60 felett ezért veszélyesebb az influenza

Sokat hallani mostanában, hogy az idősebb korosztály a veszélyeztetettebb csoportok közé tartozik. De vajon mit jelent ez pontosan?

Az influenza nagyobb veszélyt jelent az idősebbekre, mert körükben nagyobb az esély a súlyos tünetekkel járó fertőzés kialakulására – figyelmeztetett Facebook-posztjában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

idős nő fújja az orrát
Az idősebb korosztály is a veszélyeztetettebb csoportok közé tartozik. Fotó: Getty Images

Miért veszélyesebb az influenza egy bizonyos kor után?

A szakértők bejegyzése szerint az idősekre nézve azért veszélyesebb az influenza, mert az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer – az általános egészségi állapottól függetlenül –, így a szervezet kevésbé képes jól és időben reagálni a fertőzésre. Emiatt pedig a vírusok – mint például az influenza- vagy a koronavírus – súlyosabb tüneteket okozhatnak.

Hány éves kortól ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Egy másik posztjában az NNGYK arra is rámutatott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye és a nemzetközi ajánlások szerint 65 éves kor felett, míg Magyarországon már 60 éves kortól javasolják az idősebbeknek az influenza elleni védőoltás évenkénti beadatását.

A 60 év felettieknek egyébként – akárcsak a többi kockázati csoport tagjainak – idén is ingyenes az influenza elleni vakcia. Érdemes mielőbb, még az influenzaszezon csúcsidőszakának kezdete előtt beadatni, a védettség kialakulásához ugyanis szükség van néhány hétre.

„Az influenza is csak egy egyszerű nátha, nem?”számoljunk le a tévhitekkel!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra