Idősek a neten: ilyen veszélyek leselkednek rájuk

Bár a mostani idősebb korosztály nem „okostelefonnal a kezében” született, az ő életükre is komolyan kihat a digitális világ rohamos fejlődése.

Már az 55 év felettiek is jóval többet Facebookoznak és TikTokoznak, mint amennyit tévéznek – hangzott el az RTL Reggeli című műsorában. Ahogy azt Forgács Mariann közösségimédia-szakértő ismertette, egy közelmúltbeli kutatás kimutatta, hogy az 55 felettiek egyharmada naponta mintegy 3-4 órát tölt online, sokan pedig még ennél is többet.

idős pár együtt internetezik
Az 55 felettiek életére is komolyan kihat a digitális világ rohamos fejlődése. Fotó: Getty Images

Rájuk is leselkednek veszélyek

Ahogy a fiatalokat, úgy az idősebbeket is fel kell készíteni az internetezés és a közösségimédia-használat veszélyeire. Náluk ugyanis ugyanúgy sokat számít, hogy mit és kivel osztanak meg. Ezt a korosztályt ráadásul könnyebben rászedhetik az adatlopásra specializálódott csalók, valamint az álhírterjesztők.

A válaszadók nagy része, ha csak egyetlen egy közösségi oldalt használhatna, akkor a Facebookot használná. „Úgyhogy arra kell odafigyelnünk, hogy ott mit osztanak meg; az álhíreket mennyire hiszik el; mennyire osztják tovább ezeket a szűkebb környezetükben; mennyire tekintik ténynek, amit ott láttak” – magyarázta a szakértő.

A felmérések megállapították, hogy a tinédzserek 60 százaléka küldött vagy kapott már erotikus képet, azonban korántsem csupán a fiatalokat kell félteni ettől a jelenségtől. Az 55 felettiek harmada ugyanis bevallotta, hogy kapott vagy küldött már szexuális tartalmú üzeneteket a közösségi médián keresztül.

Pozitív hatása is lehet

A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kizárólag negatív hatása lehet annak, ha az 55 év felettiek is nyitottabban állnak a közösségi médiához. Mértékkel használva ugyanis ezek a platformok megóvhatják az idősebb korosztályt az elmagányosodástól.

Ha valakinek az a napi programja, hogy beül a gép elé, és este majd onnan feláll és elmegy aludni, az valószínűleg nem lesz jó, és pont az ellenkezőjét fogja elérni. De nyilván egy kapcsolatot jelenthet a külvilággal, főleg akkor, ha a gyerekek, unokák fizikailag is távol vannak, és csak így tudja velük tartani a kapcsolatot” – fogalmazott Forgács Mariann.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra