Vese és húgyutak betegségei

A vese elsődleges feladata, hogy az anyagcsere-végtermékeket, azaz a keletkező hulladékanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrje a vérből és eltávolítsa a szervezetből. Két vese látja el ezeket a feladatokat. A vese és a húgyutak betegségeinek a tünetei aszerint lehetnek igen változatosak, hogy mi maga a betegség, illetve a szervrendszer mely része érintett. Így lehet általános gyengeség, altesti fájdalom, láz, gyakori, kontrollálhatatlan vagy fájdalmas, esetleg nehéz és akadályozott vizelés, illetve a vizelet színének, összetételének, állagának megváltozása is valamilyen vese és húgyúti betegség tünete.

Vesicoureteralis reflux tünetei és kezelése

Mi a vesicoureteralis reflux?

A vesicoureteralis reflux (ejtsd vezikoureterális, a latin hólyag vesica és a szintén latin ureter - húgyvezeték szóból) közismert rövidítéssel, s továbbiakban VUR alatt azt az állapotot értjük, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül. Jelentőségét az adja, hogy a gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részénél ez áll a háttérben. Egyes adatok szerint újszülötteknél a VUR gyakorisága elérheti a 9-10 százalékot is. Az ultrahangos szűrések bevezetésével legtöbbször már tünetmentes állapotban felfedezik fel, így számos komolyabb fertőzés és annak következményei is megelőzhetők.

A vesicoureteralis reflux előfordulása

A VUR gyakorisága életkoronként változó, hisz a hólyagfal fejlődése, érése során a visszafolyás enyhülhet, sőt megszűnhet. Az újszülöttkorban az élettani sajátosságok miatt tapasztalt 9-10 százalékos gyakoriság 10 éves korú gyermekek között már jócskán 1% alatt van. Ezzel párhuzamosan csökken a szerepe a húgyúti fertőzések kialakulásában is. Csecsemőkorban 70 százalékban, a 10 éves korosztályban már csak 10 százalékban áll a fertőzés háttérben vizelet-visszaáramlás. A VUR különböző fokú lehet, természetesen a leggyakoribbak az I.-II. fokú, legenyhébb refluxok, míg a legsúlyosabb, V. fokú visszafolyás szerencsére nagyon ritkán fordul elő.

A vesicoureteralis reflux okai

A VUR lehet veleszületett (primer VUR) vagy szerzett (szekunder VUR). A veleszületett reflux oka a húgyvezeték hólyagba szájazó szakaszának gyengesége. Szabályos hólyagműködés során a hólyagban kialakult nyomás a húgyvezeték szájadékát szelepszerűen lezárja, megakadályozva a vizelet visszaáramlását. Ha ez a szelep nem zár rendesen, akkor a húgyhólyagban kialakuló nyomástól függően visszafolyást - refluxot lehet észlelni.
Szerzett VUR kóros vizeletürülés során alakulhat ki. Ha valamilyen ok miatt tartósan megnő a hólyagban a nyomás, például húgycsőszűkület miatt, akkor a szelepek funkciója fokozatosan romlik. Ha a hólyag bonyolult idegi szabályozása sérült, tehát a hólyag megfeszülése és ellazulása nem kellő mértékű, szintén kialakulhat reflux. A hólyagfal gyulladása során általában átmeneti, a fertőzés súlyosságától függően 3-4 hétig tartó reflux alakulhat ki.

A vesicoureteralis reflux diagnózisa

A VUR mai ismereteink szerint legbiztosabban az úgynevezett mictios cysto-ureterographias, rövidítve MICU vizsgálattal állapítható meg. A vizsgálat során vékony katéter segítségével kontrasztanyagot juttatnak a hólyagba, majd a kontrasztanyagtól feszülő, telt hólyagot röntgenkészülékkel "lefényképezik". VUR esetén a fent leírt fokozatok szerint kirajzolódik a húgyvezeték és a vesemedence is. A mictios (magyarul vizelés alatti) szó a vizsgálat nevében arra utal, hogy a vizelés során még jobban feszülő hólyagról is készítenek röntgenfelvételt, mivel az enyhébb esetek csak ilyenkor válnak láthatóvá.
A katéterezés miatt az MICU vizsgálat minimális fertőzésveszéllyel jár, ezért azt megpróbálják különböző egyéb vizsgálatokkal helyettesíteni, pl. ultrahangos, illetve izotópos (szcintigráfiás) vizsgálattal, de a mai napig is a MICU tekinthető a biztos diagnosztikai eljárásnak..

A vesicoureteralis reflux tünetei, kórlefolyása

A VUR-nak specifikus tünete nincs, azonban reflux mellett jóval gyakoribbak a felső húgyúti fertőzések, hiszen a hólyagba került kórokozók könnyebben jutnak a vesemedencébe, gyakran a vese állományát maradandóan károsítva. A vesében a visszatérő fertőzések miatt hegesedések jöhetnek létre. A hegesedett veseállomány már működésképtelen. Az ultrahangos vizsgálat elterjedése, valamint az egyéb képalkotó vizsgálatok rohamos fejlődése óta szerencsére a VUR-t időben fel lehet ismerni, és így a komolyabb vesekárosodást meg lehet előzni arra alkalmas kezeléssel.
Ha súlyos a VUR, fertőzés nélkül, pusztán a visszaáramló vizelet okozta mechanikai hatás miatt károsodhat a veseállomány. A VUR súlyosságát a visszafolyás mértéke alapján 5 fokozatra oszthatjuk:
I. fokú reflux esetén a vizelet visszafolyás csak a húgyvezeték mentén tapasztalható, de tágult szakaszok nincsenek.
A II. fokú refluxnál már a vesemedence is telítődik, de tágulás még itt sincs.
A III. fokú VUR-nál a visszaáramlás mellett enyhe vagy közepes tágulat is látszik.
IV. fokú a refluxról beszélhetünk, ha a húgyvezeték kanyargós, jelentősen tágult, a vesemedence szerkezete is megváltozik, és végül
V. fokú VUR-ról beszélünk, ha a fentiek mellett a vizelet a nagy nyomás miatt a veseállományba is behatol, ott a veseállomány pusztulását, hegesedést okoz..

A vesicoureteralis reflux kezelése, megelőzése

Az enyhébb fokú (I-II) VUR esetén a fertőzéses szövődményeket kell elhárítani, mivel a refluxok jelentős része spontán megszűnik. A kezelésre antibiotikumokat használnak. A vizelet sterilen tartható hosszú ideig, akár 1-2 évig adott kis dózisú antibiotikummal. A nem kívánt mellékhatások kivédésére a kezelés mellett mindenképpen javasolt valamilyen élőflórás készítményt - joghurtot, kefírt vagy gyógyszert - fogyasztani. Az antibiotikumok ugyanis a szervezet számára hasznos baktériumokat, a normál bélflórát is kiirtják, ezt kell valahogy pótolni. Ha súlyosabb a VUR, illetve anatómiai elváltozás okozza, akkor már sebészi beavatkozásra van szükség. Manapság egy folyamatos fejlesztés és tökéletesítés alatt álló, minimális veszéllyel járó, ún. endoszkópos, sebészi metszés nélküli eljárást alkalmaznak első lépésként. A beavatkozás során a húgyvezetékek beszájadzásai mellé, a hólyag nyálkahártyája alá fecskendeznek egy rugalmas, de tartósan alaktartó anyagot, mely a hólyagban kialakuló nyomás hatására a nyíláshoz feszül, szelepként lezárva a visszafolyás útját. A műtétet gyermekkorban altatásban végzik. A hólyagba vezetett cső (endoszkóp) segítségével juttatják a speciális anyagot a nyálkahártya alá. Ez a beavatkozás gyorsan, különösebb veszély nélkül elvégezhető, és sikertelenség esetén újra alkalmazható. Ha ezzel végképp nincs esély a megoldásra, akkor jön csak szóba a klasszikus sebészi megoldás, mely során hasi metszésből tudják a húgyvezetéket új helyre szájaztatni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Néhol - főként az északnyugat-délkeleti sávban - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.