Vese és húgyutak betegségei

A vese elsődleges feladata, hogy az anyagcsere-végtermékeket, azaz a keletkező hulladékanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrje a vérből és eltávolítsa a szervezetből. Két vese látja el ezeket a feladatokat. A vese és a húgyutak betegségeinek a tünetei aszerint lehetnek igen változatosak, hogy mi maga a betegség, illetve a szervrendszer mely része érintett. Így lehet általános gyengeség, altesti fájdalom, láz, gyakori, kontrollálhatatlan vagy fájdalmas, esetleg nehéz és akadályozott vizelés, illetve a vizelet színének, összetételének, állagának megváltozása is valamilyen vese és húgyúti betegség tünete.

Hólyagsérv tünetei és kezelése

Mi a hólyagsérv?

Hólyagsérvnél az elgyengülő medencefenéki izmok nem tudják megtartani a medencében lévő húgyhólyagot. Mivel a szerv csak hátrafelé tud elmozdulni, belecsúszik a hüvelybe, annak nyálkahártyáját, bőrét pedig előreduzzasztja. Mindez a hüvelybemenetnél egy golflabdányi, teniszlabdányi előtüremkedést okoz, súlyosabb esetekben vezethet vizeletürítési, vizelettartási nehézségekhez is.

Tünetek

A hólyagsérv előfordulása

A probléma jellemzően a középkorú vagy annál idősebb nőket érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat a gátizomzat egyéb okú gyengeségének következményeként. A hólyagsérv száz nőből kilencet-tízet érint, de a súlyosság foka nagyon eltérő lehet. Ha az elváltozás csak enyhe, akkor lehet, hogy fel sem tűnik, esetleg csak rutin nőgyógyászati vizsgálaton derül rá fény.
A hólyagsérv átlagosan minden tizedik nőt érinti. Fotó: Getty Images
A hólyagsérv átlagosan minden tizedik nőt érinti. Fotó: Getty Images

A hólyagsérv okai

A hólyagsérv rizikóját a hüvelyi szülések száma növeli, azaz minél többször szült valaki ily módon, annál magasabb a hólyagsérv kialakulásának kockázata. A császármetszés sem kizáró tényező, ugyanis a magzat – noha a szülés más módon történik –, ez esetben is nyomja a medencefenéki izmokat. A hólyagsérv azoknál a legritkább, akik soha nem szültek.
A hólyagsérvnek a mozgásszegény életmód és az elhízás (amely miatt komoly nyomás nehézkedik a medencefenék izmaira) mindenképp kedvez. Mivel folyamatos hasi nyomásváltozást, nyomásingadozást okoz, a krónikus köhögés is növeli a rizikót. Kis mértékben, de egyes a sporttevékenységek – például a futás – is emelik a hólyagsérv kialakulásának esélyét. Ez esetben a rizikót az adja, hogy kocogás közben a belső szervek fel-le mozognak. Extrém esetben okozhat hólyagsérvet az ejtőernyőzés is, ugyanis az ernyő nyílásakor a hasi szervek komoly erőhatásnak vannak kitéve.

A hólyagsérv tünetei

A hólyagsérv súlyossági foka nagyon széles skálán mozog. Enyhébb formáknál panaszok nem is alakulnak ki, a probléma csak a nőgyógyászati vizsgálaton derül ki. Tipikus esetben a tünet az lehet, hogy a hüvelybemenetnél egy golflabdányi, teniszlabdányi előtüremkedést jön létre. Ez kellemetlenséget és fájdalmat is okozhat, vezethet rendellenes vérzéshez, kedvezhet a fertőzéseknek. Egyes esetekben komoly vizeletürítési vagy vizelettartási panaszok is létrejöhetnek. Enyhe fokú hólyagsérvnél inkontinencia ritkán alakul ki.

A hólyagsérv diagnózisa

A hólyagsérvet hüvelyi vizsgálattal diagnosztizálják. A kórismézést megkönnyíti, ha valaki a vizsgálat előtt sokat sétál vagy áll, ilyenkor ugyanis egyértelműbbé válik a helyzet. Ha a panaszos személy hosszú ideig ül a váróban, kevésbé dülled ki a sérv, de ilyenkor is észrevehető.

A hólyagsérv kezelése

A hólyagsérvet lehet műtét nélkül, a gátizmok erősítésével is kezelni. Ha ez sikerül, a hólyagot tartó izmok pedig megedződnek, akkor a hólyagsérv visszahúzódhat. Az ehhez szükséges gyógytornát mindig gyógytornász vezeti, az nem keverendő össze az „intimtornával”.
Nagyfokú hólyagsérvnél a fizioterápia már nem feltétlen elegendő, de ilyenkor sem a műtét az egyetlen megoldás. Segítséget jelenthetnek a vaginális pesszáriumok is, amelyek a hüvelybe helyezve helyre igazítják és megfelelő anatómiai helyzetben rögzítik az előboltosuló sérvet. Ez a megoldás a hólyagsérvet nem gyógyítja meg, de a panaszokat enyhíteni tudja, a kellemetlenséget pedig megszünteti.
Aktív szexuális életnél általában a műtét a megoldás, amely történhet a hüvelyen keresztül, de végezhető laparoszkóposan is.

A hólyagsérv gyógyulási esélyei

Műtéttel teljes gyógyulás is elérhető, ilyenkor a kiújulási esély csekély.

A hólyagsérv megelőzése

A hólyagsérv megelőzését az erős, egészséges gátizomzat segíti. Akinél ez adott, annál a többszöri szülés és a hosszú távú futás is kisebb eséllyel vezet ilyen problémához. A gátizmok erősítése a szülés előtt különösen fontos. Az ehhez szükséges torna a szokásos edzőtermi programba is beilleszthető, már gyerekkorban is el lehet sajátítani. Ezzel nem csak a későbbi hólyagsérv rizikója csökkenthető, hanem az inkontinenciáé is.

A hólyagsérv szövődményei

A hólyagsérv legnagyobb veszélyét az adja, hogy a sérv folyamatosan növekszik, egyre nagyobbá, egyre kényelmetlenebbé válik. Súlyos, életet veszélyeztető következménye azonban nincs a hólyagsérvnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Romics Miklós urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.