Egy tisztes őszes halánték...

A haj a korral, a szervezet működésével együtt folyamatosan változik. A haj a fogantatás utáni harmadik hónapban az anyaméhben kezd fejlődni.

A hajszál a szőrtüszőben helyezkedik el, amely a hámnak az irhába való betüremkedése. A hajszál gyökerét a hajhagyma fogja körbe, amely a hajszál szilárd vázát, a keratint termeli. Az ún. mátrixsejtek elszarusodásának, oszlásának köszönhető a hajszál növekedése. A mátrixsejtek anyagcseréje, oszlási üteme a csontvelőé után a leggyorsabb a szervezetben. A hajszál növekedését és színét a mátrixban lévő sejtek befolyásolják. A haj színe genetikailag meghatározott, de a tüszőben található melanin pigmenttartalmától függően lehet világosabb vagy sötétebb.

Az őszülés egy komplex folyamat, melynek során a hajszál színe mellett minősége is megváltozik. Az őszülés természetes folyamat, az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a melanociták száma, és kevesebb pigmentszemcse képződik. A melanin fokozatos eltűnése okozza az ún. mákos hajszínt, amikor az ősz, szürke és eredeti színű hajszálak is megtalálhatók a hajkoronán. Az őszüléssel kiszélesedik a hajszálak velőállománya, csökken a vastagsága, rugalmassága.

A férfiaknál általában korábban elindul az őszülés, főként a szakáll és a halánték tájékán kezdődik.

E folyamat sajnos ma még nem kerülhető el, bár egyes tanulmányok szerint a korai őszülés - amely 20-30 éves korban kezdődik - megállítható, illetve késleltethető. A korai őszülésnek általában genetikai okai vannak, de előfordulhat, hogy súlyos betegség vagy a folyamatos stressz váltja ki. Tudományos vizsgálódások arra világítottak rá, hogy az idegi kimerültség, a stressz felemészti a szervezet B-vitamin-készletét, ezáltal felgyorsulnak a szervezet öregedési folyamatai. Ebben az estben a B-vitamin nagyobb menynyiségű szedése három hónap alatt visszafordíthatja, vagy megállíthatja az őszülés folyamatát.

Ezek azonban csak feltételezések, melyeket tudományos kísérletek nem támasztották alá. Ezért hiú remények helyett érdemes megbarátkoznunk őszülő tincseinkkel, vagy ha ez nem megy, akkor a fürdőszobánk magányába visszavonulva, esetleg fodrászunk segítségével kísérletet tehetünk új hajszínünk megalkotására.

Már az ókori Egyiptomban is így tettek: sem a férfiak, sem a nők nem akartak, nem tudtak beletörődni az öregedés egyik jelébe, az őszülésbe, ezért inkább a hajfestéket választották. Az ősi Egyiptomban feltárt sírokban fekvő múmiák szinte mindegyike egykor hennával festette a haját.

Akik nem hívei a hajfestésnek, és abban reménykednek, hogy talán egyszer ősz hajszálaik visszanyerik eredeti színűket, lehet, hogy nem várnak hiába. Egy külföldi orvoscsoport érdekes észrevételt tett az elmúlt hetekben. Egy, a leukémia kezelésére használt gyógyszer visszaadja a haj eredeti színét. Több mint száz betegből ötöt egy svájci gyógyszergyártó cég tablettáival kezeltek: mind az öt beteg haja őszült vagy teljesen fehér volt. A kúrák során a betegek visszanyerték eredeti hajszínüket. Az orvosok egyelőre értetlenül állnak e meghökkentő tény előtt, és nem tudnak magyarázatot adni a gyógyszer e nem várt hatására. Ez a véletlen felismerés azonban elterelte a figyelmet a gyógyszer eredeti rendeltetéséről, így nem tudtuk meg, hogy mennyire hatékony a leukémia kezelésében. XI.évf./9.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés