A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

Nem a korral jár

A vizelet visszatartási zavarok és hiperaktív hólyagműködés gyakorisága korral emelkedik. 65 év felett minden tizedik embernek van vizelettartási és ürítési nehézsége, de a nők között lényegesen magasabb az előfordulási arány.

Sok idős ember ezt a folyamatot az idősödés természetes velejárójának tarja, így meg sem említi orvosának. A hiperaktív hólyag szindróma és a vizelet-inkontinencia semmi esetre sem tekinthető az idősödés természetes velejárójának. A kezelés sokrétű, magába foglalja a viselkedés, a hozzáállás, az életvitel módosítását, valamint a gyógyszeres kezelési lehetőségek egész tárházát. Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a legújabb minimál invazív technikák birtokában lehetőség van a sebészi kezelés alkalmazására elesett, idős betegeknél is. A cél minden esetben a panaszok megszüntetése és ezzel az életminőség javítása és az önbecsülés helyreállítása.

Nehezíti a kezelést

A diagnózis felállítását és az eredményes kezelést nehezíti a számos fennálló kísérőbetegség és a szedett gyógyszerek sokasága. A vízhajtók váratlan gyakori vizelési ingert, az antidepresszánsok vizeletretenciót okoznak. Ezért az anamnézis felvételénél ezen a tényezők ismerete fontos az orvos számára. Egyes betegek állapotuk miatt nem is tudnak beszámolni a panaszokról ilyenkor hasznos lehet a beteg gondozójával konzultálni. A demens ágyhoz kötöttek csoportjában az inkontinensek száma meghaladja a 80%-ot. Az idős populáción belül az inkontinencia előfordulása szinte egyenlően oszlik meg a két nem között. Nőknél a panaszok előfordulása a korral meredeken emelkedik, míg férfiaknál a kor előrehaladtával lassan, egyenletesen nő. Nőknél jellemzően a stressz- és a késztetéses inkoninencia, míg férfiaknál a prosztataproblémák okozta hólyagürítési zavarok és az ezzel együttjáró túlfolyásos inkontinencia jelenik meg. A legtöbb esetben az időskori hiperaktív hólyagműködés és vizelet-inkontinencia gyógyítható, vagy legalábbis javítható, a típus és az eredet pontos meghatározása után.

Az időskori inkontinencia okai

A gyakori (főként húgyúti) fertőzések, a hüvely sorvadása, pszichés problémák, krónikus betegségek, gyógyszer-mellékhatások, mozgáskorlátozottság, székletürítési gondok, stb. mind hozzájárulnak az időskori inkontinencia kialakulásához. Mobilis, szellemileg ép, egyéb betegségekkel nem küszködőknél reális lehet a teljes gyógyulás elérése.

Már a részleges javulás is eredmény

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! Ha a teljes szárazság elérése nem lehetséges, már a részleges javulás is örömöt okozhat a betegnek. A kevesebb betét használata a szobából való kimozdulás jelentősége, a kevesebb gyógyszer fogyasztása, a társaságba való visszailleszkedés, mind-mind eredmény ami az életminőség javulásában valósul meg. Azokban az esetekben, amikor egyik megoldás sem hoz eredményt, ne az állandó katéter legyen a megoldás, mert nemcsak kellemetlen, kényelmetlen, hosszas viselése előbb-utóbb tartós húgyúti fertőzéshez vezet. Ilyenkor a nedvszívó pelenkák használata és a különféle krémekkel történő bőrvédelem lehet a segítség.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Forrás: Dr. Hamvas Antal: Inkontinencia időskorban

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: