Csontritkulás: nem kapunk megfelelő ellátást?

Hazánkban minden tizedik embert érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával.

Az érintettek csupán 20 százaléka kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés. Az országos osteoporosis centrum hálózat munkájának köszönhetően 7 év alatt közel felére csökkent a csontritkulás miatt bekövetkezett törések száma. Ez jelentős eredmény, de a társadalom elöregedésével a pozitív fejlemények ellenére is egyre fenyegetőbb probléma a csontritkulás. Ezért is fontos, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók is tisztában legyenek a betegség veszélyeivel és a kezelés jelentőségével - hívják fel a figyelmet az idén 25 éves Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szakértői. Ezt a célt szolgálja a szervezet most meghirdetett "Tovább Ne Törj!" elnevezésű kampánya is.
A társadalom elöregedése és az egyre hosszabb várható élettartam miatt folyamatosan emelkedik az osteoporosisban, azaz a csontritkulásban szenvedő betegek száma. Egyes előrejelzések szerint a következő három évtizedben két-háromszorosára is nőhet a betegek száma. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT), amelynek nevéhez az elmúlt 25 év során számos modellértékű program kötődött.A MOOT munkájának eredményeképp alakult meg a több szakmát összefogó országos osteoporosis centrum hálózat, amely a betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást. A hálózat munkájának köszönhetően a legutóbbi országos felmérés alapján jelentősen csökkent az esetszám: hét év alatt az osteoporosis talaján kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más országban még nem regisztráltak.

"Bár rendkívül látványosak ezek az eredmények, napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Egy évtizeddel korábban évente 150 ezer beteget kezeltünk. Ma már ez a szám 100 ezer alatt van" - hangsúlyozta Dr. Szekeres László, a MOOT elnöke. A legújabb vizsgálatok szerint a legmodernebb ellátások is csak a teljes, kétéves kezelés után fejtik ki a csonttörés kockázatát csökkentő hatásukat. A magyarországi gyógyszerszedési szokások azonban ebben a kórképben is rendkívül rosszak: a betegek csupán harmada szedi az osteoporosis elleni gyógyszert a kezelés első évének végén, és ez a szám a második évre 12 százalékra csökken. A betegek 80 százalékánál így nem érhető el a lehetséges terápiás hatás.

A csontsűrűség mérése idősebb korban különösen fontos

A csontsűrűség mérése idősebb korban különösen fontos


A legnagyobb kihívás napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a csonttörés kockázata. "A csonttörés kockázatát legjobban a korábbi törés jelzi, mégis a törést szenvedett betegek fele nem is tud arról, hogy csontritkulása lenne. Pusztán az a tény, hogy valakinek már volt csontritkulás talaján kialakult csonttörése ötszörösére emeli a következő törés kockázatát. Ennek ellenére a már törést szenvedettek kevesebb, mint 20 százalékát kezeljük" - hívta fel a figyelmet Dr. Takács István, a MOOT főtitkára.

A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a "Tovább Ne Törj!" elnevezésű kampányát, amellyel a betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére. A társaság arra kéri a szakmai és civil szervezeteket, hogy csatlakozássukkal támogassák a kampányt, és segítsék az újabb törések megelőzését.

További információ a MOOT-ról: www.osteoporosis.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag