A gyors öregedés lehetséges okai

Az öregedés az élet természetes velejárója, ami alól senki sem tudja kihúzni magát. Ugyanakkor vannak olyanok, akik valamiért idősebbnek látszanak a valódi koruknál.

A gyors öregedés hátterében általában valamilyen életmódbeli tényező áll.

UV sugárzás és helytelen arcápolás

Az UV sugárzásnál kevés dolog öregíti jobban a bőrt. Bár némi napfényre szüksége van a szervezetünknek a D-vitamin termeléshez, a túlzásba vitt napozástól azonban hamarabb megjelennek a ráncaink, és mélyebbek is lesznek. Az ajánlások szerint éppen ezért az arcunkat egész évben érdemes fényvédővel kenni, a nyári hónapokban pedig az egész testünket, lehetőleg minimum 30 faktorossal.

ránc, ráncosodás, ráncok, öregedés,
A rossz arcápolási rutin is korai ráncosodást okoz. Fotó: 123rf

Az is öregíthet, ha nem megfelelő az arcápolási rutinunk. Amellett, hogy nem szabad megfeledkezni a reggeli és esti alapos arctisztításról, fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat használjunk. Rendszeresen, de kíméletesen hámlasszunk, és ne nyúzzunk, dörzsöljük a bőrünket! Az arcunkra mindig használjunk külön törölközőt, és dörzsölés helyett inkább nyomogató mozdulatokkal szárítsuk!

Alvási póz és mimika

Nem árt tisztában lenni azzal is, hogy a monitorokból, illetve a mobiltelefonok kijelzőjéből áradó kék fény is öregíti a bőrt. Ez ellen már kaphatók olyan termékek, amelyeken speciális fényvédőréteg is található. Emellett a monitor hosszan tartó nézése miatt könnyen elfárad a szemünk, és akaratlanul is hunyorogni kezdünk. Ez pedig növelheti a ráncok mennyiségét és mélységét a szem környékén. Ha szerene kigyógyulni "telefonfüggőségéből", olvassa el tippjeinket!

Az alvási pozíció is számít. Gondoljunk csak bele, hogy az életünk hány százalékát töltjük alvással. Az arcbőr számára a háton alvás a leginkább kíméletes, mivel ilyenkor nem gyűrődik. Fontos továbbá, hogy hetente cseréljünk huzatot a párnánkon, ami lehetőleg minél selymesebb, puhább anyagból készüljön. A durva huzat ugyanis nyomot hagy a bőrön.

A mimikánkra is érdemes figyelni, különösen a homlokráncolásra. Ez a szokás okozza a homlokon, illetve a szemek között kialakuló mély ráncokat, amelyek 30-40 éves kor körül - mikor a bőr egyébként is veszíteni kezd rugalmasságából - már igencsak látványosak tudnak lenni, és jóval öregebbnek mutatják az arcunkat.

Táplálkozás és mozgás

Számít a táplálkozás is. Minél kevesebb zöldséget és gyümölcsöt, illetve minél több feldolgozott élelmiszert és finomított szénhidrátot fogyaszt valaki, annál hamarabb fog öregedeni a bőre.

Általánosságban elmondható az is, hogy gyakrabban látszanak idősebbnek a koruknál azok, akik nem mozognak rendszeresen. Ennek oka, hogy keringésük kevésbé élénk, ez pedig a bőrre is hatással van.

Függőségek

A dohányzás és az alkoholfogyasztás is olyan szokások, amelyek nem csak egészségtelenek, de látványosan öregítenek is. Elszínezhetik a bőrt és a fogakat, valamint korai ráncosodást, bőrmegereszkedést okozhatnak.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: