Férfiak, összeszorított combokkal

Vizelési panaszok? Prosztatagondok? Urológiai kivizsgálás? Ettől a néhány szótól általában minden férfi összerezzen, mert egy kellemetlen dolog, a végbélen keresztül történő prosztatavizsgálat, azaz a rectalis digitalis vizsgálat jut eszünkbe.

De mi is az összefüggés a vizelési gondok és a prosztata között? És nem lehetne elkerülni ezt a szörnyű vizsgálatot? Ezekre keressük a választ cikkünkben.

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, és bár azt gondolnánk, hogy ez férfiakat kevésbé érintő probléma, a valóságban ez nem egészen így van. Egy Angliai felmérés szerint férfiaknál az inkontinencia gyakorisága 5-14 éves korig 7%, 15-65 éves korcsoportban 1-3%, 65-74 éves kor között 6%, 75-84 éves korban 8% és 85 éves kor felett 15%. A férfiak több szempontból előnyösebb helyzetben vannak gáttájéki-kismedencei szerveiket illetően, mint a nők: mivel a gátjuk nincs az utód kiengedésére berendezkedve, sokkal erősebb és kevésbé nyitott a gátizomzatuk, mint a nőké, ezáltal sokkal kevésbé sérülékenyek. Ráadásul a férfiak húgycsöve legalább 15 cm-rel hosszabb, mint a nőké, ezért a húgycső-záróizom gyengeségéből eredő stressz inkontinencia valóban gyakoribb a nők körében. Azonban az inkontinencia egyes formáiban viszont inkább a férfiak viszik a pálmát.

Az inkontinencia formái

A Nemzetközi Kontinencia Társaság ajánlása szerint az akaratlan vizeletvesztés alábbi formáit különíthetjük el:

  • stresszinkontinencia: a vizelet a hasűri nyomásfokozódás hatására akaratunktól függetlenül elcsöppen, mivel a húgycső záróizomzata nem elég erős ahhoz, hogy a megemelkedett nyomás ellenében megtartsa a húgyhólyag tartalmát. Ilyenkor a vizeletelcseppenést provokáló tényezők közé tartozik a köhögés, tüsszentés, orrfújás stb.;
  • sürgősségi, azaz késztetéses inkontinencia: sürgető vizelési ingerhez társuló akaratlan vizeletelfolyás, mely abból származik, hogy hiperaktív vagy hiperérzékeny a húgyhólyagunk. Az utóbbi esetben a pszichoszomatikus tényezők szerepe is igen fontos: amikor a lelkünk szorongatott helyzetéből (vizsgadrukk, tárgyalás, feszült légkör stb.) elengedettségre vágyik, húgyhólyagunk siet a segítségére, sürgető vizelési ingert produkálva kiment minket a kellemetlen szituációból;
  • túlfolyásos inkontinencia: a hólyag túlfeszüléséhez társuló vizeletvesztést jelent, melynek veszélye, hogy a rendszeresen túltágított hólyag egy idő után elveszti azt a képességét, hogy könnyedén visszanyerje eredeti méretét, egy idő után túltágult marad, mint egy túlfújt luftballon, azaz a fala elvékonyodik, rugalmasságát elveszíti;
  • reflexinkontinencia: akaratlan húgycső-relaxáció vagy húgyhólyag-hiperreflexia következtében a vizelet inger nélkül folyik el, ez általában idegi-beidegzési zavarokhoz társul.

Okok és következmények, kezelési lehetőségek

Férfiaknál a stressz inkontinencia leggyakoribb oka a hólyagnyak és a hátsó húgycső vagy a külső záróizom együttes traumás vagy műtéti sérülése következtében fellépő zárási elégtelenség. Általában prosztataeltávolítás után tapasztalható, akár húgycsövön, akár a hasfalon vagy gáton keresztül történt a műtét, az mindenképpen érinti a húgycső fent említett szakaszait. A vizelettartási problémát ilyenkor általában a megrövidült rejtett hátsó húgycsőben kialakult hegesedés/sérülés miatt fellépő belső záróizom-elégtelenség okozza. Ezenkívül ritkábban a veleszületett rendellenességek és a prosztata rosszindulatú daganatai is okozhatnak stresszinkontinenciát. Sokszor a férfiak nincsenek felkészülve (felkészítve) arra, hogy prosztataműtét után a betegek 80-90%-a éli át a stresszinkontinencia kellemetlenségeit az első hónapokban, de maradandóan csak az esetek 2-5%-ában tapasztalható ez a probléma. Kezelése igen hatékony konzervatív módon, gátizomtornával.

A sürgősségi, késztetéses inkontinencia okai a hiperaktív hólyag esetén leggyakrabban agyi történések (szélütés vagy agyi infarktus), agyi érelmeszesedés és a központi idegrendszer megbetegedései (pl. Parkinson-kór, sclerosis multiplex stb.) következtében alakul ki. Kezelése igen nehéz, az alapbetegség kezelésével érhető el javulás. Hiperérzékeny hólyag tud kialakulni vízhajtó, hólyagkő, fertőzés (ide tartozik az akut vagy krónikus prosztatagyulladás is) és stressz hatására. Férfiaknál leggyakrabban az elzáródásos (obstruktív) forma jellemző, a prosztatamegnagyobbodás következtében már kis mennyiségű vizeletnél is úgy érzi a hólyagnyak környékén található "érzékelő", hogy nagy a nyomás, ezért ez általában gyakori, de kevés mennyiségű vizeletürítéshez vezet. Kezelése a kiváltó problémától függ: antibiotikus terápia, kőeltávolítás, vízhajtó adagjának/típusának módosítása stb. A rendszeres gátizomtorna a gyulladásos hajlamot csökkenti, így prosztatagyulladás esetén ez a kezelés is mérlegelendő.

Túlfolyásos inkontinencia általában az idősebb férfiaknál krónikus vizeletrekedés (vizeletretenció) miatt alakul ki, azaz a húgyhólyag nem tud kiürülni, csak telődik folyamatosan, majd egy idő után túlcsordul. A probléma leggyakoribb oka férfiaknál a prosztatamegnagyobbodás, prosztatadaganat vagy húgycsőhegesedés, de kialakulhat olyan krónikus betegségek idegrendszeri következményeként is, mint a cukorbetegség vagy a központi idegrendszeri betegségek. A kezelés a szűkület kiváltó okának megszüntetése műtéttel vagy az alapbetegség kezelése.

Reflexinkontinencia esetén a hólyag akarattól függetlenül, reflexesen ürül ki, általában idegrendszeri megbetegedés következtében. Ilyenkor a idegrendszeri stimulációs kezelés, esetleg rendszeres (ön)katéterezés tudja megoldani a vizeletvesztést.

A prosztata sérülékenysége

Látható tehát, hogy a férfi vizelési gondok nagy részénél központi szerepet játszik a prosztata. Ez azért van így, mert ez egyébként is rossz vérellátású szerv, ami közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A húgyhólyagból kilépő húgycső kezdeti szakasza áthalad rajta, alatta pedig a gátizmok helyezkednek el. Azaz a prosztata be van szorítva a húgyhólyag és a húgycső közé, így állandóan cipeli a hólyagban található vizelet súlyát, ráadásul a rengeteg ülőmunka során állandóan nyomódik alulról is. Nem csoda, hogy állandóan pang a keringése, és így igen könnyen megtelepednek benne a gyulladást okozó baktériumok, nem tud jól kitisztulni, és az antibiotikumok is nehezen jutnak el hozzá. Ráadásul a prosztata másik jellemzője, hogy igen érzékeny a hormonhatásokra. A kor előrehaladtával a férfiakban csökken a férfi nemi hormon mennyisége, ami a minden férfiban kis mennyiségben jelen lévő női nemi hormon relatív túlsúlyához vezet, és ennek hatására a prosztata növekedésnek indul. Ezt hívjuk jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak, avagy benignus prostata hyperplasiának. Ha tehát szeretnénk elkerülni a bevezetőben említett RDV-t, a legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk, hogyan vigyázzunk a prosztatánkra, ne nyomjuk se felülről (például görbe üléssel), se alulról, biztosítsuk számára a jó keringést, és igyekezzünk a herék férfinemihormon-termelését minél tovább megőrizni gátizmaink rendszeres tornájával.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra