Nem a hideg okozza a "felfázást"

Köznyelvben gyakran felfázásnak hívják a heveny húgyhólyaggyulladást (cystitis acuta), mely a vizelésnél jelentkező kellemetlenségei, jellegzetes tünetei alapján a beteg által is könnyen felismerhető.

Jellegzetesen női betegség

A heveny, nem komplikált húgyhólyaggyulladás szinte kizárólag nőkben fordul elő. Ezekben az esetekben a megbetegedés nem társul az alsó húgyutak kóros anatómiai vagy élettani rendellenességével. A betegség leggyakrabban a végbél körüli kórokozók gátra, majd a külső húgycsőnyílásba kerülésével, onnan felszállva a húgycsőbe és húgyhólyagba jutásával alakul ki. Nőknél a rövid húgycső fokozza a gyulladás kialakulásának veszélyét. A betegség kialakulásának legnagyobb valószínűsége nemi érintkezés során van, amikor a hüvely normálisan savas vegyhatásának megváltozása táptalaja lesz a kórokozók hüvelyben és húgycsőben való elszaporodásának.

A férfiak esetében a hosszú húgycső és a prosztata által kiválasztott baktérium ellenes hatású váladék védelmet jelenthet.

A húgyhólyaggyulladást az esetek döntő többségében jól meghatározó kórokozók okozzák (leggyakrabban Gram pozitív aerob mikroorganizmusok és coliform kórokozók).

Leggyakoribb panaszok

A heveny hólyaggyulladás tünetei leginkább a vizeléshez kapcsolódnak. Ez lehet hirtelen kezdődő, irritatív vizelési inger, például gyakori, sürgető vagy parancsoló vizelési inger, nehéz vizelés, a vizeléskor felléphet égő, csípő érzés, alsó háti és/vagy alhasi fájdalom, előfordul, hogy a vizelet zavarossá, a szaga bűzössé válik, és súlyosabb esetben vérvizelés alakul ki.

A nem komplikált gyulladásra vesetáji fájdalom vagy láz felnőtt korban nem jellemző.

Amennyiben a fenti panaszok egyike vagy több együttesen jelentkezik, akkor javasolt urológus felkeresése. A nőbetegek sokszor a jellegzetes vizelési panaszok, vagyis húgyúti eltérés esetében is nőgyógyászt keresnek fel urológus helyett. Ennek olyan esetekben lehet előnytelen következménye, amikor nem egyszeri, hanem visszatérő alsó húgyúti gyulladás alakul ki.

Urológiai vizsgálatok

A heveny hólyaggyulladás gyanúja esetén általános vizeletvizsgálatot végeznek, amely ilyenkor gennyvizelést mutat, és a vizeletben baktériumok és vörösvértestek is megfigyelhetőek. A középsugaras vizeletből nyert mintában lévő kórokozók kitenyésztésekor a betegséget okozó mikroorganizmusok egyértelműen kimutathatók. szignifikáns mennyiségben kórokozót mutat ki. A tenyésztést nem feltétlenül kell elvégezni, ha a diagnózis könnyen felállítható, de a későbbi komplikációk megelőzésében komoly jelentőséggel bírhat, komplikált vagy visszatérő gyulladás esetén azonban elengedhetetlen. A fizikális vizsgálatra nem komplikált és egyszeri gyulladás esetén nem kell mindenképpen sort keríteni, de visszatérő esetekben a női gát vizsgálata és a húgycső áttapintása mindenképpen szükséges.

Komplikált gyulladás esetén speciális urológiai vizsgálatok is szükségessé válhatnak.

Ilyen például az ultrahangvizsgálat a húgyutak állapotának felmérésére, és, amennyiben felmerül a húgycsőnyílás vagy a húgycső kaliberének szűkülete, akkor vizeletáramlás vizsgálat is indokolt. Húgycsőkalibrálás, a húgycsőváladék bakteriológiai és speciális vizsgálata, húgyhólyagtükrözés és a húgyúti kövesség kizárására röntgen és intravénás urográfia is szükségessé válhat.

Néhány betegség hasonló tünetekkel jár. Ilyenek például a heveny vulvovaginitis (hüvely és szeméremtest gyulladás), a húgycsőgyulladás, a húgyhólyag kő, a heveny petefészek gyulladás. Az alhasi fájdalmat heveny féregnyúlvány gyulladás és uréter (húgyvezeték) kő is okozhatja. Abban az esetben, amikor az uréterkő a húgyhólyagba való átmenetébe ér, akkor az irritatív panaszok a gyulladáséval teljes mértékben megegyeznek. Az elkülönítést nehezíti a véres vizelet, mely a húgyúti kövességre jellemző. Alsó húgyúti daganatok visszatérő gyulladást és véres vizeletet tarthatnak fenn, melynek kizárására hólyagtükrözés szükséges.

A heveny húgyhólyag-gyulladás oka nemegyszer a gyakran váltott partnerrel folytatott nemi érintkezés. Sokszor nagyon makacs, nehezen gyógyítható gyulladást okoz az anális közösülés (férfiaknál is). A betegséget kiválthatják a húgyúti idegentestek, kövek, az eszközös urológiai vizsgálatok, és rizikótényezők között szerepel a terhesség, a cukorbetegség és az immunbetegség.

Kezelés

A terápiás cél a kórokozó teljes kiirtása, a panaszok mielőbbi megszüntetése és kiújulásuk megelőzése. Ennek olyan antibiotikum felelhet meg, mely a vizeletben, nagy koncentrációban választódik ki. A gyógyszert általánosságban legalább 3 napig kell szedni, de van egyszeri alkalommal elégséges antibiotikum is. Lehetőség szerint érdemes a vizelettenyésztést elvégezni, mert amennyiben a gyógyszer ellenére sem szűnnek meg a panaszok, akkor az antibiotikum váltása válik szükségessé. Ilyenkor tenyésztés nélkül a következő gyógyszert is csak a korábbi tapasztalatok alapján adhatják. Az akut gyulladás gondos és alapos kezelése, az esetleges anatómiai és élettani eltérések kizárása feltétlenül szükséges további gyulladások megelőzésére, valamint a betegség idültté válásának megelőzésére.

Tekintettel arra, hogy a gyulladás - ahogy említettük - a nemi érintkezés során alakul ki leggyakrabban, rendkívül fontos azt követően a zuhanyozás mellett a vizelet kiürítése. Ezúton a normálisan steril vizelet mintegy átmossa a húgycsövet, és ezáltal megnehezíti a kórokozók feljutását.

Broadway Orvosi Centrum

1065 Budapest, Nagymező u. 21. I. em.

Bejelentkezés: 06 309 627-207, vagy délután 06 1 311-9786

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció