hajhullás? Megijedni nem kell, de tehetünk ellene! (x)

A ritkuló haj sok férfinak okoz lelki gyötrelmeket. Ám ebbe nem kell belenyugodniuk az érintetteknek: van hatékony és természetes segítség az úgynevezett "diffúz" hajhullásra. A Parusan stimuláló (erősítő) sampon és a Parusan energizáló tonik serkenti a fejbőr vérkeringését, tápanyagokkal látja el a hajat és támogatja a hajszálak növekedési fázisát.

A mindennapok hajszájában, a külvilág elvárásainak megfelelni próbálva sokszor nem figyelünk oda a saját egészségünkre, testünk valódi szükségleteire. Különösen érdemes vigyáznunk, ha a hajunk egészségéről van szó. Fél évszázada még másképp gondolkodtak az emberek, mint manapság, amikor rendszeresen olyan samponokat reklámoznak, amelyeket naponta használhatunk. Ha belelapozunk egy ma már csak a könyvtárak mélyén fellelhető szlovákiai magyar képes hetilapba, A Hétbe, akkor meglepődhetünk. A színes kulturális újság 1974 nyarán még arról írt, hogy általában kéthetente szoktunk hajat mosni, de ezt indokolt esetben gyakrabban is megtehetjük! További negyven évet visszaugorva az időben, 1934-ben Az Illatszerész című lapban dr. Haller Tibor kozmetikus-orvos azokkal a szélsőséges nézetekkel vitatkozott, amelyek 4-5 hetente javasoltak csak hajmosást, mert ezt már ő is túlzásnak tartotta, és a "hajzatos fejbőr" ennél gyakoribb tisztítását javasolta.

hajhullás

Annyi bizonyos, hogy a XX. század végétől kezdtük el egyre sűrűbben, akár naponta is használni a samponokat - ami azonban nem feltétlenül tesz jót a hajunknak. Apropó: sampon! A szó eredeti, indiai (szanszkrit) jelentése nem hajmosást és nem is hajmosószert jelentett, hanem a "gyúr, nyom, masszíroz" ige felszólító alakja volt. Ez az angolba előbb fürdés utáni masszírozásként került át, és ebből alakult "fejmosás, hajmosás és hajmosószer" jelentésűvé a "shampoo". Ma már szakértők is hangsúlyozzák: a "shampooing" során tényleg az egyik a legfontosabb a fejbőr masszírozása, az ottani vérkeringés javítása - és ezáltal a hajhagymák tápanyag-ellátásának javítása.

Mit tegyünk, ha meggyengültek hajszálaink?

A haj tápanyagokkal való ellátására léteznek valóban korszerű és egyben a természetes alapokhoz visszanyúló módszerek. Ilyen például a Parusan stimuláló sampon és a Parusan energizáló tonik használata. Ezeket akkor érdemes bevetni, ha már valóban meggyengültek hajszálaink, esetleg naponta száznál több hajszálat veszítünk. Az elszórtan (nem egy-egy foltban) hulló haj esetén, amikor általános gyérülésről, ritkulásról van szó, diffúz hajhullásról beszélünk.

Ahogy öregszenek, a férfiak egyre inkább kopaszodni kezdenek. Ám a hajvesztés számos tényezőtől függ. A kopaszodás leggyakoribb formája a hormonális és genetikai faktorok kombinációjából kialakuló úgynevezett androgén hajhullás, amelynek hét stádiuma van.

Diffúz hajhullás csökkentésére ezért érdemes visszatérni az indiai "samponozás" lényegéhez: a fejbőrünkbe masszírozva mossunk hajat a Parusan samponnal (ezt egyébként tényleg használhatjuk naponta is), a hajmosás után pedig az energizáló Parusan tonikot masszírozzuk be a fejbőrünkbe. Így a fejbőr vérkeringését, tápanyagellátását nemcsak a "mechanikai" nyomással, "gyúrással", hanem a samponban és a tonikban lévő, tápanyagdús adalékok fejbőrbe juttatásával juttatásával is javíthatjuk. A Parusan sampon és tonik a hajszálak növekedési fázisát is támogatja. Ehhez persze két-három percig a fejbőrön kell hagyni a sampont. Ezután alaposan öblítsük le, majd dörzsöljük a fejbőrünkbe a tonikot, amelyet viszont már ne mossunk le, hanem azzal együtt szárítsuk meg a hajunkat.

Néhány hónap használat után

A Parusan samponról és tonikról említettük, hogy fontos anyagokat tartalmaznak, amelyek nem csak tápanyagokkal látják el a hajat, hanem támogatják a hajszálak növekedési szakaszát is. A hatékony speciális összetevő klinikai vizsgálatokban bizonyította használatának eredményességét. Ez olyan eredmény, amely pozitív hatással van a haj sűrűségére. A hatás kiegészítéseként a koffein fokozza a fejbőr vérkeringését.. A Parusanban szintén benne lévő hajtápláló összetevőkön (pl. L-arginin, B3-vitamin) kívül ápolóanyagokat is tartalmaz. Mindezt úgy foglalhatjuk össze, hogy a Parusant a diffúz hajhullásra, hajritkulás csökkentésére, a hajnövekedés támogatására fejlesztették ki, amit klinikai tesztek is bizonyítanak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra