Kapuzárási pánik a férfiaknál

Hiába néz ki úgy, mint egy görög isten. Sármjával jobban hódít, mint ifjú korában. Minden nővel megtanult már bánni. Megszerezte a polgári léttel járó legnagyobb luxust. Távirányítóval nyílnak előtte a kapuk, de a "kapuzárás" bizony még neki is probléma.

Nők figyelem!

Minden nőnek, de főként azoknak, akik a menopauza korába léptek, tudniuk kell, hogy változókora a férfiaknak is van. Olyan konkrét jelzés, mint a nőknél a menstruáció elmaradása nincs a férfiklimax esetében, termékeny koruk sem zárul le. Utódok nemzésére még egy aggastyán is képes lehet, de a kellemetlen tünetek őket sem kímélik.

Mikor változik a férfiak kora?

A klasszikus értelemben vett férfiklimax általában ötven-ötvenöt év körül jelentkezik és összefügg a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintjének folyamatos csökkenésével. A tesztoszteron felelős a férfiak szexusáért, de az agy, a szívizom, a szervek működésén keresztül az izmokat, a csontozatot is irányítja. Kevesen tudják például, hogy a férfiaknál is jelentkezik a csontsűrűség változása, csakhogy nagyobb csonttömegük révén nem olyan feltűnően, mint a jóval törékenyebb csontozatú nőknél.

Az álmatlanság, az emlékezet lassú romlása, a reakciókészségek lassulása, a szervezet víztartalmának csökkenése, a hajszálak elvékonyodása, a bőr szárazsága, a kreativitáskészség romlása az erősebb nemet is gyengíti. A here is fokozatosan elveszíti rugalmasságát, gyakran felléphetnek vérellátási zavarok, és egyre sűrűbben jelentkezhetnek merevedési problémák (a merevedés létrejötte, kellő fokú keménysége és adott ideig történő fenntartása, stb.) az orgazmus hiánya és a libidó csökkenése. Tulajdonképpen a férfi szexus minden fázisa zavart szenvedhet.

Bizonyítási kényszer

A férfiak életében ekkor lezárul egy szakasz, ami nem éppen kedvező számukra. Úgy érzik, még nem éltek igazán, és a férfiléthez hozzátartozik a kicsattanó szexuális erő. Sokan közülük képtelenek beletörődni abba, ha fizikai vagy szexuális téren esetleg már nem úgy teljesítenek, mint régen. Ha a merevedési képesség már kis mennyiségű elfogyasztott alkohol vagy stressz hatására drasztikusan csökken, az a férfiklimax kezdetére utal.

Bizonyítási kényszerében a férfiak húsz százaléka ilyenkor lecseréli feleségét vagy tartós kapcsolatát egy fiatalabb, hamvasabb, lelkesebb nőre. A frissítés látványos sikerrel járhat: az újdonság varázsa sokszor tényleg felvillanyozza az elfásult érzékeket (ideig-óráig). A megoldás mégsem lehet ez, mivel ez az állapot már nem párfüggő szexuális csökkenésből ered, és az új partnerrel szemben is előjön, tehát arra kell sarkallja a férfit, hogy forduljon orvoshoz panaszával.

Mit mond az orvos?

A klimax érdemileg diagnosztizálható és jól gyógyítható állapot. A teljes értékű életről (beleértve a szexualitást is) természetesen nem kell lemondani. Lehetőség van hormonok mesterséges pótlásával csökkenteni a kellemetlenségeket. Az androgén készítményeket csak urológus szakorvos szoros kontrollja mellett lehet alkalmazni.

A sikeres terápiához tartozik a megértő családi háttér és ha szükséges, az életmód megváltoztatása is. A klimax idejét jelentősen ki lehet tolni stresszmentes életvitellel, egészséges, vitaminokban, fehérjékben gazdag táplálkozással, mozgással - ami lehet gyaloglás, futás, úszás, tenisz, stb., - a dohányzás, az alkohol mérséklésével, illetve elhagyásával.

Leltárkészítés

A kapuzárással érdemes átgondolni az eddig elért és a megvalósításra váró célokat. A számvetéssel új irány nyílhat meg az életvezetésben: aki eddig csak halogatta álmai megvalósítását, az most előveheti határidőnaplóját, hiszen teste jelzi erejének fogyatkozását. Akik ezt a leltárt nem készítik el, azok általában pánikszerűen kezdik habzsolni az életet, és nem akarják tudomásul venni, hogy az idő bizony felettük is eljár. Bár ez az állapot nem vágyott, elkerülhetetlen, így a leltárkészítés mindenképp ajánlott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra