Dióhéjban a csontritkulásról

Természetes csontvesztés vagy kóros csontritkulás? A legegyszerűbb definíció szerint a csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

Építés és bontás

Csontjaink belső szöveti felépítését, szerkezetét, tömegét az építő és bontó folyamatok állandóan alakítják. A csontszövet állománya gyermek- és serdülőkorban, majd egészen körülbelül 20 éves korig gyarapszik - ekkor az építő folyamatok vannak túlsúlyban. A csontozat 30 éves korig tovább erősödik, majd először alig, később egyre inkább gyorsuló ütemben fogyni, gyengülni kezd. A nőknél a menopauzát követő időszakban felerősödnek ezek a folyamatok. Az élettanilag normális csontvesztés mintegy évi 3-5 %, ennél nagyobb mértékű csontvesztés esetén beszélünk oszteoporózisról..

Miért nő évről-évre a csont­ritkulás gyakorisága?

kalciumpótlássegítségével megelőzhető a csontritkulás kialakulása, de a már megjelent betegség is szinten tartható - talán néhány évtized múlva már visszafordítható is lesz.

Az is pozitívum, hogy a fejlett országokban a várható maximális életkor egyre kitolódott, ezért több nő éri meg azt az életkort, amikor a csontritkulás már panaszokat okozhat. A nőket tehát elsősorban az ösztrogénhiányhoz kötődő csontritkulás is sújtja, ami a menopauza idején felgyorsítja a csontvesztést. Ilyenkor a csont belső része gyengül, melynek jellegzetes következménye a csigolyák összecsúszása vagy az alkartörés. Természetesen a betegség nemcsak a nőket veszélyezteti, az öregedéssel összefüggő csontritkulás mindkét nemnél bekövetkezik. A folyamat azonban, mely a csont teljes állományára kiterjed, nagyon lassú és fokozatos, és rendszerint hetven éves kor fölött okoz combnyak-, csigolya-, karcsont- vagy medencetörést.

Dióhéjban a csontritkulásról

Ismerjük fel idejében!

Minden nap tennünk kell azért, hogy minél nagyobb csonttömeget érhessünk el, és azt minél hosszabb ideig megőrizzük. A megelőzés pedig már gyermekkorban kezdődik. Legegyszerűbb eszköze a helyes táplálkozás és a megfelelő testmozgás. Bővebben A csontritkulás étrendi megelőzése és kezelése cikkünkben olvashat A csontritkulás tüneteinek felismerése nagyon fontos a kialakuló tünetek súlyosságának csökkentése érdekében. Tekintsük át azt a módszert, amivel egzaktul megállapítható az érintettség! A csontsűrűség mérésére alkalmas módszerek közül leginkább az úgynevezett oszteodenzitometriás (ODM) mérést szokták alkalmazni, mely azon alapul, hogy a kibocsátott energia a csontszöveten áthaladva elnyelődik. A mérés során az oszteoporotikus törésnek leginkább kitett helyeken, általában az alkaron mérik a csont tömegét.

Minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugárzást, minél ritkább, kisebb tömegű, annál kevesebb energiát nyel el. Az optimális csonttömeget statisztikai módszerekkel határozzák meg, és az ettől való eltérés arányos a csonttörés kockázatával. Amennyiben csontritkulás mutatható ki, laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatok segítségével kell tisztázni a csonttömeg-vesztés konkrét okát.

Előzzük meg vagy kezeljük?

Amikor már csonttörésis bekövetkezik, többnyire késő van, a betegség kialakult. A csonttömeget nemigen lehet visszaállítani, de természetesen ekkor sem fölösleges a kezelés, melynek célja a további csonttömeg-vesztés megakadályozása. A megelőzésnek viszont nagyon nagy szerepe van, és már fiatal korban, tehát akkor el kell kezdeni, amikor a csontok még épülnek.

Kihez forduljunk?

Az oszteoporózissal kapcsolatos kérdésekkel, esetleges panaszokkal a reumatológus szakorvosok foglalkoznak. Csontsűrűség-mérést is az adott szakrendeléseken, vagy kifejezetten erre a célra létrejött oszteoporózis centrumokban lehet kérni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: