Egy egészséges ruhadarab, amely divatot teremtett

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy egészséges, praktikus voltáért is megdicsérhetünk egy-egy hirtelen divatba jött ruhadarabot, az ellenkezőjére gyakrabban kerül sor. Most mégis találtunk egy pozitív példát.

Derekas kiegészítő

Pár éve jött divatba, és azóta is sokan választják ajándék gyanánt a praktikus derékmelegítőt. Ez a ruhadarab nem póló, nem öv, nem szoknya, hanem mindezek ötvözete: szorosan a testre simulva övezi a derekat, divatos színekben egészíti ki a ruházatot, és viselése nemcsak tetszetős, hanem kellemes és egészséges is.

Összeférhet divat és praktikum?

Manapság ennyi jót ritkán lehet elmondani egy felkapott viseletről, amikor a divat extrémitásoktól és bolondos, értelmetlen, drága kacatoktól hemzseg. Itt van például az épp ellentétes trend, mikor is a fiatal nők mindössze hasig érő pólókban feszítenek. A "hastop (ami kizárólag tökéletes alakú, hibátlan bőrű nőknek áll jól) az urológusok és a nőgyógyászok réme, hiszen viselésével jócskán megszaporodhatnak a húgyúti és ivarszervi fertőzések, gyulladások, felfázások.

A fiatal nők mindössze hasig érő pólókban feszítenek
A fiatal nők mindössze hasig érő pólókban feszítenek

A még mindig kedvelt csípőnadrág, amely éppen csak fenék vágásvonalát takarja, vagy a folyton felhúzódó, rövid blézer szintén nem alkalmas arra, hogy a medence érzékeny belső szerveit védje, melegen tartsa. Hány nagymama, anyuka csóválta már a fejét aggodalmasan, a divatos cuccokba öltözött, ámde folyton alhasi fájdalmakra, kellemetlenségekre, felfázásra panaszkodó fiatalok láttán?

Huzat, hideg, légkondi

Ma már tudjuk, hogy a köznyelvben felfázásnak nevezett bajok, tünetek, például a gyakori vizelési inger, a fájdalmas, "csípő" vizelet, a húgyhólyag-gyulladás, a női szervek fájdalommal, görcsökkel is együtt járó megbetegedései és a kismedence gyulladásai többnyire valamilyen kórokozó fertőzése nyomán alakulnak ki. Ugyanakkor mégiscsak van összefüggés a hideg és afelfázásközött, hiszen az áthűlt testrész védelmi képessége, ellenállása csökken, könnyebben válik a számos, akár az egészséges szervezetben is jelen lévő baktérium, vírus, gombaféle valamelyikének áldozatává.

Különösen azoknak ajánlatos derekuk, altestük védelméről gondoskodni, akik sokat tartózkodnak ülő vagy görnyedt testhelyzetben, akiknek munkahelye illetve lakása huzatos, vagy a rosszul beállított légkondicionáló "fújja rájuk" a hűvösebb levegőt. Kültéri sportok esetében is érdemes a medencetájék védelméről külön gondoskodni, hiszen kerékpározáskor, hegymászáskor felcsúszhat a felsőruházat és védtelenül hagyja a derekat.

A felfázás kezeléséről részletesen itt olvashat! Nem véletlen, hogy a mai, divatcikké avanzsált derékmelegítő elődjét a rosszul fűtött fülkében dolgozó sofőrök, illetve szabad ég alatt dolgozók varratták maguknak. Még régebben pedig hasonló célra a vastag, hosszú atlétatrikó, a hasig húzható bermuda alsó, a fiatal nőknek a kombiné, a body, az idősebb asszonyoknak meg az egész felsőtestet beburkoló, gyapjúból szövött vastag berlinerkendő volt használatos. A leghidegebb téli napokon pedig a gyermeküket féltő anyukák alkalmasint közelharcot vívtak csemetéjükkel, hogy egy vastag frottírtörölközőt vagy gyapjúsálat csavarjanak a derekuk köré a pulóver alá. Ezekbe a meglehetősen ormótlan megoldásokba azonban ma már egy magára valamit is adó fiatal lány nyilván nem egyezne bele...

Ez nem ciki

A mai derékmelegítőben az a legjobb, hogy még a legigényesebb, divatra legérzékenyebb fiatal lányok számára is hordható, nem "ciki". Sok színben kapható, legnagyobb részben természetes anyagból, pamutból készül, nincs rajta semmi zavaró tépőzár, zipzár vagy gomb, szépen a testre simul, és nemhogy eltakarná, de éppen hogy ki is hangsúlyozza a viselője alakját. Nem kell szemérmesen bő pulóver alá rejteni, sőt, divatos kiegészítőként hordható a rövid felsőhöz színben illeszkedve, a nadrágra ráhúzva. Fiúk, lányok, felnőtt férfiak és nők egyaránt hordhatják, féltucatnyi méretben választható.

Babaváráskor

Sok várandós kismama panaszkodik, hogy a pocakja a terhesség előrehaladottabb szakaszában gyakorta "hideg", és aggódik annak esetleges rosszabb keringése miatt. A terhesség idején amúgy is hajlamosabbak a nők a felfázásra, pedig ekkor a húgyúti és egyéb altesti fertőzések ellen, ha lehet, még jobban védeniük kell magukat és kisbabájukat. Ebben az életszakaszban is érdemes kipróbálni a derékmelegítőt, hiszen az áldott állapotnak megfelelő méretekben is kapható, és anélkül simul a testre, hogy szorítaná.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: